En directe

Fórmula Estel

SOCIETAT

"La definició d'agressió sexual, en ser complexa, s'ha d'ampliar"

Mireia del Pozo, gerent del Centre d’Estudis Econòmics i Socials, Xavier Puigdollers, president de l'Associació d'Amics de Sant Ramon de Penyafort, i Olga Ortiz, advocada…

2 maig 2018

@IgnasiMiranda

Comparteix

Mireia del Pozo, gerent del Centre d’Estudis Econòmics i Socials, Xavier Puigdollers, president de l'Associació d'Amics de Sant Ramon de Penyafort, i Olga Ortiz, advocada i exregidora de l'Ajuntament de Mataró, han coincidit aquest dimecres, des del programa El Mirador de l'actualitat, a l'hora de qualificar de "molt injusta" la sentència contra 'La Manada', que condemna els 5 nois dels Sanfermines 2016 a 9 anys de presó per abús sexual continuat però no pas per violació. Del Pozo ha destacat que, en conèixer el veredicte judicial, va sentir "una tristesa absoluta, perquè no només van perdre les dones, sinó tot el país, tota la societat". En aquesta línia, ha afegit que "hi ha un abans i un després, perquè la interpretació de les lleis pot anar cap a una banda o una altra".

Per la seva banda, Puigdollers ha comentat que "vivim un moment històric en què els jutges han parlat, i el pitjor és que aquest pronunciament en seu judicial ha creat distància, segurament irreparable". Ha destacat com a clau "la paraula violència, que s'interpreta de manera diferent en aquest cas de 'La Manada', davant el qual els jutges no veuen violència, i en el procés independentista català, en què hi ha unes persones en presó preventiva per delictes que requereixen violència sense que aquesta s'hagi produït". L'advocat ha afegit que "hi ha un evident menyspreu a la dignitat de la dona i també una frivolització del sexe".

Olga Ortiz ha dit que "jurídicament és una sentència que descriu uns fets detallats, en 375 fulls, per intentar explicar per què no hi ha una agressió sexual". Ha admès que "la definició d'agressió sexual és complicada, i és per això que s'ha d'ampliar", però ha assegurat que el cas dels "la situació de cinc nois que assetgen una dona i la posen en un carreró és clarament una agressió". La també advocada ha conclòs que "la sentència parla constantment d'uns sorolls que se senten i que poden ser dolor o pena però, en canvi, com que la víctima no mostra un esforç per negar-s'hi davant cinc homes, passen a descartar la violació". Els tres participants en el col·loqui també han mostrat el mateix parer en el moment de demanar canvis en el Codi Penal.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimecres 2 de maig.

Més actualitat

MEDICINA

"Els nostres ulls no estan preparats pel canvi digital que ha fet la societat"

El 62% dels adolescents reconeix veure-hi malament

6 de cada 10 joves catalans afirmen no veure-hi bé i l'Associació Visión y Vida alerta: està avançant l'edat d'aparició de vista cansada

1 desembre 2023

Redacció

ABUSOS SEXUALS

"Podria ser que estiguéssim només en la pell del fenomen i que aflorin més casos"

assetjament sexual a les universitats

El conseller d’Universitats, Joaquim Nadal, no descarta que es facin públics més casos d'abús als centres universitaris

30 novembre 2023

Redacció

Sense categoria

Greenpeace: "Els Acords de París no s'estan complint"

COP28 | Getty Images

L'ONG participa en la cimera pel clima COP28 que comença avui a Dubai. Segons la seva portaveu, María Botella, té dipositades "més expectatives que esperances"

30 novembre 2023

Redacció