En directe

La Missa de cada dia

SOCIETAT

"La fragmentació política arriba per moltes realitats de canvi"

Els periodistes Oriol Domingo, Teresa Carreras i Salvador Aragonès han coincidit aquest divendres, des del programa El Mirador de l'actualitat, en la idea que "la…

19 maig 2017

@IgnasiMiranda

Comparteix
Els periodistes Oriol Domingo, Teresa Carreras i Salvador Aragonès han coincidit aquest divendres, des del programa El Mirador de l'actualitat, en la idea que "la fragmentació política en molts països europeus arriba per moltes realitats de canvi". Domingo ha repassat els nombrosos factors que hi influeixen, com ara "la realitat de la immigració, la corrupció en els dirigents dels partits, la capacitat de molts dirigents populistes de fer demagògia i la crisi econòmica dels últims anys".
Carreras ha assegurat que "és positiva la fragmentació, sempre que s'aprofiti", un argument davant el qual el mateix Oriol Domingo ha recordat que "els partits actuals, sobretot en el cas d'Espanya, no estan tenint capacitat per gestionar la situació". Aragonès, per la seva banda, ha mostrat la seva admiració pel nou president francès, Emmanuel Macron, "que pot ser un gran reformador d'Europa i, a més, ha sabut aglutinar molts ciutadans davant un projecte nou de transformació social". I davant les primàries del PSOE, que es fan aquest diumenge per elegir el nou secretari general, tots han coincidit a l'hora d'assegurar que "difícilment el partit serà capaç de recuperar-se de la divisió, guanyi qui guanyi".
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat corresponent a aquest divendres 19 de maig.

Exemples de fragmentació política comentats en el col·loqui d'aquest divendres:

- Al Regne Unit Jeremy Corbin ha donat un gir a l’esquerra al laborisme, cosa que sembla que afavorirà electoralment la conservadora primera ministra Theresa May.

- A França, es trenca el tradicional bipartidisme amb minories residuals de cara a les legislatives, amb la força del nou moviment En Marxa, d’Emmanuel Macron, l’enfonsament del Partit Socialista i el creixement tant de la nova esquerra radical com de la ultradreta de Marine Le Pen.

- A Itàlia, les enquestes donen guanyador al Moviment Cinc Estrelles, similar a Podem a la italiana.

- A Espanya, les primàries socialistes marcaran una evolució del mapa polític. Si el PSOE no perd més força, segurament el bipartidisme amb el PP es recuperarà una mica.

Més actualitat

Trànsit recomana estar pendent de les dades que publica a temps real per evitar congestions de trànsit aquest pont

Cua de quilòmetres a l'AP-7 a Sant Celoni en direcció Girona

En una entrevista a Ràdio Estel, el director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, ha assegurat que "hi ha hagut força tranquil·litat a la xarxa viària".

7 desembre 2022

Redacció

Els experts alerten que falten diners i recursos per aplicar la reforma del Codi Civil Espanyol que elimina la incapacitació de les persones

Una tutora amb una persona amb discapacitat, ensenyant-li com llegir i interpretar les factures.

Xavier Puigdollers, membre de la Càtedra UNESCO en Pau, Solidaritat i Diàleg Intercultural, avisa que les institucions tutelars hauran de refundar-se

5 desembre 2022

Redacció

Dolors Sabater: "Són els polítics els qui han de canviar el model policial, no els policies"

Dolors Sabater, presidenta de la CUP al Parlament i de la comissió sobre el model policial dels Mossos d'Esquadra

La presidenta de la CUP al Parlament i presidenta de la Comissió sobre el model policial, acusa el PSC de ser "portaveu del 'lobby' dels sindicats" de la policia

2 desembre 2022

Redacció