En directe

Fórmula Estel

MEDI AMBIENT

La Generalitat vol permetre que els nous parcs eòlics estiguin a només 500 metres de les poblacions

Els nous parcs eòlics que es facin a Catalunya podrien estar a només 500 metres de qualsevol població, i no a un quilòmetre com estava inicialment previst

14 desembre 2021

Redacció

Comparteix
Parc Eòlic

Els nous parcs eòlics que es facin a Catalunya podrien estar a només 500 metres de qualsevol població, i no a un quilòmetre com estava inicialment previst. Esquerra Republicana i Junts x Catalunya, els dos partits de govern, han decidit canviar el Decret de Desplegament de les Energies Renovables al tràmit parlamentari on, també, s'ha decidit no ser tan garantista amb la protecció dels connectors ecològics. Són algunes de les esmenes que s'han presentat i a les que ha tingut accés Ràdio Estel.
Els grups que donen suport al govern han introduït aquestes esmenes al Decret d'Acceleració del Desplegament de les Energies Renovables aprovat al mes d'octubre. Suposen canvis importants, com ara que la distància mínima dels aerogeneradors respecte a una població passa d'1 km a la meitat, 500 metres. El decret deia també que s'havia d'evitar l'afectació dels connectors ecològics, i ara l'esmena diu que només es "minimitzarà".
A escala de gestió és significatiu que els projectes de parcs eòlics o d'una planta solar fotovoltaica iniciats abans de l'entrada en vigor del decret llei es regien per la nova normativa. Ara l'esmena presentada permet que compleixin els requisits de l'anterior, del 2019, menys restrictiva.
Els canvis també permeten a les empreses no necessitar la participació local en parcs inferiors a una potència de 10 megawatts, quan fa només dos mesos era de 5 megawatts. Finalment, abans els ajuntaments teníem plena capacitat de decisió pels permisos de parcs... i ara ERC i Junts volen afegir als consells comarcals.
Des del departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural s'ha indicat a Ràdio Estel que totes aquestes esmenes, ara en tràmit, "no modifiquen el sentit general del document".

Més actualitat

“Els joves ara no són menys igualitaris, però, davant de determinants avenços, el masclisme adopta postures més reaccionàries"

Una nena amb la mà a la finestra, amb un efecte de color lila.

La directora general per l’erradicació de les violències masclistes de la Generalitat critica la idea de “romantitzar” que ara les noves generacions són més masclistes que abans

25 novembre 2022

Redacció

El sector financer creu que el pacte per congelar les hipoteques no pot aspirar a ajudar a tots els deutors

Cartells de venda de pisos en un aparador

En una entrevista a Ràdio Estel, el president de l'Associació Hipotecària Espanyola, Santos González, ha dit que la mesura "és equilibrada" perquè beneficia "tant al client com a la banca"

24 novembre 2022

Redacció

Els consumidors veuen "insuficients" les mesures acordades entre el Govern Espanyol i la banca per la congelació de les quotes hipotecàries

Tres alts edificis al barri de Sants de Barcelona

Les associacions d'usuaris lamenten que no se'ls hagi tingut en compte durant la negociació del pacte

23 novembre 2022

Redacció