En directe

Fórmula Estel

MEDI AMBIENT

La Generalitat vol permetre que els nous parcs eòlics estiguin a només 500 metres de les poblacions

Els nous parcs eòlics que es facin a Catalunya podrien estar a només 500 metres de qualsevol població, i no a un quilòmetre com estava inicialment previst

14 desembre 2021

Redacció

Comparteix
Parc Eòlic

Els nous parcs eòlics que es facin a Catalunya podrien estar a només 500 metres de qualsevol població, i no a un quilòmetre com estava inicialment previst. Esquerra Republicana i Junts x Catalunya, els dos partits de govern, han decidit canviar el Decret de Desplegament de les Energies Renovables al tràmit parlamentari on, també, s'ha decidit no ser tan garantista amb la protecció dels connectors ecològics. Són algunes de les esmenes que s'han presentat i a les que ha tingut accés Ràdio Estel.
Els grups que donen suport al govern han introduït aquestes esmenes al Decret d'Acceleració del Desplegament de les Energies Renovables aprovat al mes d'octubre. Suposen canvis importants, com ara que la distància mínima dels aerogeneradors respecte a una població passa d'1 km a la meitat, 500 metres. El decret deia també que s'havia d'evitar l'afectació dels connectors ecològics, i ara l'esmena diu que només es "minimitzarà".
A escala de gestió és significatiu que els projectes de parcs eòlics o d'una planta solar fotovoltaica iniciats abans de l'entrada en vigor del decret llei es regien per la nova normativa. Ara l'esmena presentada permet que compleixin els requisits de l'anterior, del 2019, menys restrictiva.
Els canvis també permeten a les empreses no necessitar la participació local en parcs inferiors a una potència de 10 megawatts, quan fa només dos mesos era de 5 megawatts. Finalment, abans els ajuntaments teníem plena capacitat de decisió pels permisos de parcs... i ara ERC i Junts volen afegir als consells comarcals.
Des del departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural s'ha indicat a Ràdio Estel que totes aquestes esmenes, ara en tràmit, "no modifiquen el sentit general del document".

Més actualitat

ESGLÉSIA CATALUNYA

Sense categoria

Josep-Lluís Serrano Pentinat, nomenat bisbe coadjutor d’Urgell

Bisbe coadjutor d'Urgell

El Papa ha nomenat aquest sacerdot de la diòcesi de Tortosa, conseller de la Secretaria d’Estat de la Santa Seu, com a futur successor de Joan-Enric Vives

12 juliol 2024

Ignasi Miranda

SOCIETAT

Els socorristes avisen de l’exposició solar: "Se’ns en va la pell"

En una entrevista a Ràdio Estel, Nacho Ibáñez, portaveu de Sos Socorristes, critica que les cadires de vigilància "són precàries".

12 juliol 2024

Redacció

AUDIOS

CULTURA

Sense categoria

Rutes originals per Barcelona

Rutes originals per Barcelona

Totes les propostes amaguen històries curioses i llegendes antigues de la capital catalana

11 juliol 2024