En directe

Sense distància

MEDI AMBIENT

La Generalitat vol permetre que els nous parcs eòlics estiguin a només 500 metres de les poblacions

Els nous parcs eòlics que es facin a Catalunya podrien estar a només 500 metres de qualsevol població, i no a un quilòmetre com estava inicialment previst

14 desembre 2021

Redacció

Comparteix
Parc Eòlic

Els nous parcs eòlics que es facin a Catalunya podrien estar a només 500 metres de qualsevol població, i no a un quilòmetre com estava inicialment previst. Esquerra Republicana i Junts x Catalunya, els dos partits de govern, han decidit canviar el Decret de Desplegament de les Energies Renovables al tràmit parlamentari on, també, s'ha decidit no ser tan garantista amb la protecció dels connectors ecològics. Són algunes de les esmenes que s'han presentat i a les que ha tingut accés Ràdio Estel.
Els grups que donen suport al govern han introduït aquestes esmenes al Decret d'Acceleració del Desplegament de les Energies Renovables aprovat al mes d'octubre. Suposen canvis importants, com ara que la distància mínima dels aerogeneradors respecte a una població passa d'1 km a la meitat, 500 metres. El decret deia també que s'havia d'evitar l'afectació dels connectors ecològics, i ara l'esmena diu que només es "minimitzarà".
A escala de gestió és significatiu que els projectes de parcs eòlics o d'una planta solar fotovoltaica iniciats abans de l'entrada en vigor del decret llei es regien per la nova normativa. Ara l'esmena presentada permet que compleixin els requisits de l'anterior, del 2019, menys restrictiva.
Els canvis també permeten a les empreses no necessitar la participació local en parcs inferiors a una potència de 10 megawatts, quan fa només dos mesos era de 5 megawatts. Finalment, abans els ajuntaments teníem plena capacitat de decisió pels permisos de parcs... i ara ERC i Junts volen afegir als consells comarcals.
Des del departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural s'ha indicat a Ràdio Estel que totes aquestes esmenes, ara en tràmit, "no modifiquen el sentit general del document".

Més actualitat

POLÍTICA

Janet Sanz: "Demanem a Collboni que hi hagi una veritable negociació sobre els pressupostos"

Janet Sanz, regidora i portaveu de Barcelona en Comú, als estudis de Ràdio Estel

La regidora i portaveu de Barcelona en Comú creu que l'alcalde "ha d'endreçar el seu govern" i que "viu de l'herència" dels Comuns.

4 desembre 2023

Redacció

MEDICINA

"Els nostres ulls no estan preparats pel canvi digital que ha fet la societat"

El 62% dels adolescents reconeix veure-hi malament

6 de cada 10 joves catalans afirmen no veure-hi bé i l'Associació Visión y Vida alerta: està avançant l'edat d'aparició de vista cansada

1 desembre 2023

Redacció

ABUSOS SEXUALS

"Podria ser que estiguéssim només en la pell del fenomen i que aflorin més casos"

assetjament sexual a les universitats

El conseller d’Universitats, Joaquim Nadal, no descarta que es facin públics més casos d'abús als centres universitaris

30 novembre 2023

Redacció