En directe

Fórmula Estel

COVID

SOCIETAT

La pandèmia va fer créixer un 30% la mortalitat a l'AMB

Segons el BIOCOMSC, la concentració de residències de gent gran a l'Àrea Metropolitana de Barcelona ha influït en aquest augment.

24 gener 2022

Redacció

Comparteix

La mortalitat a les ciutats més poblades de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, que és on es concentra una tercera part de la població catalana, va augmentar més d'un 30% a conseqüència de la pandèmia. Així ho indiquen les dades de mortalitat definitives de l'Institut d'Estadística de Catalunya del 2020, analitzades per Ràdio Estel. De fet, amb l'arribada de la pandèmia, la mortalitat global a Catalunya va augmentar un 23,6% el 2020 respecte al 2019.  Aquestes dades, segons l'investigador del BIOCOMSC Daniel López Codina, "són terrorífiques". En una entrevista al programa 'El Matí, de Ràdio Estel', López Codina assegura que “no es registrava una mortalitat semblant des de la Guerra Civil Espanyola”. 

"No es registrava una mortalitat semblant des de la Guerra Civil."

Les dades de l'Idescat també mostren que els índexs de mortalitat baixen a mesura que ens allunyem de l'àrea metropolitana. Es dona el fenomen que les ciutats mitjanes més properes a Barcelona, amb uns 100.000 habitants, doblen la mortalitat en comparació amb d'altres similars de la resta de Catalunya. Això, segons Codina, es deu a què "en les zones amb més densitat de població el virus circula més de pressa i s'infecta més gent". Un altre dels aspectes que influeix en aquest índex és la gran concentració de residències de gent gran que hi ha als municipis de l'AMB, uns centres on el virus va afectar de manera greu. Segon Codina, això es veu també en municipis de fora de l'AMB on "la diferència de mortalitat és brutal" en pobles que tenen una residència afectada pel virus i els que tenen una residència on el virus no hi va entrar.

Així, l'Hospitalet de Llobregat és la ciutat on més va augmentar la mortalitat el 2020, amb un 36,2% respecte al 2019, seguida de Santa Coloma de Gramenet, amb un 35,7%, i Cornellà, amb un 35%. La capital i ciutat més poblada, Barcelona, va tenir un augment del 31%. L'excepció és Badalona, amb un 26%.  Les dades de l'Idescat indiquen que les ciutats mitjanes de l'àrea metropolitana, com la mateixa Cornellà o Sant Cugat, doblen la mortalitat de ciutats igual o més grans en població, com Mataró o la resta de capitals de província, Girona, Lleida i Tarragona, que estan més lluny de Barcelona i que tenen una mitjana d'augment del 13%. Això demostra que a mesura que ens allunyem de la capital catalana i la seva àrea d'influència, la mortalitat baixa. Terrassa i Sabadell, per exemple, van tenir una mortalitat al voltant del 25% inferior a l'Hospitalet, tenint poblacions similars.

A tot això, l'investigador López Codina explica que l'elevada taxa de mortalitat ha afectat també l'esperança de vida, que s'ha reduït i s'ha situat en xifres "que no vèiem en dècades".

Les vacunes, clau en la disminució

Un dels factors que ha ajudat a reduir les dades de mortalitat és l'inici de la vacunació contra el coronavirus. "Quan es va arribar al 20% de la població vacunada, la mortalitat va començar a decaure", ha explicat Lopez Codina. Per això, ha fet una crida a totes les persones a vacunar-se.

"Quan es va arribar al 20% de la població vacunada, la mortalitat va començar a decaure."

Sobre el final de la sisena onada, Codina creu que "encara n'hi ha per a dues setmanes" i considera que "encara no és moment per eliminar restriccions", tenint en compte les xifres diàries d'ingressos i infectats.

Entrevista a Daniel López Codina, investigador del BIOCOMSC

0:00 / 0:00

Més actualitat

ESGLÉSIA

ESGLÉSIA CATALUNYA

Sis nous diaques per a l'arxidiòcesi de Barcelona

Els sis seminaristes que seran ordenats diaques | FOTO: Arquebisbat de Barcelona

La basílica de la Sagrada Família acull aquest diumenge l'ordenació diaconal dels seminaristes Joan Piñol, Javier Casals, Guillem Lisicic, Santi Claret, David Lucena i Xavier Campmany

14 juny 2024

Redacció

AUDIOS

TELEVISIÓ

Celebrem els 20 anys de l'APM?

20 anys de l'APM

Manel Piñero, el mític 'Homo APM', i el director del programa, Aniol Florensa, fan repàs de les dues dècades del programa

14 juny 2024

ACCIÓ SOCIAL

SOCIETAT

La Sagrada Família apuja 1,2 milions el pressupost del Fons d’Acció Social per al 2024-25 

Representants de les entitats beneficiàries del I Fons d'Acció Social de la Sagrada Família

La Sagrada Família destinarà 3,5 milions d’euros pel pressupost del Fons d’Acció Social de la pròxima convocatòria

14 juny 2024

Redacció