En directe

Fórmula Estel

ACCIÓ SOCIAL

La pandèmia continua agreujant la pobresa a Catalunya

Les persones arriben a les deu Càritas catalanes més deteriorades, més vulnerables i amb situacions més límit.

7 juliol 2022

Redacció

Comparteix

El 2021 les Càritas catalanes van atendre un 12% més de persones en relació amb el 2019. Són gairebé 100.000 llars on viuen més de 240.000 persones beneficiades de l’acció social de les deu Càritas diocesanes amb seu a Catalunya. Són dades de la Memòria 2021 de l’entitat eclesiàstica.

La meitat de les persones que ha atès Càritas el 2021 són famílies amb infants i adolescents. Dins d'aquest col·lectiu, dues llars de cada 10 són monoparentals i gairebé un 30% de les persones ateses viuen soles. A més, el 43% de les llars no disposen d’un habitatge digne i 6 de cada 10 persones ateses es troben a l’atur o busquen feina.

BRETXA DIGITAL, CAUSA D'EXCLUSIÓ SOCIAL

Caye Gómez, representant del Grup de Treball d'Anàlisi Social de Càritas Catalunya, ha explicat la bretxa digital que deixa el 2021, a banda de les problemàtiques estructurals. "Falta de dispositius, de connectivitat adequada a les llars i d'habilitats o competències, també és una causa d'exclusió social", ha matisat.

Caye Gómez, representant del Grup de Treball d’Anàlisi Social de Càritas Catalunya.

Per la seva banda, el bisbe de Vic, Romà Casanova, ha alertat del deteriorament de les persones que arriben a Càritas. "Estan més deteriorades, són més vulnerables i molts estan en situacions límits". Per això, Casanova demana un "canvi urgent i una conversió socioeconòmica".

Romà Casanova, bisbe de Vic i president de Càritas Diocesana de Vic.

CAL MÉS ACCIÓ POLÍTICA

Francesc Roig, president de Càritas Catalunya, ha criticat el fet que les administracions no avancin en la lluita contra la pobresa. "Sembla que res no es pugui moure si no es mesura bé l'efecte electoral que aquesta decisió podrà tenir. Davant d'aquesta involució de determinades polítiques socials cada cop es fa més evident la necessitat d'un pla de xoc contra la pobresa i l'exclusió social", ha sentenciat Roig.

Francesc Roig, president de Càritas Catalunya.

MÉS HABITATGE PÚBLIC I MILLORS CONDICIONS LABORALS

El president de Càritas Catalunya proposa, entre d'altres, crear un parc habitatge públic de lloguer, harmonitzar l'ingrés mínim vital i la renda garantida de ciutadania i polítiques de suport a les famílies. També ha destacat que no només és important l'augment de la despesa social, sinó també la seva redistribució, de manera que arribi a les persones en situació de més vulnerabilitat.

Anna Roig, representant de la Comissió de Comunicació de Càritas Catalunya, ha destacat que la pandèmia ha impactat amb més intensitat a les llars sense ingressos, i ha empitjorat la seva situació de precarietat. "No poder assumir les despeses de l'habitatge, les factures dels subministraments (llum, aigua, gas, Internet), les despeses escolars, mèdiques o alimentàries les ha obligat a demanar ajuda econòmica a familiars i amics o a institucions socials".

Més actualitat

AUDIOS

Francesc Canosa: "Catalunya és una gran fàbrica d'analfabets existencials

El periodista, guionista i escriptor Francesc Canosa publica el llibre 'Catalunya no acaba a la Panadella'

El periodista, guionista i escriptor Francesc Canosa publica el llibre 'Catalunya no acaba a la Panadella'

1 març 2024

ECONOMIA I FINANCES

POLÍTICA

Joan Carles Gallego sobre el Hard Rock: "El Govern s'ha de moure"

Joan Carles Gallego, diputat d'En Comú Podem, als estudis de Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

En una entrevista a Ràdio Estel, el diputat d'En Comú Podem titlla l'acord de pressupostos entre ERC i PSC de "poc ambiciós, irresponsable i poc coherent"

1 març 2024

Redacció

ECONOMIA I FINANCES

Els economistes avisen del retorn de l'IVA de la llum al 21%: "Pagarem un 15% més cada mes"

Contadors d'electricitat

En una entrevista a Ràdio Estel, Àngel Hermosilla, secretari general del Col·legi d'Economistes, creu que la sequera es notarà de manera lleu a la factura de la llum

29 febrer 2024

Redacció