En directe

Sons de la terra

POLÍTICA

"La posada en escena a la Moncloa ha servit per rebaixar tensions"

Xavier Puigdollers, advocat i exdirector general d'Afers Religiosos de la Generalitat, Lluís Batlló, advocat penalista, i Xavier Torrens, professor de Ciència Política a la Universitat…

26 febrer 2020

@IgnasiMiranda

Comparteix
Xavier Puigdollers, advocat i exdirector general d'Afers Religiosos de la Generalitat, Lluís Batlló, advocat penalista, i Xavier Torrens, professor de Ciència Política a la Universitat de Barcelona, han analitzat aquest dimecres, des del programa El Mirador de l'actualitat, la taula de diàleg entre el govern espanyol i la Generalitat, que ha començat aquest dimecres a la tarda amb una primera reunió formal a la Moncloa. Torrens ha recordat que "els polítics són persones, amb els mateixos sentiments i les mateixes emocions que la resta dels ciutadans". Ha definit la "posada en escena, que no és menor", com "una forma de rebaixar les tensions, creant un bon clima emocional, amb una passejada tranquil·la per parelles un de cada banda". Ha comentat igualment que "les taules rodones sempre afavoreixen el diàleg, i la d'aquest dimecres no ho és, però ha estat també més aviat estreta".
El politòleg, després de dir que "s'ha optat per un format de taula rectangular on hi ha dos bàndols però amb un canvi per aproximar-los", ha valorat positivament "el fet que hi ha un clima de diàleg". Torrens finalment ha assegurat que, "encara que es parli per la part catalana de referèndum i amnistia, aquests temes no hi seran ni tan sols en les properes reunions". Finalment ha assegurat que "el camí del mig és acceptar des de Catalunya que no hi haurà ni referèndum ni amnistia a la taula, però també que la part espanyola estigui oberta a fer anar les 44 propostes presentades per Pedro Sánchez molt més enllà en el traspàs de competències per al govern de Catalunya, perquè les d'inici són molt de mínims".

Per la seva banda, Lluís Batlló ha expressat el seu desig que "la taula de diàleg doni els seus fruits, tot i que les posicions són encara diametralment oposades". L'advocat penalista ha recordat que "Esquerra i Junts per Catalunya saben que la taula de diàleg existeix per intentar allargar al màxim la seva reivindicació, a partir d'una exigència dels republicans a Pedro Sánchez per facilitar la investidura".  Igualment ha pronosticat que "Quim Torra trencarà d'aquí a uns dies la taula". I Xavier Puigdollers ha comentat que "només el fet que hi hagi una taula en què les dues parts seguin i parlin és un pas endavant". En aquesta línia, ha afegit que "es parla i s'escolta, cosa que no s'havia fet fins ara en aquest context".  L'exdirector general d'Afers Religiosos ha conclòs que "tots els qui seuen a dialogar tenen els seus interessos, principalment que Sánchez havia de satisfer els qui l'han ajudat a arribar a president i també que Esquerra aspira al mateix a Catalunya". Puigdollers ha aclarit que "això probablement no portarà a un acord sobre la independència, però sí a trobar solucions a diverses qüestions pendents i a facilitar l'entrada en el tema de fons".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimecres 26 de febrer.

La trobada no compleix la petició independentista d’un mediador, emfatitzada des de Junts per Catalunya i el president Quim Torra, però té almenys un ordre del dia i uns temes de treball. Des de l’executiu de Pedro Sánchez, s’anuncia que la negociació serà llarga, una combinació entre mostra de voluntat de parlar i l’actitud d’assumir la realitat de màxima dificultat que viu tot el procés i el conflicte polític. Des de la Moncloa, s’insisteix en una primera fase en què s’afrontin “aquells temes sobre els quals es pugui assolir acords més fàcilment. Sánchez parteix, doncs, del document lliurat a Torra en l’anterior trobada a Barcelona, que inclou inversions, infraestructures i finançament autonòmic. El govern, però, vol que aquests temes, que considera “obligacions ordinàries de l’Estat”, s’abordin en la comissió bilateral Generalitat-Estat.
En canvi, l’executiu català vol incloure, ja des d’aquesta trobada, un calendari perquè sigui reconegut d’alguna manera el dret d’autodeterminació, que culmini en un referèndum, es treballi sobre una proposta d’amnistia per als presos independentistes i s’acabi amb la judicialització i amb tot el que el govern qualifica de “repressió”. Més enllà del que passi en aquesta primera reunió de diàleg, serà important que el treball per trobar una sortida a l’actual situació política es mantingui en tots els àmbits, incloent-hi el social. Les solucions no seran a curt termini, i més tenint en compte l’horitzó preelectoral que es dibuixa a Catalunya, amb tensions internes entre Junts per Catalunya i Esquerra, i les dificultats de governabilitat que anirà tenint l’executiu de coalició presidit per Pedro Sánchez. El diàleg és bona notícia, però no obrirà precisament una fase política plàcida, ni a Catalunya ni al conjunt d’Espanya.

Més actualitat

RÀDIO ESTEL

Sense categoria

La música i els serveis litúrgics destaquen a la programació d’estiu de Ràdio Estel

Imatge promocional de la programació d'estiu 2024 a Ràdio Estel

Escolta la programació d'estiu 2024 a Ràdio Estel, per antena o en línia, del 22 de juliol al 8 de setembre!

19 juliol 2024

Infraestructures

Sense categoria

TECNOLOGIA

Aena recupera alguns dels sistemes després d'haver patit una incidència informàtica mundial

Personal de l'aeroport d'el Prat fa targetes d'embarcament manuals als passatgers | ACN

La incidència informàtica global, provocada per l'actualització d'un antivirus de Microsoft, afecta sobretot els punts d'informació i facturació, accions que s'estan fent a mà

19 juliol 2024

MEDICINA

SALUT MENTAL

SANITAT

Sense categoria

Com cuidar-nos a l'estiu?

L'especialista en hormones i salut femenina Marta León, a Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

L'endocrinòloga Marta León ens dona uns consells per tenir la pell, les tiroides i les hormones en forma aquest estiu. Escolta els seus consells!

18 juliol 2024

Redacció