En directe

Fórmula Estel

RÀDIO ESTEL

La responsabilitat i el sentit del risc, claus per "evitar els accidents de trànsit" i "aprofitar el potencial de la carretera"

Aquest divendres ha començat la considerada primera operació sortida de vacances d’estiu, tant a Catalunya com al conjunt de l’Estat. Sobre la responsabilitat en el…

4 juliol 2014

Redacció

Comparteix

Aquest divendres ha començat la considerada primera operació sortida de vacances d’estiu, tant a Catalunya com al conjunt de l’Estat. Sobre la responsabilitat en el trànsit, dins el col•loqui matinal del programa El primer cafè de Ràdio Estel, el delegat d’aquest àmbit a l’Arquebisbat de Barcelona, el capellà bomber Josep Lluís Fernández, ha dit aquest mateix divendres que la necessitat d’afrontar la circulació amb prudència forma part de la fragilitat humana. “Un missatge molt important és ser conscients de la nostra feblesa. Una persona, quan agafa el vehicle, té una eina que l’obeeix. Ens hem acostumats a manar més que no pas a obeir, però no sempre hi respon. Aleshores, si la persona parteix de la base que la màquina ha d’obeir, caiem en una actitud d’egolatria i orgull”, ha explicat.

Per la seva banda, la directora de l’Associació de Prevenció d’Accidents de Trànsit, Eugènia Domenech, ha destacat la importància de valorar el risc. Segons ella, sovint “pensem que no prendem mal amb el cotxe, i no és així, perquè sobretot cal tenir en compte els altres”. En aquesta línia, Eugènia Domènch ha lamentat que les persones “som molt egoistes i, sovint quan conduim, amb una màquina que pot fer mal, fem mal als altres”. Com a conclusió, ha afegit que, “amb la responsabilitat que tenim al volant, hem de pensar que portem una màquina que pot matar”.

El vicepresident de la mateixa entitat, Vicente Sánchez, ha destacat el drama que va viure ara fa 20 anys amb la mort del seu fill als 16 anys, per revelar que “van ser persones que feien curses il•legals” els qui van matar-lo. Sánchez ha recordat que “no és com el degoteig de cada dia, en què hi ha persones sense mala intenció però que s’obliden del mal que poden fer”, alhora que ha aclarit que, quan va morir el seu fill, “aquests abusos eren més freqüents”.

També ha participat en el Mirador de l’actualitat d’aquest divendres el delegat de Pastoral del Trànsit al Bisbat de Girona, Santiago Torregrosa, que ha fet una crida a afrontar el tema en positiu. “La finalitat és reduir els accidents de trànsit, però la Jornada de Responsabilitat en el Trànsit que celebra l’Església catòlica és per subratllar les coses positives que té circular per les carreteres, tot i que certament el drama, quan apareix, és per a tota la vida”, ha dit. D’altra banda, Torregrosa ha comentat que, a la seva diòcesi, hi ha “un grup d’amics que són familiars de víctimes d’accidents i mostren que el problema hi és sempre”.

Aquest diumenge, coincidint amb la Jornada de Responsabilitat en el Trànsit, l’església de Sant Josep de Girona acollirà una Eucaristia a les 7 de la tarda presidida pel bisbe Francesc Pardo, celebració que donarà pas al lliurament d’uns premis. La jornada també coincideix amb la proximitat del 10 de juliol, que és la festa de Sant Cristòfol, patró dels automobilistes. A l’Estat espanyol, l’any passat, van morir a les carreteres un total de 1.128 persones. Tot i que és la xifra més baixa des que es comptabilitzen les dades i representa una davallada del 13 per cent en relació amb el 2012, encara són moltes víctimes en només 12 mesos.

Podeu escoltar aquí tot el col·loqui (a partir del minut 29'00").

Més actualitat

“Els joves ara no són menys igualitaris, però, davant de determinants avenços, el masclisme adopta postures més reaccionàries"

Una nena amb la mà a la finestra, amb un efecte de color lila.

La directora general per l’erradicació de les violències masclistes de la Generalitat critica la idea de “romantitzar” que ara les noves generacions són més masclistes que abans

25 novembre 2022

Redacció

El sector financer creu que el pacte per congelar les hipoteques no pot aspirar a ajudar a tots els deutors

Cartells de venda de pisos en un aparador

En una entrevista a Ràdio Estel, el president de l'Associació Hipotecària Espanyola, Santos González, ha dit que la mesura "és equilibrada" perquè beneficia "tant al client com a la banca"

24 novembre 2022

Redacció

Els consumidors veuen "insuficients" les mesures acordades entre el Govern Espanyol i la banca per la congelació de les quotes hipotecàries

Tres alts edificis al barri de Sants de Barcelona

Les associacions d'usuaris lamenten que no se'ls hagi tingut en compte durant la negociació del pacte

23 novembre 2022

Redacció