En directe

La Missa de cada dia

SOCIETAT

La reunió Trump-Kim Jong-un, entre "la sorpresa" i "l'esperança"

Alexander Golovin, expert en Estats Units i membre del grup Catalans Lliures, Guillem Pursals, politòleg i especialista en conflictes, i Dani Vilaró, portaveu d’Amnistia Internacional a Catalunya,…

13 març 2018

@IgnasiMiranda

Comparteix
Alexander Golovin, expert en Estats Units i membre del grup Catalans Lliures, Guillem Pursals, politòleg i especialista en conflictes, i Dani Vilaró, portaveu d’Amnistia Internacional a Catalunya, han coincidit aquest dimarts, des del programa El Mirador de l'actualitat, a l'hora de qualificar de "positiva però estranya" la reunió anunciada per Donald Trump amb el líder nordcoreà, Kim Jong-un. Golovin ha assegurat que l'anunci "és una sorpresa pels precedents d'intercanvi d'amenaces i insults els últims dies, entre el líder del món lliure i el representant d'un país inestable". Ha admès també que el president nord-americà "va donar la notícia de la reunió, però no hi havia gairebé ningú del seu entorn que ho sabés abans de l'anunci, cosa que demostra que aquesta presidència de Trump és d'allò més imprevisible". Per la seva banda, Pursals ha dit que "és molt positiu que es reuneixin, tenint en compte que hi ha molta oratòria i que, al líder de Corea del Nord, li va bé per fonamentar el seu canvi revolucionari a partir de la ideologia del seu pare, com també passa amb Trump en relació amb el seu públic". També ha comentat que "és el mateix que passava amb l'Iran, que amenaça Israel amb la destrucció total des que va arribar la revolució de Khomeini".

Vilaró ha destacat que "alguns elements de context donen esperança i poden explicar d'alguna manera la trobada, com són la distensió de Corea del Nord i Corea del Sud els últims temps, amb els Jocs Olímpics i el contacte que han tingut tot i estar tècnicament en guerra, i també la qüestió de la prohibició de les armes nuclears, una fita aconseguida a l'estiu passat, així com el Premi Nobel de la Pau a l'entitat per l'abolició d'aquest armament". En un altre moment, Pursals ha destacat que el problema de les tensions dels últims mesos és multilateral. "El que fa Rússia, exhibint el seu potencial nuclear, afecta Corea del Nord, també tenint en compte que Vladimir Putin veu en les amenaces de Pyongyang un gest contra la seva seguretat, cosa que fa que Moscou demani calma", ha conclòs. Golovin, a més, ha comentat la notícia, coneguda aquest mateix diumenge, de la destitució del secretari d'Estat nord-americà, Rex Tillerson: "És una mostra de les diferències de Trump amb el seu principal responsable governamental, cap de la Diplomàcia, que serà substituït, a més, per Mike Pompeo, un home encara més dur i vinculat al Tea Party".

Aquesta acceptació per part de Trump de la proposta de Kim Jong-un arriba en plena controvèrsia nuclear, amb Rússia i els Estats Units complint l’acord Start III de reducció d’armament atòmic (signat el 2010 per Barak Obama i Dimitri Medvedev), però mantenint el màxim dins la destrucció parcial. El gran problema de fons és, en qualsevol cas, que encara hi ha potencial nuclear per destruir completament el planeta.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimarts 13 de març.

Més actualitat

AUDIOS

Miquel Àngel Alegre, cap de projectes de la Fundació Bofill: "Són uns resultats molt dolents"

informe PISA

Alegre valora els darrers resultats de l'informe PISA i alerta que Catalunya suspèn en qualitat del sistema educatiu

5 desembre 2023

POLÍTICA

"Henry Dunant no decideix res, ni tan sols proposa solucions"

El salvadorenc Francisco Galindo Vélez ha estat escollit 'coordinador del mecanisme internacional' que actuarà com a verificador en les reunions bilaterals entre el PSOE i Junts per Catalunya.

El mediador internacional Jordi Palou-Loverdos analitza a Ràdio Estel aquesta figura i la de Henry Dunant, la fundació verificadora entre Junts i el PSOE

5 desembre 2023

Redacció

POLÍTICA

Janet Sanz: "Demanem a Collboni que hi hagi una veritable negociació sobre els pressupostos"

Janet Sanz, regidora i portaveu de Barcelona en Comú, als estudis de Ràdio Estel

La regidora i portaveu de Barcelona en Comú creu que l'alcalde "ha d'endreçar el seu govern" i que "viu de l'herència" dels Comuns.

4 desembre 2023

Redacció