En directe

Fórmula Estel

PAPA FRANCESC

La Santa Seu confirma que el Papa visitarà l'illa de Lesbos dissabte 16 per demanar "solucions per als refugiats"

Finalment serà dissabte de la setmana vinent, 16 d’abril, quan el Papa visitarà l’illa grega de Lesbos. Ho ha anunciat aquest dijous el portaveu de…

7 abril 2016

@IgnasiMiranda

Comparteix
Finalment serà dissabte de la setmana vinent, 16 d’abril, quan el Papa visitarà l’illa grega de Lesbos. Ho ha anunciat aquest dijous el portaveu de la Santa Seu, Federico Lombardi, tot confirmant l’anunci fet dimarts passat per l’Església ortodoxa. El director de l’Oficina de Premsa vaticana ha explicat que, "acollint les invitacions del patriarca ecumènic de Constantinoble Bartomeu i del president de la República de Grècia, el bisbe de Roma viatjarà a Lesbos el dissabte 16". Lombardi ha assegurat que la visita respon a la gran sensibilitzat del pontífex amb els pròfugs que fugen de les guerres. "El Papa està molt pendent de les grans emergències del món 'davui, particularment quan hi ha persones que pateixen, que necessiten la nostra solidaritat i la nostra ajuda", ha assegurat. El portaveu vaticà ha comentat que "Francesc fa ara el mateix que va fer amb el viatge a Lampedusa el 2013, pocs mesos després d'iniciar el Pontificat, per manifestar la seva proximitat a la frontera mediterrània entre l'Àfrica i Itàlia".
El director de l'Oficina de Premsa de la Santa Seu ha afegit que, "a l'illa, el Sant Pare estarà acompanyat pel patriarca de Constantinoble i també per Jeroni II, arquebisbe catòlic d'Atenes i de tota Grècia". Tots tres es trobaran amb els refugiats acollits a l’illa. Igualment Lombardi ha aclarit que aquesta visita, que s'emmarca en la necessitat que el Papa veu davant la desesperació de moltes persones a la Mediterrània, "no és un acte directament polític, perquè el Sant Pare té gestos humans, morals i religiosos molt significatius que reclamen la responsabilitat de cadascú, encara que sí que demanarà solucions per als refugiats". Recordem que, per l'illa grega de Lesbos, arriben a Europa bona part dels migrants i refugiats que cada dia travessen la Mediterrània arriscant la seva vida. Serà una visita molt similar a la que Francesc ja va realitzar al juliol de 2013 a Lampedusa, l'illa italiana on també arriben milers de persones buscant un futur pròsper a Europa.
Audiència del Papa a una delegació metodista
Francesc ha fet una crida als cristians metodistes, dels quals ha rebut avui una delegació al Vaticà, a ser testimonis arreu del món de l'amor de Crist. El Papa ha assegurat que «no hi ha cap diferència entre catòlics i metodistes que representi un obstacle per impedir les dues confessions cristianes estimar de la mateixa manera i donar testimoniatge comú de Crist al món». El Sant Pare ha rebut una delegació del Consell Metodista Mundial, del Consell Metodista Europeu i de l'Església Metodista Britànica .
Amb la seva cordial benvinguda i salutació «en aquest temps pasqual, en què celebrem la Resurrecció del Senyor que resplendeix sobre el món», el bisbe de Roma ha subratllat que, tot i que no hi hagi pensament comú en alguns temes, el camí en la vida de santedat ha d’incloure «un servei d'amor al món» que és compartit. En aquesta línia, ha subratllat que, «quan catòlics i metodistes serveixen junts els necessitats, la comunió creix». Finalment, el Papa ha explicat que, «en el món d'avui, ferit per molts mals, és més necessari que mai que, com a cristians testimoniem junts amb renovada energia la llum de la Pasqua, fent-nos signe de l'amor de Déu, victoriós en la Resurrecció de Jesús».
Després de destacar que va rebre amb alegria la notícia de l'obertura de l'Oficina Metodista a Roma, el pontífex ha dit que «és un signe de la intensificació de les relacions mútues, en particular de l’anhel comú de superar els obstacles que encara ens impedeixen arribar a la comunió plena». També ha comentat que «el diàleg es basa en el respecte i la fraternitat». El Papa ha explicat que «catòlics i metodistes tenen molt a aprendre els uns dels altres sobre com comprendre la santedat i sobre com viure-la, alhora que estan cridats a ajudar-se mútuament en tot el que condueixi al Regne». Després d’esmentar John Wesley, impulsor de els metodistes, Francesc ha expressat el seu desig que una nova declaració comuna que s’està preparant «pugui ser un renovat impuls per a metodistes i catòlics a ajudar-se mútuament en la vida d'oració i devoció».
Els sants de la vida ordinària, tema de l'homilia matinal
El Papa ha destacat avui, durant l’homilia de la Missa matinal a la capella de la Casa Santa Marta, que són els sants de la vida ordinària i els màrtirs d'avui els qui impulsen a l'Església amb la seva actitud coherent i com a valents testimonis de Jesús ressuscitat, gràcies a l'obra de l'Esperit Sant. A partir de la lectura dels Fets dels Apòstols, sobre el valor de Pere, que anuncia la resurrecció davant els qui volien matar-lo, el pontífex ha exaltat "el valor de la vida i de la coherència" d’aquest apòstol que mostra la seva millor cara. El Sant Pare ha subratllat també que, “sense l'Esperit Sant, no hi ha testimoni cristià, perquè la vida cristiana és una gràcia que el Senyor ens dóna amb l'Esperit Sant".
El bisbe de Roma, a més, ha afegit que, en els moments difícils de la història, es diu que "la pàtria té necessitat d'herois", cosa que "és veritat i just", mentre "l’Església té necessitat de testimonis, de màrtirs". El Papa s’ha aturat efectivament en l’exemple de Pere, que primer va negar Jesús tres vegades ple de por, però després va saber ser testimoni de la seva resurrecció.
Assemblea de la Pontifícia Comissió Bíblica
La Pontifícia Comissió Bíblica fa aquests dies la seva assemblea plenària, concretament des de dilluns i fins a aquest divendres a la Casa Santa Marta. La catalana experta en Sagrada Escriptura Núria Calduch-Benages, membre de l’organisme, ha explicat que la comissió, constituïda pel Papa Lleó XIII l’any 1902, està formada per experts amb tres objectius clars: "Promoure l'estudi bíblic, contrastar opinions sobre la Sagrada Escriptura i estudiar i il·luminar els temes polèmics i emergents en el camp bíblic". Calduch-Benages ha recordat que "aquest organisme no té poder decisori, sinó que és consultiu, i està unit a la Congregació per a la Doctrina  de la Fe".
Núria Calduch Benages, nascuda a Barcelona l’any 1957, pertany a la congregació de les Missioneres Filles de la Sagrada Família de Natzaret des del 1978. És llicenciada en Filosofia i Lletres per la Universitat Autònoma de Barcelona i doctora en Sagrada Escriptura pel Pontifici Institut Bíblic de Roma. És deixeble del biblista català Isidre Gomà i Civit, un prestigiós professor de la Facultat de Teologia de Catalunya. Calduch també és professora ordinària de la Pontifícia Universitat Gregoriana de Roma. Va participar el 2008 en el Sínode de Bisbes sobre la Paraula de Déu, i ara fa uns mesos Francesc la va nomenar membre de la Pontifícia Comissió Bíblica.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest dijous 7 d'abril.

Més actualitat

Dolors Sabater: "Són els polítics els qui han de canviar el model policial, no els policies"

Dolors Sabater, presidenta de la CUP al Parlament i de la comissió sobre el model policial dels Mossos d'Esquadra

La presidenta de la CUP al Parlament i presidenta de la Comissió sobre el model policial, acusa el PSC de ser "portaveu del 'lobby' dels sindicats" de la policia

2 desembre 2022

Redacció

"La cultura de la violació està tan arrelada que considerem normals aquestes campanyes"

Moltes mans tapen la cara d'una dona, davant un fons negre.

El principal repte dels moviments feministes és desmuntar aquesta estructura que normalitza i accepta la violència sexual envers les dones

1 desembre 2022

Esquerra reconeix obertament que negocia amb el PSC per l'aprovació dels pressupostos

Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d'ERC, en roda de premsa al Parlament el 15 de novembre de 2022

La portaveu adjunta dels republicans, Marta Vilalta és "optimista" amb les negociacions i veu possible començar el debat parlamentari abans d'acabar l'any"

30 novembre 2022

Redacció