S’ha presentat aquest dimarts, a la Sala de Premsa del Vaticà, la “Consulta femenina”, un organisme permanent constituït dins el Pontifici Consell de la Cultura l’any 2015 per donar espai i continuïtat a la veu de les dones a la Santa Seu. Amb 37 integrants coordinades per Consuelo Corradi, l’entitat ha rebut l’impuls del president del Pontifici Consell de la Cultura, Gianfranco Ravasi. El cardenal ha assegurat que, "sense la presència femenina a la Santa Seu, hi mancava la imatge de Déu en la seva plenitud". Ravasi ha situat el sentit d’aquest organisme en la necessitat d’integrar l’aportació femenina. "Vol ser sobretot una mirada femenina dirigida a totes les activitats del nostre dicasteri", ha explicat el responsable vaticà de Cutura.
Gianfranco Ravasi ha comentat que "la contribució de les dones es basa en els continguts, a partir de la seva experiència femenina i de treball també laica, i en la introducció d'una lectura més global i variada de la realitat dels temes que afrontem, més enllà del llenguatge eclesial purament filosòfic i teològic". A més, el cardenal ha fet seves unes paraules recents del Papa en què assegurava que "la participació de la dona en l’Església no és només una qüestió pràctica o funcional, sinó de contribució al pensament i a la reflexió". El purpurat també ha recordat que “les dones són diferents dels homes” i que “la igualtat de drets no significa perdre les diferències" biològiques. Recordem que aquest dimecres, com cada 8 de març, se celebra el Dia Internacional de les Dones.
Tercera meditació en els exercicis del Papa
D'altra banda, el predicador dels exercicis del Papa, Giulio Michelini, ha dedicat aquest dimarts la tercera meditació al pa, el cos, el vi i la sang, a partir del fragment de l’evangeli de Mateu que narra el Sant Sopar. El franciscà ha tret, a partir de l’oferiment que Jesús fa per la salvació de la humanitat, un missatge d’unitat i fraternitat per a tots els cristians. Referint-se a la dimensió antropològica, teològica i existencial del fet de menjar junts, Michelini ha destacat "la bellesa del compartir" davant "la temptació de l’egoisme en relació amb el menjar". "Podem imaginar que aquell sopar era una festa que, més enllà del seu caràcter més o menys pasqual, comportava la bondat d'estar junts, cosa que posa en valor la nostra humanitat", ha comentat. El religiós ha destacat que, en aquell àpat, conviuen "l'amor amb què Jesús ofereix menjar i també l'odi, la fragilitat i la divisió".
El predicador Giulio Michelini ha relacionat el gest de seure uns quants a la mateixa taula per menjar amb el fet de "considerar que un mateix és una creatura limitada, a partir de la qual sorgeix la figura de Judes, que traeix Jesús". El franciscà, a més, ha destacat que "és precisament en un menjar, el pa, on Jesús deixa l’exemple i el signe de la seva futura presència". També ha explicat que "tot allò que el Fill, que el Verb i la Paraula podia oferir, ha estat ofert en la divinitat per l'Encarnació". Giulio Michelini ha subratllat, en la mateixa línia, la connexió "entre la sang de Crist i el perdó dels pecats i, per tant, la passió i la salvació".
Michelini ha conclòs que "el perdó no és una simple fórmula recitada per Jesús, perquè és molt fàcil dir que els pecats són perdonats, sinó que passa per la seva mort amb què, com diu el Salm, només Déu pot pagar el preu del pecat". El predicador del Papa ha formulat finalment tres grans preguntes per a la reflexió. Una ha estat sobre "la nostra relació amb el menjar", una segona per "invitar tothom a créixer en la unitat dels cristians" i finalment la tercera, sobre "la consciència que Jesús no ens porta el perdó i la misericòrdia del Pare només amb paraules, sinó amb la pròpia vida".
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimarts 7 de març.