En directe

Fórmula Estel

FÓRMULA ESTEL

"La seguretat és molt més que la defensa armada"

L’any 2016 l’exportació d’armes espanyoles va assumir un nou record. Segons un informe de la Secretària d’Estat de Comerç, Espanya va exportar armes per valor…

20 juny 2017

@BorjaDeMaria / Maria Coll

Comparteix
L’any 2016 l’exportació d’armes espanyoles va assumir un nou record. Segons un informe de la Secretària d’Estat de Comerç, Espanya va exportar armes per valor de 4.052 milions d’euros. Per altra banda, el pressupost espanyol en defensa pel 2017 ha augmentat un 0,6%, fins 18.605.000 euros. Dit d’una altra manera, cada ciutadà contribueix a la defensa de l’Estat amb 400 euros a l’any. 
 
Aquest matí a la secció Carta per la Pau a l'ONU de la Fórmula Estel hem parlat amb Pere Ortega, president del Centre Delàs d’Estudis per la Pau. L’investigador ha trencat la relació que molta gent fa d’exercit i seguretat: “No tenen res a veure. La seguretat és molt més que la defensa armada, afortunadament. Per seguretat les Nacions Unides ha definit moltes coses, entre elles la seguretat humana, que va molt més lluny com entenen els Estats la seguretat.” I és que persona també es pot sentir insegura quan no té les necessitats bàsiques cobertes, està a l’atur... i això també dificulta la pau. 
 
Si ens centrem, però, en la despesa militar, Espanya no és una excepció respecte l’augment. Podem dir que el món es troba en fase de militarització, encara que segons Pere Ortega no en som conscients: al món es destinen 1,7 bilions de dòlars a l’any, el 2,3% del PIB. L’ONU ha advertit que si tots els països reduïssin les seves despeses militars en un 3 o 4% i l’estalvi s’invertís en desenvolupament, en 10 anys s’acabaria la pobresa mundial.
 
Pere Ortega, investigador en temes de pau i desarmament, ha recordat a la Fórmula Estel d’Oriol Casals que avui els perills han canviat molt respecte fa uns segles i les pors globals avui no s’arreglen amb més armament o engreixant exèrcits: “No percebem amenaces d’invasions o atacs des de l’exterior, i en canvi continuem mantenint exèrcits molt sobredimensionats per la realitat d’aquests perills. El principal perill que té l’Estat espanyol i la Unió Europea en les seves estratègies de defensa és el terrorisme, i això no es pot combatre amb un exèrcit”.
 
Estats Units, amb molta distància, es la primera potencial mundial militar amb un pressupost de 611.000 milions de dòlars l’any, el 36% de tota la despesa militar mundial. Els 14 països següents, entre els quals hi ha els membres de l’OTAN i Xina, gasten igual que ell.
 
Escolta l’entrevista sencera (minut 35)

Més actualitat

Trànsit recomana estar pendent de les dades que publica a temps real per evitar congestions de trànsit aquest pont

Cua de quilòmetres a l'AP-7 a Sant Celoni en direcció Girona

En una entrevista a Ràdio Estel, el director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, ha assegurat que "hi ha hagut força tranquil·litat a la xarxa viària".

7 desembre 2022

Redacció

Els experts alerten que falten diners i recursos per aplicar la reforma del Codi Civil Espanyol que elimina la incapacitació de les persones

Una tutora amb una persona amb discapacitat, ensenyant-li com llegir i interpretar les factures.

Xavier Puigdollers, membre de la Càtedra UNESCO en Pau, Solidaritat i Diàleg Intercultural, avisa que les institucions tutelars hauran de refundar-se

5 desembre 2022

Redacció

Dolors Sabater: "Són els polítics els qui han de canviar el model policial, no els policies"

Dolors Sabater, presidenta de la CUP al Parlament i de la comissió sobre el model policial dels Mossos d'Esquadra

La presidenta de la CUP al Parlament i presidenta de la Comissió sobre el model policial, acusa el PSC de ser "portaveu del 'lobby' dels sindicats" de la policia

2 desembre 2022

Redacció