En directe

El Matí a Ràdio Estel

RÀDIO ESTEL

La transparència, clau per revertir la desigualtat, segons el director d'Oxfam a Catalunya

El Credit Suisse revelava que l'1% més ric de la població mundial acumula més riquesa que el 99% restant. Intermón Oxfam ha publicat l’informe Una…

26 gener 2016

Redacció

Comparteix
El Credit Suisse revelava que l'1% més ric de la població mundial acumula més riquesa que el 99% restant. Intermón Oxfam ha publicat l’informe Una economia al servei de l’1%, on analitza 200 empreses, entre elles les més grans del món i les sòcies estratègiques del Fòrum Econòmic Mundial. Ens ha parlat d’ell aquest dimarts a Fórmula Estel el director a Catalunya d’Intermón Oxfam, Francesc Mateu.
“Encara que la xifra és prou escandalosa, el que ens preocupa és l’evolució que està tenint aquesta xifra”. Segons el director d’Intermon Oxfam a Catalunya, hi ha dos motius principals que alimenten aquesta desigualtat: "L'elit econòmica té prou poder com per exigir a l'elit política que facin lleis que els beneficiïn", i en segon lloc, “els paradisos fiscals”.
“La classe política durant un temps ha considerat que era important fer i desfer, perquè això donava marge, i la poca transparència ha estat el caldo de cultiu de la situació actual. Els polítics haurien de ser conscients que la ciutadania és el seu principal aliat, tant per exigir-lo com per recolzar-lo. Des del moment que tinguem més transparència de les decisions que prenem, la classe política podrà dir: ‘No puc fer això perquè la gent se’m tirarà a sobre’”.
Per a il·lustrar el pes dels paradisos fiscals, Francesc Mateu ha dit: “Només a l’Estat espanyol ha augmentat un 2000% la inversió en paradisos fiscals. 17 de les 35 empreses de l’Ibex 35 no van pagar l’impost de societats, això probablement és fruit de l’evasió fiscal”, un problema que afecta tothom i exigeix una resolució a nivell mundial: “Tots estem pagant l’escaqueig fiscal de les grans empreses. Degut a la baixada de recaptació que ha suposat l’impost de societats, que és un dels principals ingressos que té l’Estat, l’Estat ha decidit augmentat els impostos al treball (a l’IRPF) com a l’IVA”. Intermón Oxfam ha llençat la campanya www.noalescaqueig.org.
Com denuncia l'ONG, el model econòmic actual beneficia només l'1%: “La desigualtat és un tema especialment important a Espanya, però també a Àfrica, Estats Units, i dins de les pròpies nacions, perquè a tot arreu hi ha gent que està acumulant riquesa al costat de gent que no en té”. El director a Catalunya ha demanat recuperar el rol de ciutadania activa: “La desigualtat és una malaltia social que moltes vegades costa de veure. La primera cosa és que la ciutadania sigui conscient”.
Escolta l'entrevista a Francesc Mateu (minut 29)

Més actualitat

Metges de Catalunya: "El sistema de salut públic té data de caducitat si no es posen solucions"

Els metges de peu en una concentració organitzada per Metges de Catalunya a la plaça de Sant Jaume per reivindicar la dignificació de la medicina familiar i comunitària el 19 de maig de 2021.

Des de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat asseguren que és poc oportú convocar la vaga en aquests moments

29 novembre 2022

Redacció

Col·legi de Metges de Barcelona: "No n'hi ha prou amb els diners. Si tenim més diners, però fem el mateix, no avançarem"

Una infermera camina per la sala d'espera d'Infermeria Familiar i Comunitària del Centre d'Atenció Primària (CAP) Can Bou de Castelldefels, el 15 de novembre de 2021.

El vicepresident del Col·legi, Jaume Sellarès, ha insistit en una entrevista a Ràdio Estel que la solució del sistema sanitari no implica contractar una mútua privada

28 novembre 2022

Redacció

"Els joves ara no són menys igualitaris, però, davant de determinants avenços, el masclisme adopta postures més reaccionàries"

Una nena amb la mà a la finestra, amb un efecte de color lila.

La directora general per l’erradicació de les violències masclistes de la Generalitat critica la idea de “romantitzar” que ara les noves generacions són més masclistes que abans

25 novembre 2022

Redacció