En directe

Fórmula Estel

SOCIETAT

L'activista Nadia Murad rep el Premi per la Pau

Murad, activista contra el tràfic d’éssers humans, ha rebut aquest setmana, de mans de la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, i el…

13 gener 2017

Mercè Raga

Comparteix
Murad, activista contra el tràfic d’éssers humans, ha rebut aquest setmana, de mans de la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, i el president de l'Associació de les Nacions Unides a Espanya (ANUE), Eduard Sagarra, el 37è Premi per la Pau que atorga la mateixa ANUE amb el suport de la Diputació de Barcelona, en reconeixement a la seva lluita per la dignitat dels supervivents del tràfic de persones i protecció de les minories ètniques. En declaracions a la Fórmula Estel de Ràdio Estel, el president de l'Associació per les Nacions Unides a Espanya, Eduard Sagarra, ha assegurat aquest divendres que «els drets humans no agafen vacances, en un món global on els governs fan creure que ajuden, però no ho fan». Sagarra també ha cridat a «no vanagloriar-se» de donar aquest tipus de premis i, en canvi, ser «capdavanters en la denúncia».
Edurard Sagarra ha explicat a Ràdio Estel que Nadia Murad, nascuda al nord de l’Iraq el 1993, és una noia iazidista que va patir els abusos dels soldats de l’ISIS quan, el 2014, van assetjar la seva població. Actualment viu a Alemanya amenaçada de mort, després de la seva decisió d'emprendre accions legals contra els comandaments de l'Estat Islàmic. Segons Sagarra, la Nadia va demanar que “no ens oblidem de la situació dels més de 12,4 milions de persones que han abandonat casa seva forçades per la situació que viu el seu país”. En aquest sentit, el president d’ANUE ha afirmat “que no podem mirar cap un altra banda, perquè no podem dir que nosaltres no ho sabiem, ja que vivim en la societat de la informació”. A més, Eduard Sagarra ha assegurat que “Nadia Murad és la representació viva de la vergonya que hem de tenir tots”.
El món viu la pitjor crisi de refugiats des de la Segona Guerra Mundial. La violència, els conflictes armats, els desastres naturals, l’opressió, la violació de drets humans i la persecució van forçar gairebé 12,4 milions de persones a abandonar casa seva durant l’any 2015, segons dades de l’Agència de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR). D’aquestes, 8,6 milions es van convertir en nous desplaçats interns i 3,8 milions, en nous refugiats i sol·licitants d'asil. Cada día van fugir de casa seva 24 persones per minut. Per tant, el còmput mundial de persones desplaçades internes, refugiades i sol·licitants d’asil, va superar durant el 2015 els 65,3 milions, l’equivalent a la població de la Gran Bretanya. El nombre de persones refugiades a l'exterior ha assolit el nivell més alt de les darreres dues dècades.
Finalment, Sagarra ha explicat a Ràdio Estel que Nadia va agrair el premi, i ha fet una crida a la societat internacional perquè protegeixi minories com la iazidita --religiosa kurda-- i el cristianisme, entre d'altres. El Premi per la Pau té una dotació de 5.000 euros que aporta la Diputació de Barcelona i reconeix una obra, una trajectòria personal o una entitat que destaqui per la seva defensa de la solució pacífica dels conflictes, dels Drets Humans, les llibertats fonamentals i el desenvolupament.
Podeu escoltar l’entrevista AQUÍ

Més actualitat

AUDIOS

Sense categoria

"Moltes vides es van quedar a la comissaria de Via Laietana"

"Moltes vides es van quedar a la comissaria de Via Laietana"

El president de l'Associació Catalana d'expresos polítics del Franquisme, Carles Vallejo, celebra que la comissaria de Via Laietana es converteixi en un lloc de memòria

17 abril 2024

Infraestructures

POLÍTICA

Alícia Romero respon a Lluís Mijoler: "L'ampliació de l'aeroport del Prat no ha de venir condicionada pel que pensi un únic municipi"

La portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, intervé al debat de pressupostos amb Jéssica Albiach al fons | ACN

En una entrevista a Ràdio Estel, la número 2 del PSC a les eleccions catalanes del 12 de maig no veu la proposta d'ERC "una solució" per ampliar l'aeroport del Prat

17 abril 2024

Redacció

Infraestructures

POLÍTICA

Lluís Mijoler: "El govern espanyol fa propostes per a l'aeroport, però encara no he vist Óscar Puente trepitjar el Prat"

Lluís Mijoler, número 2 de Comuns-Sumar el 12M, als estudis de Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

El número 2 dels Comuns-Sumar a les eleccions catalanes del 12 de maig manté que el PSC és un soci prioritari, però aposta per un tripartit a la Generalitat

16 abril 2024

Redacció