En directe

Completes

ESGLÉSIA CATALUNYA

L’arquebisbe de Tarragona rep el pal·li, signe d’unitat i comunió

El nou nunci del Papa a Espanya i Andorra, Bernardito Auza, ha presidit aquest dissabte, a la Catedral de Tarragona, la Missa d’imposició del pal·li…

21 desembre 2019

Redacció / Arquebisbat de Tarragona

Comparteix

El nou nunci del Papa a Espanya i Andorra, Bernardito Auza, ha presidit aquest dissabte, a la Catedral de Tarragona, la Missa d’imposició del pal·li a Joan Planellas, arquebisbe metropolità de Tarragona. Aquesta celebració ha estat la primera a Catalunya que ha presidit el representant del Sant Pare Francesc. Auza, acompanyat per l’arquebisbe Joan Planellas, pel cardenal Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona, i per l’arquebisbe Joan-Enric Vives, bisbe d’Urgell, ha estat rebut solemnement a la seu pel Capítol que presideix el canonge Joaquim Fortuny. Després ha fet una breu visita al Santíssim Sagrament situat a la capella de Sant Fructuós.

La celebració s’ha iniciat amb les paraules del nunci Bernardito Auza, que ha definit la virtut de la caritat com «el principi de la unitat i de la comunió que s’expressa amb els bisbes de la Província Eclesiàstica i de tots ells amb l’Església universal presidida pel successor de Pere». El representant del pontífex ha citat també les paraules pronunciades pel mateix Francesc en la celebració del 29 de juny passat al Vaticà, quan va recordar que el pal·li «és signe de què els pastors no viuen per a si mateixos sinó per a les seves “ovelles” ja que per a posseir la vida és necessari perdre-la, lliurar-la».

Tal com indica el ritu d’aquesta celebració, el nunci apostòlic ha començat presidint la celebració fins la imposició del pal·li, moment en què l’arquebisbe Joan s’ha agenollat davant de Bernardito Auza i ha fet la professió de fe. Revestit ja amb el pal·li, ha rebut l’abraçada o òscul de la pau per part del nunci i dels bisbes sufraganis, alhora que s’entonava el cant dels Goigs dels sants màrtirs Fructuós, Auguri i Eulogi i repicaven les campanes de la Catedral tarragonina. A partir d’aquest moment, l’arquebisbe Joan Planellas ha passat a presidir la celebració eucarística.

Maternitat eclesial i unitat pastoral

«El pal·li que m’ha estat imposat, em recorda que tinc el deure d’explicitar aquest rostre maternal de la Mare Església», ha expressat Planellas en l’homilia, «[…] perquè la missió de l’Església és guarir ferides i ser portadora del consol i de l’esperança en Jesucrist». I ha afegit que, «en comunió amb la seu de Pere, i exercint la maternitat eclesial, l’Església metropolitana i primada de Tarragona ha d’estendre aquests llaços d’unitat i de caritat amb els altres bisbes i amb les altres Esglésies veïnes». En aquesta línia, Planellas ha destacat que, «a problemes semblants calen solucions semblants, cercades conjuntament», per concloure que, «convençuts de la unitat pastoral entre les diòcesis amb seu a Catalunya, podem treballar conjuntament i hem de fer-ho així, per tal de viure la llibertat de l’Evangeli».

L'arquebisbe Joan Planellas, que ha utilitzat durant la celebració el bàcul del beat Manuel Borràs, l’últim bisbe màrtir de l’Església de Tarragona, ha manifestat que «la seu metropolitana de Tarragona és l’Església de Pau i Fructuós, que va rebre l’Evangeli en l’antigor cristiana i, en ordre d’antiguitat i de principalitat, aquesta «tradició viva» rebuda en els orígens, l’ha d’irradiar a les altres seus, però sense obviar mai la seva romanitat. El prelat també s'ha referit a la ja imminent commemoració del 25è aniversari del Concili Provincial Tarraconense de 1995. «Aquesta celebració ens ha d’estimular a aquest treball de comunió eclesial», ha subratllat.

La Missa d’imposició del pal·li ha estat concelebrada per tots els arquebisbes i bisbes de les diòcesis amb seu a Catalunya i els quatre bisbes emèrits, els pares abats dels Monestirs de Santa Maria de Poblet i Montserrat, l’arquebisbe castrense i nombrosos preveres de l’arxidiòcesi de Tarragona. Entre les autoritats civils, hi han assistit el segon tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Tarragona, Jordi Fortuny; el sotsdelegat del Govern espanyol a Tarragona, Joan Sabaté; el vicepresident primer de la Diputació de Tarragona, Quim Nin, i el director dels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona de la Generalitat de Catalunya, Jordi Agràs.

Primera celebració d’imposició del pal·li arquebisbal a la Catedral

El pal·li és un ornament litúrgic que porten el Papa i els arquebisbes metropolitans com a signe de comunió amb Roma. Té forma d’una faixa circular per damunt de la qual pengen dues tires rectangulars que es col·loquen sobre el pit i l’espatlla de l’arquebisbe metropolità. És de caràcter personal i també té caràcter local ja que només es pot utilitzar dintre els límits de la corresponent província eclesi­àstica. La celebració de recepció i benedicció del pal·li se celebra al Vaticà, de forma simbòlica, el dia 29 de juny de cada any, solemnitat dels sants Apòstols Pere i Pau, mentre que la imposició té lloc actualment a la pròpia diòcesi del pastor metropolità, seguint les noves disposicions signades pel papa Francesc l’any 2015.

Més actualitat

AUDIOS

Francesc Canosa: "Catalunya és una gran fàbrica d'analfabets existencials

El periodista, guionista i escriptor Francesc Canosa publica el llibre 'Catalunya no acaba a la Panadella'

El periodista, guionista i escriptor Francesc Canosa publica el llibre 'Catalunya no acaba a la Panadella'

1 març 2024

ECONOMIA I FINANCES

POLÍTICA

Joan Carles Gallego sobre el Hard Rock: "El Govern s'ha de moure"

Joan Carles Gallego, diputat d'En Comú Podem, als estudis de Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

En una entrevista a Ràdio Estel, el diputat d'En Comú Podem titlla l'acord de pressupostos entre ERC i PSC de "poc ambiciós, irresponsable i poc coherent"

1 març 2024

Redacció

ECONOMIA I FINANCES

Els economistes avisen del retorn de l'IVA de la llum al 21%: "Pagarem un 15% més cada mes"

Contadors d'electricitat

En una entrevista a Ràdio Estel, Àngel Hermosilla, secretari general del Col·legi d'Economistes, creu que la sequera es notarà de manera lleu a la factura de la llum

29 febrer 2024

Redacció