En directe

Laudes

ESGLÉSIA CATALUNYA

L'arquebisbe Joan-Josep Omella serà nou cardenal el 28 de juny

El Papa ha anunciat aquest diumenge al migdia la convocatòria, per al dimecres 28 de juny, d'un nou Consistori en què seran creats 5 nous…

21 maig 2017

@IgnasiMiranda

Comparteix
El Papa ha anunciat aquest diumenge al migdia la convocatòria, per al dimecres 28 de juny, d'un nou Consistori en què seran creats 5 nous cardenals. Un d'ells és l'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, que rebrà el birret només dos mesos després que el seu predecessor, el cardenal Lluís Martínez Sistach, hagi deixat de ser elector en haver complert 80 anys. En el moment de l'anunci, Francesc ha dit que "la seva provinença de diverses zones del món manifesta la catolicitat de l'Església difosa per tota la terra". També ha comentat que "l'assignació d'un títol o una diaconia per a una parròquia de Roma testimonia la seva pertinença la diòcesi de Roma, que presideix en la caritat".

Els nous purpurats provenen de Mali, Espanya, Suècia, Laos i El Salvador. Aquests són els noms: Joan-Josep Omella, arquebisbe de Barcelona, Gregorio Rosa Chávez, bisbe auxiliar de San Salvador (El Salvador), Jean Zerbo, arquebisbe de Bamako (Mali), Anders Arborelius, bisbe d'Estocolm (Suècia), i Louis-Marie Ling Mangkhanekhoun, vicari apostòlic de Paksé (Laos)

Joan-Josep Omella, que parla català perquè va néixer a La Franja aragonesa del sud, va néixer el 21 d’abril de 1946 a la localitat de Queretes, a la província de Terol. Va estudiar al Seminari de Saragossa i en centres de formació dels Pares Blancs a Lovaina i Jerusalem. El 20 setembre 1970 va rebre l'ordenació sacerdotal i, en el seu ministeri, va treballar com a coadjutor i com a rector. Entre els anys 1990 i 1996, va ser a vicari episcopal a la diòcesi de Saragossa, amb Elías Yanes com a arquebisbe. Va ser també missioner al Zaire, l’actual República Democràtica del Congo, durant un any.
El 1996 va ser nomenat bisbe auxiliar de Saragossa, i tres anys després, el 1999, va passar a ser bisbe de la diòcesi de Barbastre-Montsó. Entre el 2002 i el 2008, Omella va ser president de la Comissió Episcopal de Pastoral Social, un càrrec per al qual va ser elegit novament per la Conferència Episcopal Espanyola el 2014 i que va deixar en l'última plenària, al març passat, per incorporar-se al Comitè Executiu. A més, entre altres serveis, ha estat consiliari de Mans Unides. El mateix 2014 va ser designat pel Papa Francesc membre de la Congregació per als Bisbes, que té un paper important en el nomenament dels bisbes en l'Església Catòlica. El 6 de novembre de 2015, després d'uns any com a bisbe de Calahorra-La Calzada-Logronyo, el Papa Francesc va nomenar Joan-Josep Omella arquebisbe de Barcelona. Va entrar a la diòcesi i va prendre possessió el 26 de desembre del mateix any en una celebració solemne a la Catedral.

Més actualitat

Metges de Catalunya: "El sistema de salut públic té data de caducitat si no es posen solucions"

Els metges de peu en una concentració organitzada per Metges de Catalunya a la plaça de Sant Jaume per reivindicar la dignificació de la medicina familiar i comunitària el 19 de maig de 2021.

Des de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat asseguren que és poc oportú convocar la vaga en aquests moments

29 novembre 2022

Redacció

Col·legi de Metges de Barcelona: "No n'hi ha prou amb els diners. Si tenim més diners, però fem el mateix, no avançarem"

Una infermera camina per la sala d'espera d'Infermeria Familiar i Comunitària del Centre d'Atenció Primària (CAP) Can Bou de Castelldefels, el 15 de novembre de 2021.

El vicepresident del Col·legi, Jaume Sellarès, ha insistit en una entrevista a Ràdio Estel que la solució del sistema sanitari no implica contractar una mútua privada

28 novembre 2022

Redacció

"Els joves ara no són menys igualitaris, però, davant de determinants avenços, el masclisme adopta postures més reaccionàries"

Una nena amb la mà a la finestra, amb un efecte de color lila.

La directora general per l’erradicació de les violències masclistes de la Generalitat critica la idea de “romantitzar” que ara les noves generacions són més masclistes que abans

25 novembre 2022

Redacció