En directe

La Caravana

RÀDIO ESTEL

L'enquesta d'aquesta setmana: Creus que és útil votar a les eleccions europees?

Aquesta setmana us preguntem si creieu que és útil votar a les eleccions europees. L’elevat grau d’abtencionisme que es dóna en aquestes eleccions ens podria…

19 maig 2014

Comparteix
Aquesta setmana us preguntem si creieu que és útil votar a les eleccions europees. L’elevat grau d’abtencionisme que es dóna en aquestes eleccions ens podria portar a pensar que les persones no confien que el seu vot serveixi per a res. És per això que el Parlament europeu va llençar la campanya League of Young Voters, justament per combatre aquesta realitat, especialment estesa entre els joves.
En les últimes eleccions europees del 2009, Girona, Lleida i Barcelona es van situar entre les províncies amb més abstenció. Si ens fixem en què succeeix a l’Estat Espanyol, l'abstenció en eleccions al Parlament Europeu han anat creixent progressivament des del 1987, un any després que Espanya comencés a participar en aquests comicis. El 2009 aquest abstencionsime va superar el 55%.
Una primera intuïció és que les persones opten per no votar perquè consideren que el seu vot no marcarà cap tipus de diferència. Però aquesta no és l’única possible explicació. De fet, pot haver-hi gent que utilitzi l’abstenció com una forma de protesta contra la Unió Europea o simplement perquè se senten excloses de la política, ja que els partits no s’ocupen de les qüestions que els interessen o preocupen. 
Hi ha molts factors que determinen la desconfiança que existeix entre els partits polítics i la ciutadania, com les escasses escletxes de participació política que les institucions permeten, o els continus escàndols de corrupció que els nostres representants protagonitzen dia si, dia també.
Per tot plegat, aquesta setmana us preguntem si trobeu útil votar a les eleccions europees.

Més actualitat

Esquerra reconeix obertament que negocia amb el PSC per l'aprovació dels pressupostos

Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d'ERC, en roda de premsa al Parlament el 15 de novembre de 2022

La portaveu adjunta dels republicans, Marta Vilalta és "optimista" amb les negociacions i veu possible començar el debat parlamentari abans d'acabar l'any"

30 novembre 2022

Redacció

Metges de Catalunya: "El sistema de salut públic té data de caducitat si no es posen solucions"

Els metges de peu en una concentració organitzada per Metges de Catalunya a la plaça de Sant Jaume per reivindicar la dignificació de la medicina familiar i comunitària el 19 de maig de 2021.

Des de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat asseguren que és poc oportú convocar la vaga en aquests moments

29 novembre 2022

Redacció

Col·legi de Metges de Barcelona: "No n'hi ha prou amb els diners. Si tenim més diners, però fem el mateix, no avançarem"

Una infermera camina per la sala d'espera d'Infermeria Familiar i Comunitària del Centre d'Atenció Primària (CAP) Can Bou de Castelldefels, el 15 de novembre de 2021.

El vicepresident del Col·legi, Jaume Sellarès, ha insistit en una entrevista a Ràdio Estel que la solució del sistema sanitari no implica contractar una mútua privada

28 novembre 2022

Redacció