En directe

La Caravana

RÀDIO ESTEL

L'enquesta d'aquesta setmana: Creus que és útil votar a les eleccions europees?

Aquesta setmana us preguntem si creieu que és útil votar a les eleccions europees. L’elevat grau d’abtencionisme que es dóna en aquestes eleccions ens podria…

19 maig 2014

Comparteix
Aquesta setmana us preguntem si creieu que és útil votar a les eleccions europees. L’elevat grau d’abtencionisme que es dóna en aquestes eleccions ens podria portar a pensar que les persones no confien que el seu vot serveixi per a res. És per això que el Parlament europeu va llençar la campanya League of Young Voters, justament per combatre aquesta realitat, especialment estesa entre els joves.
En les últimes eleccions europees del 2009, Girona, Lleida i Barcelona es van situar entre les províncies amb més abstenció. Si ens fixem en què succeeix a l’Estat Espanyol, l'abstenció en eleccions al Parlament Europeu han anat creixent progressivament des del 1987, un any després que Espanya comencés a participar en aquests comicis. El 2009 aquest abstencionsime va superar el 55%.
Una primera intuïció és que les persones opten per no votar perquè consideren que el seu vot no marcarà cap tipus de diferència. Però aquesta no és l’única possible explicació. De fet, pot haver-hi gent que utilitzi l’abstenció com una forma de protesta contra la Unió Europea o simplement perquè se senten excloses de la política, ja que els partits no s’ocupen de les qüestions que els interessen o preocupen. 
Hi ha molts factors que determinen la desconfiança que existeix entre els partits polítics i la ciutadania, com les escasses escletxes de participació política que les institucions permeten, o els continus escàndols de corrupció que els nostres representants protagonitzen dia si, dia també.
Per tot plegat, aquesta setmana us preguntem si trobeu útil votar a les eleccions europees.

Més actualitat

AUDIOS

Quan podria sortir en llibertat Dani Alves?

Dani Alves en la primera jornada del judici | EFE

L'advocat penalista Juan Carlos Zayas valora la sentència de quatre anys i sis mesos de presó per agressió sexual al jugador de futbol

22 febrer 2024

Redacció

Sense categoria

Jaume Orra, alcalde de Vilanova de Sau: "Culpar a les hidroelèctriques del buidatge dels pantans és pixar fora de test"

En una entrevista a Ràdio Estel, l'alcalde es desmarca de les acusacions de l'anterior batlle a les hidroelèctriques de buidar el pantà de Sau "per fer llum"

22 febrer 2024

Redacció

POLÍTICA

Jordi Coronas (ERC): "Ara mateix no contemplem l'escenari de formar un tripartit d'esquerres a Barcelona"

El portaveu adjunt d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona assegura en una entrevista a Ràdio Estel que l'acord de pressupostos a Barcelona fa estirar el model del PSC cap al model republicà

21 febrer 2024

Redacció