La vicepresidenta de l’Associació de Treballadors Autònoms, Celia Ferrero, ha apuntat en una entrevista al programa 'El Matí a Ràdio Estel' que el nou acord entre el govern espanyol i les associacions d'autònoms, que fixa les quotes que hauran de pagar els pròxims anys, és una “reforma de la cultura de la cotització dels autònoms”. Ferrero ha exposat que actualment la majoria dels treballadors per compte propi “cotitza el mínim i ara no serà així”.
"És una reforma de la cultura de la cotització dels autònoms"
Amb el nou acord s’estableix al Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA) una taula de bases mínima en funció dels rendiments, on els autònoms hauran de preveure quins seran els seus ingressos anuals, i els haurà d’anar adaptant a la base de cotització. Això, per a Ferrero, tot i reconèixer la seva complexitat, “serà un mecanisme fàcil a partir del segon any, perquè d’un inici no es pot efectuar una base definitiva si no saps com anirà l’exercici” en termes d’ingressos.
A tot plegat, des de l’Associació de Treballadors Autònoms, el més beneficiós d’aquest canvi de model és que “permetrà reordenar el règim especial de treballadors autònoms -l’anomenat RETA- per saber quina és la situació real dels autònoms perquè ara és un calaix de sastre”, ha conclòs la vicepresidenta de la ATA.
Per la seva part, el president de l’Associació d’Autònoms de Catalunya, Enric Rius, també en una entrevista a Ràdio Estel, valora positivament l’acord perquè “a partir d’ara les cotitzacions tindran relació amb el nivell d’ingressos”. De totes maneres, Rius ha lamentat que el debat s’hagi centrat només en les cotitzacions, sense tenir en compte altres problemàtiques que afecten als autònoms, com serien les prestacions o la forma de tributar. Amb tot, Enric Rius ha detallat que si “algú pagava una quota superior per garantir-se una pensió major pel futur, ho podrà continuar fent. El que no pots és tributar menys del mínim que toca en funció dels ingressos”.