En directe

El rosari

POLÍTICA

Les causes (en clau política) de la crisi del coronavirus

Pedro Sánchez anunciava dissabte passat una pròrroga de l'Estat d'Alarma fins al dia 26. Aquest dilluns en el programa A Primera Hora de Ràdio Estel,…

6 abril 2020

Redacció

Comparteix

Pedro Sánchez anunciava dissabte passat una pròrroga de l'Estat d'Alarma fins al dia 26. Aquest dilluns en el programa A Primera Hora de Ràdio Estel, el politòleg i professor de Ciència Política a la Universitat de Barcelona Xavier Torrens ha comentat aquest dilluns les causes de la crisi del coronavirus (en clau política). El politòleg ha explicat que, a Espanya, “s’ha fet política reactiva en comptes de preventiva”, i ha posat l’exemple d’Alemanya, que “va començar a actuar al gener i, per aquest motiu, té molts contagis però pocs morts”. També ha parlat sobre la “manca de tests massius”. Torrens ha afirmat que “comencem la quarta setmana de confinament i no s’han fet, encara que diuen que ho faran, però encara no s’han fet”, i que “Alemanya en fa 6 milions setmanals”.

Un altre element destacat per entendre les claus d’aquesta crisi epidèmica, des d’un punt de vista polític, és segons el professor “la manca d’higiene protectora personal”, com també “la manca de confinament i igualment d'higiene a les residències d’avis”. En aquest sentit, l’expert ha dit que, entre els qui resideixen en geriàtrics, “molts haurien d’estar en hospitals medicalitzats”. D’altra banda, també ha parlat sobre “les retallades sanitàries”. Segons Torrens, “manquen respiradors i tenim molts sanitaris contagiats perquè no tenen EPIS suficients”, tot i que ha remarcat que s’està produint una “reconversió industrial”. En aquest context, ha posat l’exemple de la marca Seat. La fàbrica està fabricant respiradors, “però per iniciativa pròpia, no pas perquè ho hagi obligat el govern espanyol, que és el que hauria de ser”, ha dit el politòleg.

En un altre moment, el professor de Ciència Política ha assegurat que s’està produint una “polarització partidista”, quan “el que s'hauria de fer és prioritzar allò urgent i no utilitzar-ho de forma partidista”.

Més actualitat

AUDIOS

CULTURA

EXCLUSIVA! Jordi Sierra i Fabra: "Les meves memòries musicals surten al setembre"

Jordi Sierra i Fabra als estudis de Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

Jordi Sierra i Fabra ve a Ràdio Estel a presentar la novel·la 'La verdad oculta' i deixa anar una exclusiva: les seves memòries musicals, 'Mis años rockeros', surten després de l'estiu

24 maig 2024

HABITATGE

Jaime Palomera: "Hi ha interessos perquè Barcelona es converteixi en Londres, que està en mans de magnats i fons d’inversió" 

història dels noms dels carrers de Barcelona

L’investigador de l’IDRA alerta que les grans consultores immobiliàries que assessoren fons d’inversió i també d’una part del sector immobiliari volen que Barcelona sigui “només pels rics”

24 maig 2024

Redacció

AUDIOS

Sense categoria

Pol Izquierdo: "Carles Porta és un gran seductor"

Carles Porta a Tor Pol Izquierdo

El periodista és coautor del reportatge 'Tor: La muntanya maleïda', que va fer al costat de Carles Porta

23 maig 2024

Redacció