En directe

El Matí a Ràdio Estel

POLÍTICA

Les causes (en clau política) de la crisi del coronavirus

Pedro Sánchez anunciava dissabte passat una pròrroga de l'Estat d'Alarma fins al dia 26. Aquest dilluns en el programa A Primera Hora de Ràdio Estel,…

6 abril 2020

Redacció

Comparteix

Pedro Sánchez anunciava dissabte passat una pròrroga de l'Estat d'Alarma fins al dia 26. Aquest dilluns en el programa A Primera Hora de Ràdio Estel, el politòleg i professor de Ciència Política a la Universitat de Barcelona Xavier Torrens ha comentat aquest dilluns les causes de la crisi del coronavirus (en clau política). El politòleg ha explicat que, a Espanya, “s’ha fet política reactiva en comptes de preventiva”, i ha posat l’exemple d’Alemanya, que “va començar a actuar al gener i, per aquest motiu, té molts contagis però pocs morts”. També ha parlat sobre la “manca de tests massius”. Torrens ha afirmat que “comencem la quarta setmana de confinament i no s’han fet, encara que diuen que ho faran, però encara no s’han fet”, i que “Alemanya en fa 6 milions setmanals”.

Un altre element destacat per entendre les claus d’aquesta crisi epidèmica, des d’un punt de vista polític, és segons el professor “la manca d’higiene protectora personal”, com també “la manca de confinament i igualment d'higiene a les residències d’avis”. En aquest sentit, l’expert ha dit que, entre els qui resideixen en geriàtrics, “molts haurien d’estar en hospitals medicalitzats”. D’altra banda, també ha parlat sobre “les retallades sanitàries”. Segons Torrens, “manquen respiradors i tenim molts sanitaris contagiats perquè no tenen EPIS suficients”, tot i que ha remarcat que s’està produint una “reconversió industrial”. En aquest context, ha posat l’exemple de la marca Seat. La fàbrica està fabricant respiradors, “però per iniciativa pròpia, no pas perquè ho hagi obligat el govern espanyol, que és el que hauria de ser”, ha dit el politòleg.

En un altre moment, el professor de Ciència Política ha assegurat que s’està produint una “polarització partidista”, quan “el que s'hauria de fer és prioritzar allò urgent i no utilitzar-ho de forma partidista”.

Més actualitat

Metges de Catalunya: "El sistema de salut públic té data de caducitat si no es posen solucions"

Els metges de peu en una concentració organitzada per Metges de Catalunya a la plaça de Sant Jaume per reivindicar la dignificació de la medicina familiar i comunitària el 19 de maig de 2021.

Des de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat asseguren que és poc oportú convocar la vaga en aquests moments

29 novembre 2022

Redacció

Col·legi de Metges de Barcelona: "No n'hi ha prou amb els diners. Si tenim més diners, però fem el mateix, no avançarem"

Una infermera camina per la sala d'espera d'Infermeria Familiar i Comunitària del Centre d'Atenció Primària (CAP) Can Bou de Castelldefels, el 15 de novembre de 2021.

El vicepresident del Col·legi, Jaume Sellarès, ha insistit en una entrevista a Ràdio Estel que la solució del sistema sanitari no implica contractar una mútua privada

28 novembre 2022

Redacció

"Els joves ara no són menys igualitaris, però, davant de determinants avenços, el masclisme adopta postures més reaccionàries"

Una nena amb la mà a la finestra, amb un efecte de color lila.

La directora general per l’erradicació de les violències masclistes de la Generalitat critica la idea de “romantitzar” que ara les noves generacions són més masclistes que abans

25 novembre 2022

Redacció