En directe

Fórmula Estel

SOLIDARITAT

“Les discapacitades no som més vulnerables, sinó més vulnerades”

El Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat s'ha viscut aquest dijous, com cada 3 de desembre, i cal no oblidar-lo, perquè aquest col·lectiu, sobretot…

3 desembre 2020

@rafasanahuja / @IgnasiMiranda

Comparteix

El Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat s'ha viscut aquest dijous, com cada 3 de desembre, i cal no oblidar-lo, perquè aquest col·lectiu, sobretot les dones, té molt per reivindicar. Amb el lema “Sumem capacitats, sumem diversitats”, i amb el rerefons de la situació d’emergència sanitària, s’aprofita la commemoració per defensar amb més força els drets i el benestar de les persones amb discapacitat en tots els àmbits de la vida i de la societat, posant el focus en el dret a viure de manera independent. L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD), ha organitzat una jornada de reflexió sobre l’impacte de la pandèmia del Covid-19 en aquests homes i dones, nois i noies, que pateixen alguna problemàtica física o mental, com també el paper de la tecnologia al servei d’una millor garantia dels drets. Aquest mateix dijous, en una entrevista al programa El Mirador de l’actualitat de Ràdio estel, la presidenta de Dones No Estàndars, Carme Riu Pascual, ha parlat de tot plegat.
Quin significat té el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat?

És una jornada per donar ànims a tothom. Tant de bo no calguessin aquests dies! Jo penso que la nostra vida, la de les persones en discapacitat, és com la de qualsevol altre. No hauríem de patir ni més ni menys que altres persones. I si patim, és perquè la societat ens ha marginat i necessitem parlar del que ens passa. Si la societat ens hagués tingut presents, no caldria reivindicar-nos així. Som persones amb els mateixos drets que qualsevol altra. Aquest any, a més, estem de celebració perquè s’ha aconseguit canviar l’article 156 del Codi Penal, que feia referencia a l'esterilització forçosa de les dones amb discapacitat i que ara queda eliminada. Cal recordar que, en aquesta ultima dècada a l’Estat espanyol, s’han esterilitzat més de mil dones amb discapacitat sense el seu consentiment. Això fa molt poc que s’ha aconseguit. És una avenç cap a la igualtat, per poder decidir si volem ser mares o no.
La dona amb alguna discapacitat està encara més discriminada? Si és així, en què es nota això?

Som més maltractades i patim més violència masclista, amb un abús de poder afegit. Hi ha moltes més violacions a dones amb discapacitat, quatre vegades més que a la resta. La violència masclista és dolorosa per a totes les dones, però les discapacitades la patim més, perquè representem justament allò que els masclistes no poden suportar. No som persones més vulnerables, sinó més vulnerades. Nosaltres tenim els mateixos drets humans que altres.

La discapacitat o les necessitats especials encara topen amb moltes barreres a la nostra societat. Tenint en compte que aquest col·lectiu inclou problemes físics i mentals, segons cada cas, quines són actualment les diverses problemàtiques d’autonomia que troben aquestes persones a l’espai públic?

N'hi ha moltes. Una cosa que cal aconseguir és ocupar l’espai públic, que està ple de barreres, motiu pel qual no ho podem fer. Tenim les necessitats de les altres persones, però nosaltres no podem accedir-hi i les altres, sí. No es pensa en nosaltres. No és que tinguem necessitats especials. El que pass és que tot està pensat només per a un tipus de persones. És tot molt problemàtic perquè la societat no ha fet res pensant que les persones discapacitades també hi són. Tenim dret a la vida independent i també a poder participar en el bé de la resta de la societat. Podem aportar-hi molt.
La situació de pandèmia pel coronavirus fa encara més difícil el dia a dia a les persones amb necessitats especials. En què es nota aquesta realitat?

La pandèmia ha aguditzat els maltractaments al nostre sector. Les dones s’han quedat a casa, sense uns serveis que normalment tenien per sobreviure. Telemàticament de vegades el que necessiten és possible trobar-lo, però no sempre. Ara bé, sobretot ho hem notat en la soledat. Ara per ara, la pandèmia es mira molt des del punt de vista científic, però cal orientar la mirada també cap al vessant social i psicològic. Des de la nostra entitat, hem augmentat els serveis a domicili per mantenir-hi un vincle. També els ha passat  això a les persones grans en general, per exemple.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dijous 3 de desembre.

Més actualitat

Sense categoria

David Bueno: "La por s'aprofita des de la política per esbiaixar-nos cap a l'autoritarisme"

El neurocientífic i divulgador David Bueno, durant un moment de l'entrevista | RÀDIO ESTEL

El neurocientífic ha actualitzat el seu llibre 'L'art de persistir', creat durant el confinament per enfrontar la por als canvis

21 juny 2024

COVID

"Estem davant d’una nova onada de Covid" 

Una dona gran està sent vacunada per una infermera de grip i Covid.

En una entrevista a Ràdio Estel, el doctor Juan Pablo Horcajada assegura que la nova variant de Covid “no és més virulenta”

20 juny 2024

Redacció

AUDIOS

Les dones són les principals consumidores de True Crime

consumidors True Crime

Diferents estudis asseguren que les dones ocupen entre un 60 o un 70% del total d'espectadors d'aquest gènere

19 juny 2024

Redacció