En directe

La Caravana

SOCIETAT

"Les elits poderoses alteren la democràcia i el dret al Brasil"

Tica Font, directora de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), Arcadi Oliveres, economista i activista social, Lluís Sols, col·laborador de Cristianisme i Justícia, i el…

18 abril 2018

@IgnasiMiranda

Comparteix
Tica Font, directora de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), Arcadi Oliveres, economista i activista social, Lluís Sols, col·laborador de Cristianisme i Justícia, i el sociòleg brasiler Flavio Carvalho, coordinador del col·lectiu Brasil Catalunya, han coincidit aquest dimecres a l'hora de qualificar d'insòlita la situació social, política i judicial que viu el Brasil. Font ha destacat que "les elits poderoses alteren la democràcia i el dret" al país, amb aquestes decisions, alhora que ha admès que "utilitzen uns instruments que el mateix sistema els dona". Carvalho ha destacat que "Brasil viu en una democràcia actualment molt amenaçada, com deia el títol d'una recent conferència de l'expresidenta Dilma Roussef a Barcelona, amb un retrocés important en drets socials i polítics, fet que marca una nova etapa d'associació de cops d'Estats iniciat amb la destitució parlamentària de la presidenta".

D'altra banda, el coordinador del col·lectiu Brasil Catalunya ha assegurat que "el govern il·legítim actual, posterior a Dilma, ha fet les reformes més dures de les últimes dècades, i més recentment tenim un altre cop dins del gran cop d'Estat que és l'empresonament de Lula". En un altre moment, el sociòleg ha dit que no veu "gaire diferent el que passa al Brasil del que tenim ara a Catalunya, on també hi ha presos polítics i uns poders estatals que maneguen la política". Igualment Tica Font ha destacat que "el gran canvi dels últims 50 anys és que, per fer cops d'Estat, no es necessita l'exèrcit perquè hi ha instruments jurídics i constitucionals, utilitzant uns mecanismes i donant-los voltes per portar-los a la pròpia tessitura i treure's de sobre aquell que molesta".

Per la seva banda, Lluís Sols ha lamentat que "els casos de Lula i Dilma són un exemple d'intervenció de la justícia". Del cas de l'expresidenta, ha aclarit que "l'únic que va fer, perquè la destituïssin, va ser maquillar una mica els comptes anuals, però no per quedar-se'ls, sinó per reduir el dèficit públic". En aquesta línia, ha assegurat que "aquí tenim una manera de qüestionar la democràcia, en què el vot de la gent pobra té el mateix valor que el de la rica, cosa que és tan revolucionària que alguns se la volen carregar". I Arcadi Oliveres ha recordat que "han canviat les modalitats al Brasil, perquè abans va ser un cop d'Estat, per exemple el 1964 una acció militar contra João Goulard, i ara han descobert el sistema de fer-ho pels jutges".

En el programa 'El Mirador de l'actualitat', hem analitzat en general la difícil situació social i política al Brasil, amb l’empresonament de Luiz Inácio Lula da Silva, favorit en les enquestes de cara a les eleccions de l’octubre, a les quals es podria presentar, malgrat la seva situació judicial. Recordem que l’expresident brasiler es troba ja a la presó després d’haver estat condemnat a 12 anys per corrupció. Dilma Roussef, destituïda pel Senat el 2016 en ser acusada d’irregularitats en els comptes públics, ha expressat el seu suport al qui va ser el seu predecessor. “Lula és a la presó perquè és un candidat imbatible”, ha dit en una recent visita a Barcelona, on va pronunciar una conferència sota el títol ‘Brasil, una democràcia amenaçada’.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimecres 18 d'abril.

Més actualitat

Col·legi de Metges de Barcelona: "No n'hi ha prou amb els diners. Si tenim més diners, però fem el mateix, no avançarem"

Una infermera camina per la sala d'espera d'Infermeria Familiar i Comunitària del Centre d'Atenció Primària (CAP) Can Bou de Castelldefels, el 15 de novembre de 2021.

El vicepresident del Col·legi, Jaume Sellarès, ha insistit en una entrevista a Ràdio Estel que la solució del sistema sanitari no implica contractar una mútua privada

28 novembre 2022

Redacció

"Els joves ara no són menys igualitaris, però, davant de determinants avenços, el masclisme adopta postures més reaccionàries"

Una nena amb la mà a la finestra, amb un efecte de color lila.

La directora general per l’erradicació de les violències masclistes de la Generalitat critica la idea de “romantitzar” que ara les noves generacions són més masclistes que abans

25 novembre 2022

Redacció

El sector financer creu que el pacte per congelar les hipoteques no pot aspirar a ajudar a tots els deutors

Cartells de venda de pisos en un aparador

En una entrevista a Ràdio Estel, el president de l'Associació Hipotecària Espanyola, Santos González, ha dit que la mesura "és equilibrada" perquè beneficia "tant al client com a la banca"

24 novembre 2022

Redacció