En directe

Fórmula Estel

SOCIETAT

"Les expressions de la fe connecten amb l'actualitat i amb la vida"

Manuel Zamora, president de la Congregació del Sant Crist de la Bona Mort, Reyes Barragán, directora de la Passió de Llinars del Vallès, i Josep…

28 març 2018

@IgnasiMiranda

Comparteix

Manuel Zamora, president de la Congregació del Sant Crist de la Bona Mort, Reyes Barragán, directora de la Passió de Llinars del Vallès, i Josep Maria Nogué, president de la Confraria de Jesús i els Nens, de Girona, han defensat aquest dimecres, des del programa El Mirador de l'actualitat, la vigència de les processions, les representacions teatrals de la Passió i altres mostres de cultura i religiositat popular relacionades amb la Setmana Santa. Tots tres han coincidit en la idea que "les diverses expressions de la fe mostren aquests dies un esdeveniment que no és passat, sinó que connecta amb l'actualitat, amb el present i amb les pròpies vides". Nogué ha explicat que la processó de Divendres Sant a Girona, que surt de la catedral a les 21.00 hores i torna al mateix lloc a les 23.00, "és impactant i molt seriosa, perquè inspira molta devoció". Josep Maria Nogué, en un altre moment, ha explicat que "Jesús i els Nens és una de les 12 confraries de Girona". També ha comentat que "realitza durant l'any nombroses activitats amb infants i adolescents que tenen, com una de les grans motivacions, la participació en la Processó del Sant Enterrament".

Per la seva banda, Manuel Zamora ha recordat que aquest any tornen a sortir dues processons diferents pels carrers del centre històric de Barcelona: la de Jesús del Gran Poder i Santa Maria de l'Esperança Macarena (de l'església de Sant Agustí) i la del Crist de la Bona Mort, amb tres misteris que surten de l'església de Santa Anna a les 18.30. "Hem aconseguit recuperar una processó del Crist de la Bona Mort que no es feia des del 1968, i ara el repte és anar traient cada dia més misteris en funció de la resposta de la gent", ha destacat Zamora.

Barragán ha recordat que les representacions teatrals de la Passió de Crist "són una altra manera de viure aquest gran esdeveniment". Ha destacat que "té molt de sentit posar en escena el missatge de Jesús, que parla a les dones i els homes d'avui". La directora de la Passió de Llinars ha destacat que aquestes obres "transmeten la història d'una injustícia comesa amb una persona bona que molesta les jerarquies i els poderosos, i els homes i dones d'avui la poden entendre". També ha animat tothom a "veure les Passions, perquè són una catequesi amb un missatge que arriba", i ha recordat que algunes, sobretot les d'Olesa i Esparreguera, es representen fins a l'1 de maig. Finalment ha comentat que "aquest cap de setmana, hi ha hagut moments interessants, quan un centurió va demanar que li portessin un acusat de sedició, moment en què el públic ha reaccionat amb impacte, perquè el concepte sona molt actualment".

D'altra banda, sobre l'actualitat política i judicial que afecta aquests dies Catalunya, Reyes Barragán ha dit que viu aquests moments "amb molta angoixa, tenint present sobretot la dimensió humana de les persones empresonades o a l'exili, homes i dones que s'han jugat el patrimoni i fins i tot han compromès les pròpies relacions familiars". En aquesta línia, ha lamentat que "els qui es troben privats de llibertat és per les seves idees". Zamora igualment s'ha mostrat "preocupat, per la qüestió de fons però també pels problemes que les germandats i confraries poden tenir a l'hora de sortir en processó, perquè ara no està fàcil la cosa amb el clima de protesta social que hi ha".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimecres 28 de març.

Més actualitat

MEDICINA

"Els nostres ulls no estan preparats pel canvi digital que ha fet la societat"

El 62% dels adolescents reconeix veure-hi malament

6 de cada 10 joves catalans afirmen no veure-hi bé i l'Associació Visión y Vida alerta: està avançant l'edat d'aparició de vista cansada

1 desembre 2023

Redacció

ABUSOS SEXUALS

"Podria ser que estiguéssim només en la pell del fenomen i que aflorin més casos"

assetjament sexual a les universitats

El conseller d’Universitats, Joaquim Nadal, no descarta que es facin públics més casos d'abús als centres universitaris

30 novembre 2023

Redacció

Sense categoria

Greenpeace: "Els Acords de París no s'estan complint"

COP28 | Getty Images

L'ONG participa en la cimera pel clima COP28 que comença avui a Dubai. Segons la seva portaveu, María Botella, té dipositades "més expectatives que esperances"

30 novembre 2023

Redacció