En directe

La Caravana

RÀDIO ESTEL

Les germandats i confraries "afavoreixen la unió entre la cultura popular tradicional i el sentit religiós de la fe del poble"

La pietat popular i l’aportació de les Germandats i Confraries a la Setmana Santa, sobretot al carrer amb les processons, ha estat aquesta setmana un…

16 abril 2014

Redacció

Comparteix

La pietat popular i l’aportació de les Germandats i Confraries a la Setmana Santa, sobretot al carrer amb les processons, ha estat aquesta setmana un dels temes en el Mirador de l’Actualitat dins el programa El primer cafè de Ràdio Estel. El president de la Confraria de Jesús i els Nens de Girona, Josep Maria Nogué, ha destacat la síntesi de tradició i presència de la fe a l’espai públic que aporten aquestes entitats, que “afavoreixen la unió entre la tradició de tota aquesta cultura popular i el sentit religiós de la fe del poble”. En aquesta línia, ha afegit que “la unió d’aquests elements que conflueixen en les manifestacions de Setmana Santa és una funció important de les confraries i germandats, perquè hi ha el perill que el sentit religiós quedés a banda i es mantinguessin només les manifestacions tradicionals i folclòriques”.

Josep Maria Nogué, a més, ha conclòs que “la unió d’aquests elements, compatibles i complementaris, és la gran funció de les confraries i germandats”, i ha posat l’exemple d’una anàlisi que havia fet el bisbe Jaume Camprodon quan era titular de la diòcesi de Girona en relació amb algunes incomprensions sobre les germandats i confraries després del Concili Vaticà II: “Deia que, després del Concili Vaticà II, calia fer una tria de tots aquests elements, però es va fer una escombrada. Aleshores hi va haver una època on predominaven sectors de l’Església molt contraris al manteniment de les processons perquè, segons ells, el seu sentit no era encertat. Fins i tot hi havia hagut actes contraris en el mateix moment de la sortida de les processons, coses que ara ens semblen impensables però que obeïen a aquesta necessitat de la tria, això sí, mal entesa. Això va fer que la processó es perdés en molts llocs”.

Per la seva banda, el president del Consell de Germandats i Confraries de Barcelona, Miguel-Ángel Soto, ha destacat la dimensió pedagògica de la pietat popular, que ha qualificat de “catequesi popular que cada confraria fa directament des del carrer”. Soto també ha recordat que “aquesta aportació és un gran enriquiment per a tots els cristians”.

Ha participat en aquest col•loqui a Ràdio Estel el president de la Germandat del Crist de la Bona Mort de Barcelona, Manuel Zamora, que ha dit que les processons i actes al carrer són un estímul per als allunyats o per als no creients. Zamora ha comentat que “el més important és treure l’Església al carrer d’alguna manera”, i ha destcat que “l’última exhortació del Papa Francesc és clara, perquè parla de l’Església en sortida, la que donen les confraries com una manera de connectar l’Església amb la gent allunyada precisament a través de les processons”.

Amb la processó que commemora l’entrada de Jesús a Jerusalem, van començar, diumenge de Rams, les principals activitats al carrer organitzades per les germandats i confraries. Les processons dels propers dies, amb la del Silenci dijous a la nit a Badalona i les de Divendres Sant al vespre a Barcelona, Girona i Tarragona entre els nombrosos exemples, omplen els espais públics d’imatges i mostres de la fe del poble.

Podeu escoltar tot el col·loqui aquí (a partir del minut 9'00")

Més actualitat

Infraestructures

POLÍTICA

Lluís Mijoler: "El govern espanyol fa propostes per a l'aeroport, però encara no he vist Óscar Puente trepitjar el Prat"

Lluís Mijoler, número 2 de Comuns-Sumar el 12M, als estudis de Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

En una entrevista a Ràdio Estel, el número 2 dels Comuns-Sumar a les eleccions catalanes del 12 de maig manté que el PSC és un soci prioritari, però aposta per un tripartit a la Generalitat

16 abril 2024

Redacció

MEDI AMBIENT

SOCIETAT

CONFAVC: "Catalunya està a les beceroles amb la retirada de l'amiant"

Peces d'amiant d'un edifici de Badia del Vallès | ACN

En una entrevista a Ràdio Estel, el president de la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya, Jordi Giró, lamenta que només 35 municipis catalans tinguin un cens d'amiant

15 abril 2024

Redacció

AUDIOS

CULTURA

Sense categoria

Quim Llisorgas: "Finalment, tots arribarem a tenir una discapacitat"

L'actor Quim Llisorgas a Ràdio Estel

Quim Llisorgas, conegut pel seu paper d'Hèctor a la sèrie 'Com si fos ahir' de 3Cat, explica a 'La Caravana' com ha aconseguit ser actor amb la síndrome de Joubert

12 abril 2024

Redacció