En directe

Cocodril Club

SANITAT

Les llistes d'espera als hospitals catalans han augmentat

Tal com reconeixen des del Servei Català de Salut a Ràdio Estel, la gent s'està més temps esperant per rebre la visita o el tractament que necessita

26 gener 2023

Redacció

Comparteix

A Catalunya, hi ha més de 461.000 persones esperant una primera visita amb un especialista, més de 160.000 pacients pendents d'una prova per saber el seu diagnòstic i gairebé 184.000 esperant que els operin. Les llistes d'espera als hospitals catalans han augmentat. Hi ha més gent esperant una prova o una operació que abans de la pandèmia. A més, tal com reconeixen des del Servei Català de Salut a Ràdio Estel, aquesta gent s'està més temps esperant per rebre la visita o el tractament que necessita. Així o explica Ignasi Carrasco, director de l'Àrea Asistencial del CatSalut.

"Hi ha més gent esperant una prova o una operació que abans de la pandèmia"

Amb dades a la mà, avui un pacient s'ha d'esperar gairebé tres mesos per tenir una visita amb el cardiòleg o amb el neuròleg, quan abans de la pandèmia eren poc més de dos mesos. Per una cita amb el traumatòleg hi ha una espera d'uns quatre mesos, molt similar al 2019. Hi ha mes de 2.000 persones que esperen una operació relacionada amb el càncer, un 5% mes que abans de la pandemia, prop de 17.000 està pendent d'una colonoscopia, un 13% més, i més de 35.000 esperen una ressonància magnètica, un 14% més.

El sistema sanitari català encara no s'ha recuperat del sotrac que va suposar el coronavirus. Des del Servei Català de la Salut han assegurat a Ràdio estel que l'activitat diagnòstica sí que és pràcticament similar a la del 2019. Malgrat tot, reconeixen que durant aquests dos anys, han augmentat les llistes d'espera i, a més, els pacients tarden més temps a tenir una cita per fer-se una prova o per ser operats, tal i com han explicat des del CatSalut a Ràdio Estel.

El CatSalut detalla que aquest 2022 ha crescut el nombre de persones a les llistes d'espera en comparació amb el 2021, una situació que ja s'esperaven. A més, Carrasco ha assegurat que aquest 2023 encara diagnosticaran patologies pendents que no s'han detectat en el 2020 i part del 2021, el moment més intens de la pandèmia. Tot i això, està convençut que aquest any reduiran significativament el nombre de persones que porten més temps esperant.

Carrasco diu que aquest any la conselleria de Salut presentarà un pla per reduir i millorar aquestes llistes d'espera. Per aconseguir-ho, el director de l'Àrea Assistencial del Servei Català de la Salut remarca la necessitat d'aprovar els pressupostos de la Generalitat.

Escolta la crònica de Sílvia Muñoz aquí:

Crònica sobre l'augment de les llistes d'espera dels hospitals. Sílvia Muñoz.

0:00 / 0:00

Més actualitat

MEDICINA

Jaume Sellarès: "Estar assegut omplint papers no motiva a cap metge"

Cartell a la vaga de metges del 25 de gener de 2023: 'Ho hem donat tot. No hem rebut res'.

El vicepresident del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona insisteix al programa El Matí a Ràdio Estel que els professionals de la salut reclamen més autonomia i capacitat d’autogestió, sobretot a l’atenció primària

25 gener 2023

Redacció