En directe

Fórmula Estel

RÀDIO ESTEL

“Les noves tecnologies poden ajudar a trencar l’exclusió de la gent gran”

La setmana passada llegíem que cada vegada hi ha més gent gran, però és que a més, cada vegada aquesta gent gran pateix més la…

17 juny 2019

Comparteix
La setmana passada llegíem que cada vegada hi ha més gent gran, però és que a més, cada vegada aquesta gent gran pateix més la soledat. Per conèixer les causes i conseqüències n’hem parlat, en el programa A Primera Hora de Ràdio Estel, amb Eulàlia Tort, responsable de comunicació d’Amics de la Gent Gran.
Després de conèixer que 4 de cada 10 persones de més de 65 anys pateixen soledat, Tort ha explicat a Ràdio Estel per què cada vegada hi ha més gent gran que pateix aquesta situació: “Avui dia, comptem cada cop amb més estudis sobre aquesta realitat, tot i que no sabem si es deu al fet que cada cop hi ha un increment major o perquè cada cop estem posant la lupa sobre realitats que quedaven recloses a l’esfera de la privadesa”. Una de les dades que més crida l’atenció dels recents estudis sobre la gent gran és que ha augmentat la xifra de persones, que per superar aquesta soledat, fan servir les xarxes socials o Whatsapp. Segons Eulàlia Tort, l’aparició de les noves tecnologies ha creat un impacte positiu en la gent gran. “El fet que aquesta xifra hagi augmentat trenca prejudicis i estigmes cap a les persones grans en l’àmbit digital. Les noves tecnologies poden ajudar a trencar l’exclusió de la gent gran”.
Eulàlia Tort també ha parlat de les conseqüències que pot tenir aquesta soledat. “Patir una soledat no desijtada pot tenir conseqüències directes sobre la salut psicològica i el benestar emocional”. Tort ha volgut diferenciar que “si un escull estar sol, aquesta soledat pot ser positiva, com un espai de connexió personal, però no totes les soledats tenen aquest efecte positiu”. Des d’Amics de la Gent Gran es treballa per combatre la soledat no desitjada i l’aïllament social de les persones grans, a través de l’acompanyament emocional i la participació social.
Les persones voluntàries d’Amics de la Gent Gran no desenvolupen tasques assistencials (fer la compra, netejar, cuinar...), sinó que estableixen vincles d’amistat mitjançant un temps d’oci compartit en què converses, passejades, jocs, anècdotes són l’excusa perfecta per conèixer-se i enriquir-se mútuament. A més, Eulàlia Tort ha explicat les principals opcions de voluntariat que ens proposen des d’Amics de la Gent Gran. Des d’acompanyar una persona gran compartint 2 hores a la setmana amb ella, a participar al desenvolupament de les activitats de socialització que organitzem entre persones grans i voluntàries, o bé col·laborar en tasques d’organització de l’entitat. 
Si voleu fer voluntariat amb Amics de la Gent Gran a la ciutat de Barcelona, o podeu assistir a la sessió informativa de dimecres 26 de juny de 2019 a les 18h, al Carrer Grassot 3, 1ª planta de Barcelona. Per a més informació podeu consultar amicsdelagentgran.org 
Pots tornar a escoltar el programa AQUÍ

Més actualitat

Metges de Catalunya: "El sistema de salut públic té data de caducitat si no es posen solucions"

Els metges de peu en una concentració organitzada per Metges de Catalunya a la plaça de Sant Jaume per reivindicar la dignificació de la medicina familiar i comunitària el 19 de maig de 2021.

Des de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat asseguren que és poc oportú convocar la vaga en aquests moments

29 novembre 2022

Redacció

Col·legi de Metges de Barcelona: "No n'hi ha prou amb els diners. Si tenim més diners, però fem el mateix, no avançarem"

Una infermera camina per la sala d'espera d'Infermeria Familiar i Comunitària del Centre d'Atenció Primària (CAP) Can Bou de Castelldefels, el 15 de novembre de 2021.

El vicepresident del Col·legi, Jaume Sellarès, ha insistit en una entrevista a Ràdio Estel que la solució del sistema sanitari no implica contractar una mútua privada

28 novembre 2022

Redacció

"Els joves ara no són menys igualitaris, però, davant de determinants avenços, el masclisme adopta postures més reaccionàries"

Una nena amb la mà a la finestra, amb un efecte de color lila.

La directora general per l’erradicació de les violències masclistes de la Generalitat critica la idea de “romantitzar” que ara les noves generacions són més masclistes que abans

25 novembre 2022

Redacció