En directe

Completes

ESGLÉSIA MÓN

“Les religions tenen la responsabilitat de globalitzar la fraternitat”

Roma acollirà dimarts vinent, entre les 16.30 i les 19.00 hores, una nova edició de la Trobada Internacional per la Pau, inspirada en l’anomenat Esperit…

13 octubre 2020

@rafasanahuja / @IgnasiMiranda

Comparteix
Roma acollirà dimarts vinent, entre les 16.30 i les 19.00 hores, una nova edició de la Trobada Internacional per la Pau, inspirada en l’anomenat Esperit d’Assís i organitzada per la Comunitat de Sant Egidi. El lema és “Ningú no se salva sol, pau i fraternitat”. La sessió comptarà amb líders i representants de les grans religions mundials. Enmig de la pandèmia pel Covid-19, els organitzadors han potenciat aquesta vegada la inscripció i la participació a distància, amb un enllaç que es pot trobar AQUÍ. Un punt de partida important per a la trobada d’aquest any, també anomenada “Homes i religions”, és un fragment de la nova encíclica Fratelli tutti, del Papa Francesc. Diu concretament que “les diverses religions, a partir de la valoració de cada persona humana com a criatura cridada a ser fill o filla de Déu, ofereixen una aportació valuosa per a la construcció de la fraternitat i per a la defensa de la justícia a la societat”.
La trobada començarà amb pregàries dels representants religiosos als respectius espais preparats. La pregària ecumènica dels cristians es farà a la Basílica romana de Santa Maria d’Araceli. Una hora després, els representants de les religions es trobaran a la Plaça del Campidoglio de Roma, on se celebrarà la cerimònia final, que inclourà intervencions de diversos creients, la proclamació i el lliurament de la Crida de Pau 2020 i l’encesa dels canelobres. S’intercanviarà finalment, aquesta vegada “a distància”, un senyal de pau. Aquest dimarts, en una entrevista en el programa El Mirador de l’actualitat de Ràdio Estel, el responsable de la Comunitat de Sant Egidi a Catalunya, Jaume Castro, ens ha parlat d’aquesta trobada.
Ens pot recordar què és i quin origen té la Trobada Internacional per la Pau inspirada en l’esperit d’Assís?

La trobada beu d’aquell esperit que, l’any 1986, va iniciar Sant Joan Pau II quan, a la ciutat de Sant Francesc, va convocar per primera vegada en la historia els líders de les grans religions mundials, per pregar per la pau. D’allà neix aquest esperit d’Assis.. Com deia Joan Pau II, les religions es troben en el profund de la seva tradició i en un espai comú per pregar per la pau.
Com serà la trobada aquest any en format reduït?

Es limitarà pròpiament a allò que es  la jornada final, com es va fer a Assís. Primer hi ha la pregària de totes les religions per separat i, després, una cerimònia final a la Plaça del Capitoli, que és un espai molt significatiu, perquè justament allà és on es va signar el Tractat de Roma, el primer de l'actual Unió Europea. També és significatiu que, tot i ser un format reduït, hi siguin presents els líders més importants de totes les religions mundials.  

Quins líders religiosos, autoritats i altres dirigents han confirmat la seva presència?

Com s’ha pogut veure, encara no s’han donat noms. Però puc dir que estan confirmada la participació dels líders de les màximes religions mundials. I esperem que, amb aquesta situació complicada que estem vivint, es faci finalment realitat la trobada. Em sembla que és un moment molt adequat perquè, justament després de l'última encíclica del Papa Francesc, les religions han de posar-se al servei de la fraternitat del mon.

La Comunitat de Sant Egidi, com es veu, vol mantenir el mateix esperit d’Assís, com cada any, i sobretot oferir al món un missatge de pau. Es pot avançar alguna cosa del seu contingut?

Jo penso que és un missatge molt clar, que està expressat en el lema de la trobada d’enguany, una frase que reprèn les paraules del Sant Pare en el cor de l'epidèmia. Ningú no se salva sol. I en aquest sentit, justament, les religions tenen la gran responsabilitat de globalitzar la fraternitat. En un temps en què hem vist globalitzats el mercat, la informació i l'economia, les religions tenen la responsabilitat de globalitzar la fraternitat, de cercar una espiritualitat universal. En aquest sentit, cal dialogar, refer lligams, sanejar conflictes i signar la pau en aquest moment tan complex.  

Què pot aportar al món, en el difícil moment actual de pandèmia i de moltes problemàtiques i crisis de valors, tant la Trobada Mundial per la Pau com l’encíclica del Papa ‘Fratelli tutti’ en la seva dimensió interreligiosa?

Jo penso que l'aportació és molt important i significativa. Cadascú de nosaltres està cridat, com diu el Papa des de la Fratelli Tutti,  a ser artesans de pau. Estem cridats a unir i no pas dividir, a extingir l’odi. Una trobada com aquesta és una oportunitat per obrir camins de diàleg i, sobretot, per no crear nous murs, perquè cal enderrocar-los. Cal reprendre una cultura del diàleg per trobar-nos tots fraternalment.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimarts 13 d'octubre.

Més actualitat

AUDIOS

Sense categoria

"Moltes vides es van quedar a la comissaria de Via Laietana"

"Moltes vides es van quedar a la comissaria de Via Laietana"

El president de l'Associació Catalana d'expresos polítics del Franquisme, Carles Vallejo, celebra que la comissaria de Via Laietana es converteixi en un lloc de memòria

17 abril 2024

Infraestructures

POLÍTICA

Alícia Romero respon a Lluís Mijoler: "L'ampliació de l'aeroport del Prat no ha de venir condicionada pel que pensi un únic municipi"

La portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, intervé al debat de pressupostos amb Jéssica Albiach al fons | ACN

En una entrevista a Ràdio Estel, la número 2 del PSC a les eleccions catalanes del 12 de maig no veu la proposta d'ERC "una solució" per ampliar l'aeroport del Prat

17 abril 2024

Redacció

Infraestructures

POLÍTICA

Lluís Mijoler: "El govern espanyol fa propostes per a l'aeroport, però encara no he vist Óscar Puente trepitjar el Prat"

Lluís Mijoler, número 2 de Comuns-Sumar el 12M, als estudis de Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

El número 2 dels Comuns-Sumar a les eleccions catalanes del 12 de maig manté que el PSC és un soci prioritari, però aposta per un tripartit a la Generalitat

16 abril 2024

Redacció