En directe

Fórmula Estel

ESGLÉSIA MÓN

“Les religions tenen la responsabilitat de globalitzar la fraternitat”

Roma acollirà dimarts vinent, entre les 16.30 i les 19.00 hores, una nova edició de la Trobada Internacional per la Pau, inspirada en l’anomenat Esperit…

13 octubre 2020

@rafasanahuja / @IgnasiMiranda

Comparteix
Roma acollirà dimarts vinent, entre les 16.30 i les 19.00 hores, una nova edició de la Trobada Internacional per la Pau, inspirada en l’anomenat Esperit d’Assís i organitzada per la Comunitat de Sant Egidi. El lema és “Ningú no se salva sol, pau i fraternitat”. La sessió comptarà amb líders i representants de les grans religions mundials. Enmig de la pandèmia pel Covid-19, els organitzadors han potenciat aquesta vegada la inscripció i la participació a distància, amb un enllaç que es pot trobar AQUÍ. Un punt de partida important per a la trobada d’aquest any, també anomenada “Homes i religions”, és un fragment de la nova encíclica Fratelli tutti, del Papa Francesc. Diu concretament que “les diverses religions, a partir de la valoració de cada persona humana com a criatura cridada a ser fill o filla de Déu, ofereixen una aportació valuosa per a la construcció de la fraternitat i per a la defensa de la justícia a la societat”.
La trobada començarà amb pregàries dels representants religiosos als respectius espais preparats. La pregària ecumènica dels cristians es farà a la Basílica romana de Santa Maria d’Araceli. Una hora després, els representants de les religions es trobaran a la Plaça del Campidoglio de Roma, on se celebrarà la cerimònia final, que inclourà intervencions de diversos creients, la proclamació i el lliurament de la Crida de Pau 2020 i l’encesa dels canelobres. S’intercanviarà finalment, aquesta vegada “a distància”, un senyal de pau. Aquest dimarts, en una entrevista en el programa El Mirador de l’actualitat de Ràdio Estel, el responsable de la Comunitat de Sant Egidi a Catalunya, Jaume Castro, ens ha parlat d’aquesta trobada.
Ens pot recordar què és i quin origen té la Trobada Internacional per la Pau inspirada en l’esperit d’Assís?

La trobada beu d’aquell esperit que, l’any 1986, va iniciar Sant Joan Pau II quan, a la ciutat de Sant Francesc, va convocar per primera vegada en la historia els líders de les grans religions mundials, per pregar per la pau. D’allà neix aquest esperit d’Assis.. Com deia Joan Pau II, les religions es troben en el profund de la seva tradició i en un espai comú per pregar per la pau.
Com serà la trobada aquest any en format reduït?

Es limitarà pròpiament a allò que es  la jornada final, com es va fer a Assís. Primer hi ha la pregària de totes les religions per separat i, després, una cerimònia final a la Plaça del Capitoli, que és un espai molt significatiu, perquè justament allà és on es va signar el Tractat de Roma, el primer de l'actual Unió Europea. També és significatiu que, tot i ser un format reduït, hi siguin presents els líders més importants de totes les religions mundials.  

Quins líders religiosos, autoritats i altres dirigents han confirmat la seva presència?

Com s’ha pogut veure, encara no s’han donat noms. Però puc dir que estan confirmada la participació dels líders de les màximes religions mundials. I esperem que, amb aquesta situació complicada que estem vivint, es faci finalment realitat la trobada. Em sembla que és un moment molt adequat perquè, justament després de l'última encíclica del Papa Francesc, les religions han de posar-se al servei de la fraternitat del mon.

La Comunitat de Sant Egidi, com es veu, vol mantenir el mateix esperit d’Assís, com cada any, i sobretot oferir al món un missatge de pau. Es pot avançar alguna cosa del seu contingut?

Jo penso que és un missatge molt clar, que està expressat en el lema de la trobada d’enguany, una frase que reprèn les paraules del Sant Pare en el cor de l'epidèmia. Ningú no se salva sol. I en aquest sentit, justament, les religions tenen la gran responsabilitat de globalitzar la fraternitat. En un temps en què hem vist globalitzats el mercat, la informació i l'economia, les religions tenen la responsabilitat de globalitzar la fraternitat, de cercar una espiritualitat universal. En aquest sentit, cal dialogar, refer lligams, sanejar conflictes i signar la pau en aquest moment tan complex.  

Què pot aportar al món, en el difícil moment actual de pandèmia i de moltes problemàtiques i crisis de valors, tant la Trobada Mundial per la Pau com l’encíclica del Papa ‘Fratelli tutti’ en la seva dimensió interreligiosa?

Jo penso que l'aportació és molt important i significativa. Cadascú de nosaltres està cridat, com diu el Papa des de la Fratelli Tutti,  a ser artesans de pau. Estem cridats a unir i no pas dividir, a extingir l’odi. Una trobada com aquesta és una oportunitat per obrir camins de diàleg i, sobretot, per no crear nous murs, perquè cal enderrocar-los. Cal reprendre una cultura del diàleg per trobar-nos tots fraternalment.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimarts 13 d'octubre.

Més actualitat

Sense categoria

Santi Rodríguez: “Feijóo continuarà passi el que passi”

Santi Rodríguez: “Feijóo continuarà passi el que passi”

El secretari general del PP català admet que si la investidura de Feijóo no prospera, el millor seria una repetició electoral

25 setembre 2023

Redacció

RÀDIO ESTEL

TURISME

Ràdio Estel us porta a conèixer el monestir de Poblet i la comarca de la Conca de Barberà

Anunci Twitter Poblet

Aquest divendres 29 de setembre, 'La Caravana' de Ràdio Estel viatjarà fins al monestir de Poblet per fer un programa especial

25 setembre 2023

Redacció

Sense categoria

Vallejo, torturat pel franquisme, creu que s'investigarà judicialment

Vallejo, torturat pel franquisme, creu que s'investigarà judicialment

El sindicalista denuncia que va ser torturat a la comissaria de Via Laietana als anys 70 i ara la Fiscalia ha acceptat una querella presentada contra sis expolicies

22 setembre 2023

Redacció