En directe

La Missa de cada dia

PAPA FRANCESC

L'Església presenta l'Eucaristia com una font d'esperança el dia abans que el Papa presideixi una audiència interreligiosa

L'Oficina de Premsa de la Santa Seu ha acollit aquest dimarts la presentació del 51è Congrés Eucarístic Internacional, que es farà a Cebu (Filipines) del…

27 octubre 2015

Redacció

Comparteix
L'Oficina de Premsa de la Santa Seu ha acollit aquest dimarts la presentació del 51è Congrés Eucarístic Internacional, que es farà a Cebu (Filipines) del 24 al 31 de gener. El lema serà ''Crist en vosaltres, esperança de la glòria''. Hi han intervingut l'arquebisbe de la diòcesi filipina de Cebu, José Palma, l'arquebisbe Piero Marini, president del Comitè per als Congressos Eucarístics Internacionals, i el membre d’aquest comitè Vittore Boccardi. L'arquebisbe Palma ha recordat la importància de l'elecció del continent asiàtic i de les Filipines per a la celebració del Congrés.
Aquest Congrés Eucarístic Internacional comptarà amb la presència d’una vintena de cardenals, 50 bisbes de tot el món i, almenys, un centenar de bisbes filipins. La setmana passada, s'havien registrat 8.345 pelegrins procedents de 57 països. Palma ha afegit que l’organització, a més, "compta amb 5.000 voluntaris i amb 600 famílies que s'han ofert per acollir els pelegrins''. L'esdeveniment estarà dividit en dues parts. En primer lloc, es farà un "Simposi Teològic" (del 20 al 22 gener) i després, el que és pròpiament el Congrés (del 24 al 31). 
"La virtut cristiana de l'esperança", "Eucaristia en l'Evangeli de Sant Joan", "Litúrgia i Inculturació", "La Història del Novus Ordo", "Evangelitzar el món secular" i "Un Catecisme de l'Eucaristia dominical" són els principals temes del simposi. Durant el Congrés, els temes seran "Crist la nostra esperança de glòria", "L'esperança cristiana", "L'Eucaristia com la celebració del misteri pasqual", "L'Eucaristia com a Missió", "La missió com a diàleg", "L'Eucaristia i el diàleg amb les cultures", "L'Eucaristia i el diàleg amb els pobres", "L'Eucaristia i el diàleg amb altres religions" i "L'Eucaristia i Maria".
Francesc i els ponts interreligiosos i ecumènics
L’audiència general d'aquest dimecres, presidida pel papa Francesc al Vaticà a partir de les 9.30 del matí, té caràcter interreligiós. Després, a les 12.30 hores a la sala de premsa de la Santa Seu, es fa un encontre informatiu sobre aquesta audiència, amb representants de diverses confessions religioses.
D'altra banda, s'ha confirmat aquest dilluns que Francesc visitarà la diòcesi de Milà el 7 de maig, segons ha anunciat aquest matí l’arquebisbe de Milà, Angelo Scola, coincidint amb una trobada dels sacerdots ambrosians amb el cardenal Behara Butros Ray, patriarca dels Maronites del Líban. El purpurat oriental ha participat, precisament aquest dimarts a la nit, en una trobada amb laics milanesos a la catedral de la ciutat.
Encara sobre temes de diàleg amb diferents confessions, en aquest cas esglésies cristianes, el patriarca ecumènic de Constantinoble Bartomeu I va rebre aquest dilluns de l’Institut Universitari Sofia de Lopiano el seu primer Doctorat Honoris Causa en Cultura de la Unitat, pel seu servei a la unitat de la família humana. Amb aquest motiu, el papa Francesc ha enviat un missatge al bisbe de Florència i gran canceller del centre universitari, Giuseppe Vettori, en què recorda especialment el germà Bartomeu, a qui renova l’estima personal i eclesial i reconeix la seva feina al servei de la plena unitat dels cristians, amb dedicació i perseverança. El Sant Pare també expressa el seu desig que l’Institut Universitari Sofia, d’acord amb el carisma del Moviment dels Focolars, continuï sent un lloc de trobada i encontre entre cultures diferents.
I per completar aquest repàs a temes ecumènics i interreligiosos, cal destacar que, coincidint amb el 50è aniversari de la declaració conciliar Nostra aetate, el Consell Pontifici per al diàleg Interreligiós organitza aquests dies un congrés internacional a la Universitat Pontifícia Gregoriana de Roma. Miguel Ángel Ayuso, secretari del Consell Pontifici per al Diàleg Interreligiós, ha explicat aquest dimarts la importància de Nostra aetate i de la celebració d'aquest aniversari.“És una declaració molt interessant perquè, 50 anys després, es posa l’Església en el món contemporani, cosa que és, a través del diàleg interreligiós, un gran desafiament perquè, passi el que passi, la solució sempre serà el diàleg”, ha assegurat.
Ayuso ha dit que el congrés posa sobre la taula el compromís de l’Església amb un compromís que no és de confrontació, sinó sobretot d’estar "l'un al costat de l’altre mirant cap al futur i promovent la dignitat humana i el respecte a cada ésser humà". Segons Miguel-Ángel Ayuso, la Nostra aetate és un text programàtic en aquesta línia, juntament amb la Dignitatis Humanae. Sobre el contingut de la declaració Nostra aetate, el secretari del Consell Pontifici per al Diàleg Interreligiós ha subratllat el treball global pel futur de la humanitat. Finalment, Miguel-Ángel Ayuso ha comentat que “la declaració conciliar Nostra aetate ha esta una palanca per al diàleg amb les diferents tradicions religioses", i que "la seva importància es troba en el fet de redescobrir una Església oberta al món contemporani, en diàleg amb aquest món”.
Condol del Papa pel terratrèmol al Pakistan i l'Afganistan
El cardenal secretari d'Estat del Vaticà, Pietro Parolin, ha enviat en nom del Sant Pare un telegrama de condol a l'arquebisbe Ghaleb Bader, nunci apostòlic al Pakistan, amb motiu del terratrèmol de dilluns passat en aquest país i l'Afganistan, un sisme en què han mort fins ara 340 persones . El document diu que Francesc “s'ha entristit profundament en tenir notícia de la tràgica pèrdua de vides a l'Afganistan i el Pakistan com a resultat del terratrèmol en aquesta regió”.
El Sant Pare expressa “la seva profunda solidaritat amb tots els afectats per aquest desastre”, alhora que assegura la seva pregària pels morts, igual que pels ferits i els qui segueixen desapareguts. Sobre tots els qui ploren la pèrdua dels seus éssers estimats, així com sobre les autoritats civils i el personal d'emergència que intervé en la tasca de socors, el Papa invoca les benediccions “del consol i la fortalesa''.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimarts.

EL PAPA, A LA PREMSA EN  LES ÚLTIMES HORES

 

 

Més actualitat

RELIGIÓ

Javier Vilanova: "Desitjo el millor al president Salvador Illa"

Bisbe Javier Vilanova

El bisbe auxiliar de Barcelona, delegat pel cardenal Omella en l'acompanyament de Càritas Catalunya, demana  a la Generalitat "que atengui totes les necessitats socials, començant per l'habitatge"

9 setembre 2024

Redacció

POLÍTICA

Joan Tardà: “Lluís Llach desbarra molt” 

Joan Tardà sobre Lluís Llach

L'exportaveu d’ERC al Congrés creu que Oriol Junqueras és el més ben posicionat per presidir el partit

9 setembre 2024

Redacció

RÀDIO ESTEL

Ràdio Estel potencia l’informatiu matinal i el servei pastoral

temporada 2425 de Ràdio Estel

La informació religiosa i social guanya terreny amb l’informatiu 'Sense distància' de 13 a 14 h

6 setembre 2024

Redacció