En directe

Fórmula Estel

RÀDIO ESTEL

L'estudiant egipci Albert Mikhail diu que la nova Constitució "serà una millora per a tots els ciutadans d'Egipte"

El referèndum constitucional a Egipte no ha acabat amb la forta crisi i les tensios socials, després de la intervenció militar que va fer fora…

24 gener 2014

Redacció

Comparteix

El referèndum constitucional a Egipte no ha acabat amb la forta crisi i les tensios socials, després de la intervenció militar que va fer fora Mohamed Mursi i els Germans Musulmans, però hi ha esperança. En això han coincidit aquest divendres al matí l’estudiant egipci Albert Mikhail, l’expert en relacions internacionals Antoine Mikhail, també egipci, i el filòsof Lluís Pifarré, en el Mirador de l’actualitat del programa El primer cafè de Ràdio Estel. Albert Mikhail ha defensat el procés per votar la nova Carta Magna i el seu contingut, perquè millora els drets, els valors i la igualtat home-dona. Ha recordat que “gairebé tot el poble ha dit ‘sí’ a la Constitució”, i ha afegit que “s’ha de tenir esperança perquè s’han modificat molts punts i aspectes legals, entre ells alguns que afavoreixen la dona, present fins ara només en un 2 per cent al Parlament”. Com a conclusió, Albert Mikhail ha assegurat que “hi ha un canvi que s’anirà veient a poc a poc, i tots els egipcis milloraran”, també la minoria cristiana entre coptes ortodoxos i catòlics.

Per la seva banda, el filòsof Lluís Pifarré ha dit que el procés obert al juny passat, amb el cop militar, té una doble dimensió positiva i negativa. “És una situació paradoxal perquè, en un sistema democràtic, existeix la possibilitat que un partit, si no és democràtic, sigui apartat del poder encara que guanyi unes eleccions, com va passar també a Algèria el 1991, alhora que es tracta d’un tema complex i que ha de ser molt exepcional”, ha explicat. Finalment, el també egipci Antoine Mikhail ha recordat que la situació política i social d’Egipte els últims 30 anys no ha estat òptima democràticament ni amb Hosni Mubarak ni amb Mohamed Mursi, i ha afegit que el moment actual també presenta molts dubtes.

Recordem que el referèndum constitucional, celebrat ara fa uns dies a Egipte, ha registrat una important victòria del “sí”, amb un 98,1 per cent, tot i que la Carta Magna té el seu origen en un cop d’estat i un ambient enrarit. La participació s’ha quedat en el 38,6 per cent, tot i que ha superat de gairebé 6 punts la de l’any 2012. Aquesta última cita dels egipcis amb les urnes, enmig de protestes i violències, havia adquirit també un caire plebiscitari sobre la figura del general Abdel Fatah al-Sisi, cap de les forces armades, després que suggerís ara fa unes setmanes que es presentaria a les eleccions presidencials si el poble ho demanava.

Podeu sentir tot el col·loqui aquí (des del minut 27'15")

Més actualitat

“Els joves ara no són menys igualitaris, però, davant de determinants avenços, el masclisme adopta postures més reaccionàries"

Una nena amb la mà a la finestra, amb un efecte de color lila.

La directora general per l’erradicació de les violències masclistes de la Generalitat critica la idea de “romantitzar” que ara les noves generacions són més masclistes que abans

25 novembre 2022

Redacció

El sector financer creu que el pacte per congelar les hipoteques no pot aspirar a ajudar a tots els deutors

Cartells de venda de pisos en un aparador

En una entrevista a Ràdio Estel, el president de l'Associació Hipotecària Espanyola, Santos González, ha dit que la mesura "és equilibrada" perquè beneficia "tant al client com a la banca"

24 novembre 2022

Redacció

Els consumidors veuen "insuficients" les mesures acordades entre el Govern Espanyol i la banca per la congelació de les quotes hipotecàries

Tres alts edificis al barri de Sants de Barcelona

Les associacions d'usuaris lamenten que no se'ls hagi tingut en compte durant la negociació del pacte

23 novembre 2022

Redacció