En directe

El Matí a Ràdio Estel

CULTURA

Lídia Pujol: "Panikkar és la vivència de la diversitat i la comunió"

Lídia Pujol, cantant que actuarà el dia 17 en una vetllada sobre Panikkar dins el Festival Grec 2018, Maria Cucurella, llicenciada en Humanitats, traductora i…

12 juliol 2018

@IgnasiMiranda

Comparteix
Lídia Pujol, cantant que actuarà el dia 17 en una vetllada sobre Panikkar dins el Festival Grec 2018, Maria Cucurella, llicenciada en Humanitats, traductora i directora de la lectura de textos místics que s'ha fet a Barcelona aquest mateix dijous, i Àlex Pèlach Pàniker, nebot de Raimon Panikkar i membre del Patronat de la Fundació Vivarium, han participat aquest dijous en una edició del programa El Mirador de l'actualitat dedicada al gran pensador català de Tavertet, coincidint amb l'any del seu centenari. Lídia Pujol ha comentat que el seu espectacle, Iter Luminis, és "la vivència de la diversitat i la comunió que Raimon Panikkar, amb la seva permeabilitat com a persona, representava molt bé". Igualment ha dit que s'hi sent "molt identificada amb aquesta diversitat, sumant amb un mateix horitzó, no ha de ser una dificultat sinó un enriquiment". Maria Cucurella ha explicat, per la seva banda, que "l'acte 'Místiques: música i poesia' ha estat pensat per potenciar la dimensió mística de Panikkar, perquè sovint es parla molt d'ell en àmbits més acadèmics i intel·lectuals, però de vegades s'oblida que el fonament de la seva vida és l'experiència".
Àlex Pèlach ha destacat, sobre vivències de Raimon Panikkar, que "sempre transmet la idea que cal que pensem per nosaltres mateixos, que ens qüestionem les coses, actuem i siguem feliços, cosa que entenia com una obligació". En un altre moment, el nebot del pensador ha recordat que "va conèixer l'hinduisme, però apropant-s'hi amb respecte, amb curiositat, amb intensitat i amb amor, cosa que el va portar a pensar que es va descobrir hinduista dintre d'ell, i no deia que es va convertir, sinó que s'hi va apropar". També Lídia Pujol ha assegurat, a partir d'idees de Raimon Panikkar, que "la mística no és el privilegi d'uns quants escollits, sinó el fonament invisible de la realitat visible, reflexió que ens recorda, per exemple, Santa Teresa de Jesús quan deia que 'entre pucheros anda el Señor'".
Finalment, Maria Cucurella ha destacat que "Panikkar no era un poeta en el sentit d'escriure poesia, però ho era en el sentit més profund, perquè poiesis vol dir creació, i ens convida a agafar la provocació i crear cadascú a partir d'allò que és i amb els mitjans que té". Finalment ha anunciat que "hi haurà una activitat de l'Any Panikkar els dies 1 i 2 de setembre a la Casa d'Espiritualitat Sant Felip Neri, un seminari amb la intervenció de Jordi Pigem i Xavier Melloni, entre d'altres, i unes lectures de la Càtedra Ferrater Mora de Girona".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dijous 12 de juliol.

Més actualitat

El portaveu de l'associació Pro Drets Humans de Melilla titlla de "neteja ètnica" el que està passant a la frontera

Alguns migrans intenten saltar la tanca entre Melilla i el Marroc

Aquest divendres, centenars de migrants van saltar la tanca de Melilla. Encara no hi ha un recompte oficial dels morts en caure per les agressions de la policia marroquina i espanyola

27 juny 2022

Redacció

Trànsit preveu una sortida complicada "entre les sis i les nou de la nit"

Trànsit a una de les sortides de Barcelona

Ramon Lamiel, director del Servei Català de Trànsit, recomana "anticipar la sortida o fer-la en altres hores"

23 juny 2022

Redacció

Mor l'arquitecte Jordi Bonet, el gran artífex de la Sagrada Família tal com la coneixem

Jordi Bonet, l'arquitecte de la Sagrada Família tal i com la coneixem, davant d'una de les façanes del temple (contrapicat)

Esteve Camps, president de la junta constructora de la Basílica, ha destacat a Ràdio Estel la dedicació en cos i ànima de Bonet, "una dedicació arquitectònica i ideològica"

21 juny 2022

Redacció