En directe

Fórmula Estel

ESCOLES

"L'infrafinançament de l'escola concertada finalment té xifres"

El secretari general adjunt de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya (FECC), Miquel Mateo, ha comentat aquest dimarts les xifres que costen cada plaça escolar…

14 juliol 2020

@IgnasiMiranda

Comparteix
El secretari general adjunt de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya (FECC), Miquel Mateo, ha comentat aquest dimarts les xifres que costen cada plaça escolar a les famílies catalanes a l'escola pública (5.117 euros a primària i 6.170 a secundària) i a la concertada (4.660 i 5.211 euros en els respectius nivells). En una entrevista al programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel, Mateo ha destacat el fet que "es posen per primera vegada xifres a una realitat, que és l'infrafinançament de l'escola concertada". En aquesta línia, ha afegit que aquests centres "presten un servei d'interès públic a l'educació, però malauradament existeix una diferència en detriment de la concertada". A més d'agrair al síndic "que hagi posat sobre la taula aquests imports, que són pioners a tot el país", ha destacat que l'informe "és un element importantíssim de contrast, davant el qual cal dotar de recursos tot el sistema, també l'escola pública, però tenint present la concertada, molt lluny encara de la garantia de gratuïtat de plaça cap a la qual ens hauríem d'acostar tan aviat com sigui possible".
El dirigent de l'Escola Cristiana ha recordat, a més, que "tant la llei catalana d'educació com l'espanyola afirmen que és necessària una dotació superior al mòdul del concert". Miquel Mateo ha aclarit que "l'informe aborda la dotació de personal, el funcionament del centre, els serveis complementaris i l'atenció a la diversitat, i és molt ampli, fins al punt que no només és l'escola concertada" la destinatària del seu contingut. Igualment ha recordat que els centres concertats "formen part, com els públics, del servei d'educació pública de Catalunya, amb la mateixa missió, amb l'única diferència en la titularitat, unes de l'Administració i altres privada". Ha lamentat, en aquest context, que "hi ha molt prejudici sobre les escoles concertades, quan són titllades d'elitistes, i no s'ajusta a la realitat". Mateo ha recordat que "l'escola cristiana, per exemple, està sempre en la frontera de les necessitats responent a uns projectes educatius i a un ideari concret, però sempre sotmesos al dret d'elecció de les famílies i amb vocació de servei".
El secretari general adjunt de l'Escola Cristiana ha explicat finalment que "aquí no hi ha cap batalla, perquè tots treballem per una educació universal i no anem mai contra ningú, cosa que s'ha vist, per exemple, en la recent qüestió del material sanitari quan la fundació va reclamar igualtat de condicions, amb resposta positiva en aquest cas del Departament d'Educació, que va canviar un criteri inicial d'exclusió". I sobre l'anunci de més de 8.000 contractacions de personal fet aquest mateix dimarts pel conseller Josep Bargalló, ha lamentat que "sembla que tots aquests professionals van només als col·legis públics i només a alguns concertats". Ha avisat que, "si és així, l'escola concertada quedaria discriminada, i ja hi tornaríem a ser".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimarts 14 de juliol.

Més actualitat

Trànsit preveu una sortida complicada "entre les sis i les nou de la nit"

Trànsit a una de les sortides de Barcelona

Ramon Lamiel, director del Servei Català de Trànsit, recomana "anticipar la sortida o fer-la en altres hores"

23 juny 2022

Redacció

Mor l'arquitecte Jordi Bonet, el gran artífex de la Sagrada Família tal com la coneixem

Jordi Bonet, l'arquitecte de la Sagrada Família tal i com la coneixem, davant d'una de les façanes del temple (contrapicat)

Esteve Camps, president de la junta constructora de la Basílica, ha destacat a Ràdio Estel la dedicació en cos i ànima de Bonet, "una dedicació arquitectònica i ideològica"

21 juny 2022

Redacció

L'Agència Catalana de l'Aigua reparteix aigua en hores de ple sol

Veïns de Sarroca de Lleida agafen aigual del camió cisterna a ple sol per la manca d'aigua potable al territori

Ho han denunciat a Ràdio Estel l'alcalde de Vacarisses, Antoni Massana, l'alcalde de Bovera, Òscar Acero, i Anna Feliu, alcaldessa de L'Albi

20 juny 2022

Redacció