En directe

El Matí a Ràdio Estel

ESGLÉSIA CATALUNYA

"Llegir l'evangeli amb ulls d'ara toca també el cor dels no creients"

Ha començat aquest diumenge el temps d'Advent, uns dies de preparació per al Nadal amb 4 diumenges i una durada total entre 3 i 4…

30 novembre 2020

@IgnasiMiranda

Comparteix
Ha començat aquest diumenge el temps d'Advent, uns dies de preparació per al Nadal amb 4 diumenges i una durada total entre 3 i 4 setmanes segons l'any. Aquest 2020, seran 3 setmanes i 4 dies, sempre fins al 24 de desembre. La situació de crisi sanitària pel coronavirus i les restriccions marquen una vivència que, malgrat tot, no s'atura. L'Església ofereix eines de pregària i una litúrgia més sobria i específica, amb la idea d'interioritzar la promesa profètica del Déu amb nosaltres. Una proposta especialment interessant és la que feia el cardenal Joan-Josep Omella aquest diumenge passat, coincidint amb l'inici de l'Any Litúrgic. L'ha explicada aquest dilluns, en una entrevista al programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel. D'una banda, proposa agafar la Bíblia i llegir el comentari introductori de l'editor a l'evangeli de Marc i acompanyar aquest primer contacte amb la lectura d'articles de biblistes publicats en el web de l'arxidiòcesi. D'altra banda, l'arquebisbe de Barcelona proposa llegir cada dia, durant tot el temps d'Advent, un capítol del mateix evangeli de Marc, que és el propi dels diumenges ordinaris d'aquest nou any litúrgic, el que correspon al cicle B.

Quin sentit vol donar vostè a aquesta proposta d'aprofundir en un llibre concret com és l'evangeli de Marc?
L’evangeli de Marc és el primer que es va escriure. Marc l’escriu quan Jesucrist acabava d’anar-se’n d’aquesta terra. És, doncs, el testimoni més vivent del missatge de Jesús, motiu pel qual l’evangelista escriu el text pensant en els catecúmens, aquells que volien conèixer Jesús, i ho fa en un llenguatge molt planer i senzill, mostrant que el Senyor és meravellós. Sobretot ens diu que ell, morint, ens va salvar i ens va donar l’esperança. És un evangeli que mostra que Jesús és el camí, la llum, la vida i l’esperança per als homes de tots els temps.

Com pot ajudar una persona creient, o que busca sentit a la seva vida, el fet d'entrar en l'evangeli a través del comentari de l'editor i llegir, a més, cada dia un capítol?
Per al lector que comença a llegir Marc i no coneix aquest evangeli i no el coneix bé o no entén tot, el comentari fet per l’editor dona referències i explicacions que podem entendre millor. És una ajuda com la del mestre que condueix l’alumne a entendre millor la lliçó. També ens ajudarà entrar a la web de l’arxidiòcesi, on hi ha una explicació de l’evangeli de Marc. Els comentaris sempre ens ajuden a entendre millor la lectura.

L'Advent, a diferència dels altres temps forts, que són Nadal, Quaresma i Pasqua, sembla que és el gran desconegut socialment. Per què creu que passa això?
No sé si l’Advent és tan desconegut per a la gent. És veritat que sovint, durant aquest temps, pensem més en el Nadal. Però també penso que això passa dintre d’una família, quan espera el naixement d’un fill i el prepara però sembla que se centra més en el nen que no pas en la preparació. I potser succeeix que quan neix, no hi ha tanta alegria com en l’espera. De cara al Nadal, estem preparant el pessebre, ambientem i pensem en les festes. Però l’Advent és un temps de preparació per al naixement. Nosaltres, enmig de la pandèmia i les dificultats, també preparem el cor i la família per rebre Jesucrist, que ens porta un missatge preciós a la societat.

Aquestes setmanes prèvies al Nadal, són de preparació i d'esperança. Hi ha un sentit més profund que és també el d'esperar la segona vinguda del Senyor, la definitiva. Com podem descobrir això en l'evangeli de Marc?
Sempre parlem de la primera vinguda de Jesús a Betlem, i oblidem que n'hi ha una segona, de la qual sempre han parlat els Pares de l’Església. Ell vindrà a agafar-nos de la mà i ens espera per donar-nos un lloc al cel. El que passa és que només pensem en la vida d’aquí, i no pas en la trobada definitiva. Aquesta preparació per a la vinguda definitiva es pot donar també, però, en la vida present.

Tenint en compte que aquesta lectura diària d'un capítol de l'evangeli de Marc és una bona oportunitat per compartir el seu contingut, de quina manera recomanaria fer l'activitat en família, potser amb fills de diverses edats, o bé en parella, en comunitat o en grup?
Podem llegir l’evangeli cadascú personalment, encara que s’estigui en soledat. Es pot fer igualment per telèfon. Però si estem en família, és bo llegir amb nens i amb tothom un fragment de l’evangeli. Això ens ajudaria molt a aprofundir en el missatge de Jesús i a viure la presència del Senyor entre nosaltres. Hi ha paràboles de l’evangeli que hem llegit o sentit moltes vegades, però tornar-hi amb els ulls d’avui pot ser especialment interessant. De tant en tant, l’evangeli ens dona un toc i una sacsejada interior que ens fa donar gràcies o demanar perdó. Aquesta lectura viscuda amb visió actual toca el cor de tothom, fins i tot dels no creients.

Tenint en compte les circumstàncies d'aquest temps d'Advent marcat per la pandèmia i per les restriccions, com animaria els creients a viure aquesta preparació per al Nadal, especialment aquells que no participaran físicament en les celebracions o pregàries per malaltia o per prudència?
Aquest any les circumstàncies no són les que tots voldríem per viure amb joia el Nadal. Però hi ha molta gent que ja es trobava abans amb situacions de mort d’éssers estimats o altres dificultats, com també persones que estan en situació de fam o de guerra. Tots celebren igualment les festes, perquè és situar-nos al costat d’un nen que ens estima. El primer Nadal ja es va produir en una situació especialment difícil, en una cova i sobre un pessebre, cosa que no va ser obstacle perquè Josep i Maria se n’alegressin perquè naixia Jesucrist, encara que no tenien nadales ni torró, sinó l’essencial. Això és el que hem de descobrir. Al darrere de l’externalització de la festa o la gresca, tenim Jesús, que neix en el nostre cor i en la nostra societat i ens dona esperança en el moment actual. Malgrat les situacions de mort, de pobresa o de no tenir treball, podem viure interiorment l’arribada de Jesucrist, que omple el cor de joia.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dilluns 30 de novembre.

Més actualitat

POLÍTICA

Diana Riba: "És immoral" fer servir un cas d'assetjament sexual "per fer mal a Junqueras" 

congrés d'Esquerra Republicana

L’eurodiputada i candidata adjunta a la presidència d'ERC per Militància Decidim creu que l’exclusiva de l’ACN ha vist la llum ara “per fer mal a un candidat d’una candidatura”

12 desembre 2024

Redacció

SANITAT

Josep Maria Argimon: “El canvi climàtic és l’amenaça més important per a la salut pública a Europa i al món”

amenaça més important per a la salut

L’exconseller de Salut alerta que els fenòmens naturals “s’estan donant amb més violència” i això té un impacte directe en la salut de la població

11 desembre 2024

Redacció

POLÍTICA

“La comissió de la veritat que proposa Oriol Junqueras és una falta de respecte per a ERC”

La candidata de Nova Esquerra Nacional a secretària general d’ERC, Alba Camps, ho ha dit a 'El Matí a Ràdio Estel' on també ha afirmat que la segona volta “està sent dura”

10 desembre 2024

Redacció