En directe

Fabricació Pròpia

POLÍTICA

"Lleida està per un canvi, des d'una visió gairebé psicològica"

Miquel Pueyo, candidat d’Esquerra Republicana a l’Alcaldia de Lleida, Joan Pallarès, historiador i investigador de la política municipal al territori català, i Òscar Ordeig, candidat…

22 maig 2019

@IgnasiMiranda

Comparteix
Miquel Pueyo, candidat d’Esquerra Republicana a l’Alcaldia de Lleida, Joan Pallarès, historiador i investigador de la política municipal al territori català, i Òscar Ordeig, candidat de Compromís per la Seu (amb el suport del PSC) a l'Alcaldia de la Seu d'Urgell, han analitzat aquest dimecres, des del programa El Mirador de l'actualitat, les eleccions de diumenge per a Esquerra Republicana, partit clarament en alça que va guanyar el 28 d’abril les generals a Catalunya i que ara aspira a incrementar la seva implantació municipal, com també per al PSC sobretot allà on té més opcions de ser fort. Pueyo ha explicat que aspira a ser el paer en cap (com es diu a Lleida) "després d'alguns períodes amb responsabilitats polítiques diferents", ja que va ser delegat del govern de la Generalitat a la zona. En aquesta línia, ha afegit que "Esquerra va ser la primera força a les últimes eleccions estatals, amb més de 5.000 vots de diferència sobre la segona". Tot i que ha admès que "les eleccions locals tenen una lectura diferent", el candidat d'ERC ha assegurat que "la ciutat està per un canvi, des d'una visió social i gairebé psicològica, després que Lleida ha estat sempre governada pels socialistes durant 40 anys".
En un altre moment, Miquel Pueyo ha dit que, si arriba a l'acaldia, vol "confirmar, amb una auditoria, que el deute és de 151.000 milions d'euros, cosa que suposaria el doble de la mitjana d'endeutament dels municipis catalans". A partir d'aquí, ha destacat que "les prioritats són l'educació tot i les competències municipals limitades, la innovació i la transferència del coneixement, amb el Parc Científic i Tecnològic i la Universitat de Lleida, i l'àmbit dels serveis socials, prioritzant revertir l'impacte de les retallades que han afectat persones de classe mitjana que treballen però viuen en situació molt propera a la pobresa". Sobre les obres d'art reclamades per la diòcesi de Barbastre-Montsó i que han estat conservades durant molt de temps, Pueyo ha dit que "el pecat original del conflicte és el canvi de diòcesi de les parròquies de la Franja, una modificació que és infreqüent en la història de l'Església".
I pel que fa a possibles pactes, el candidat d'ERC ha assegurat que "és molt difícil, per no dir impossible, arribar a pactes amb el PSC, perquè és una força del 155 i perquè l'alcalde Àngel Ros va qualificar de proporcionada l'actuació policial de l'1 d'octubre". Finalment Pueyo ha destacat que "el canvi uneix, com diu el lema d'Esquerra a Lleida", i ha conclòs que aquesta nova majoria que vol es basa "en el desig del 80 per cent dels catalans: que tornin els presos i exiliats i que un dia es pugui decidir el futur del país en un referèndum".
El col·loqui d'aquest dimecres, amb la participació de Joan Pallarès, que ha aportat interessants dades històriques, s'ha completat amb la presència també d'Òscar Ordeig, candidat de Compromís per la Seu (que inclou el PSC) a l'Alcaldia de la Seu d'Urgell. L'aspirant a substituir Albert Batalla, que no es presenta i que té Jordi Fàbrega com a successor a Junts per la Seu, ha explicat que "aquest nou partit, registrat des del 2015, es diu Compromís pel Pirineu i està obert a diferents formacions polítiques fent coalició amb els socialistes". Ordeig ha comentat que "la crisi del 2010 i el desgast polític d'Albert Batalla i d'altres dirigents, juntament amb la pèrdua de població, fa que calgui sumar esforços en la diferència i la pluralitat per iniciar una etapa de canvi". El candidat igualment ha recordat que "la ciutat té grans potencials, amb moltes persones frontereres que treballen a Andorra i viuen a la Seu". Ha comentat que els tres grans eixos del projecte de la seva formació són "fomentar l'ocupació i l'economia local amb noves oportunitats, garantir serveis bàsics i un ajuntament proper als ciutadans i que, encara que augmenti impostos, garanteixi uns serveis".
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimecres 22 de maig.

A Lleida, els republicans volen capitalitzar l’oposició de molts votants al que han estat els acords del PSC amb Ciutadans, sobretot en els tres anys de govern d’Àngel Ros. Esquerra arriba a aquesta cita amb possibilitats de disputar l’alcaldia a Fèlix Larrosa, candidat a la reelecció.
A la Seu d'Urgell, el PSC no es presenta en solitari, sinó integrat en una candidatura anomenada Compromís per la Seu i amb el seu líder, Òscar Ordeig, al capdavant. Els socialistes catalans, de fet, concorren a aquests comicis amb bones perspectives en ciutats mitjanes i grans, especialment a les comarques de Barcelona, on ja porten anys governant en molts dels casos.

Més actualitat

AUDIOS

Sense categoria

Lluís Canut demostra que és "molt imitador" imitant a Franco!

Lluís Canut demostra que és "molt imitador" imitant a Franco als estudis de Ràdio Estel / Ràdio Estel

Lluís Canut no només és una de les persones més imitades sinó que també és "molt imitador"! Ho descobrim al 'Fabricació Pròpia'

16 maig 2024

AUDIOS

Edificis viatgers de Barcelona

edificis viatgers de Barcelona

Descobrim els edificis de Barcelona que van ser desmuntats i muntats de nou a d'altres punts de la ciutat

16 maig 2024

POLÍTICA

Manuel Reyes: "L'independentisme encara té molta força a Madrid"

Manuel Reyes, alcalde de Castelldefels i membre de l'executiva del PP | ACN

El president del PP a Barcelona nega que el procés català "s'hagi acabat", tot i la falta de majoria absoluta al 12-M dels independentistes: "Ja ens agradaria"

16 maig 2024

Redacció