En directe

La Missa de cada dia

POLÍTICA

"Lleida està per un canvi, des d'una visió gairebé psicològica"

Miquel Pueyo, candidat d’Esquerra Republicana a l’Alcaldia de Lleida, Joan Pallarès, historiador i investigador de la política municipal al territori català, i Òscar Ordeig, candidat…

22 maig 2019

@IgnasiMiranda

Comparteix
Miquel Pueyo, candidat d’Esquerra Republicana a l’Alcaldia de Lleida, Joan Pallarès, historiador i investigador de la política municipal al territori català, i Òscar Ordeig, candidat de Compromís per la Seu (amb el suport del PSC) a l'Alcaldia de la Seu d'Urgell, han analitzat aquest dimecres, des del programa El Mirador de l'actualitat, les eleccions de diumenge per a Esquerra Republicana, partit clarament en alça que va guanyar el 28 d’abril les generals a Catalunya i que ara aspira a incrementar la seva implantació municipal, com també per al PSC sobretot allà on té més opcions de ser fort. Pueyo ha explicat que aspira a ser el paer en cap (com es diu a Lleida) "després d'alguns períodes amb responsabilitats polítiques diferents", ja que va ser delegat del govern de la Generalitat a la zona. En aquesta línia, ha afegit que "Esquerra va ser la primera força a les últimes eleccions estatals, amb més de 5.000 vots de diferència sobre la segona". Tot i que ha admès que "les eleccions locals tenen una lectura diferent", el candidat d'ERC ha assegurat que "la ciutat està per un canvi, des d'una visió social i gairebé psicològica, després que Lleida ha estat sempre governada pels socialistes durant 40 anys".
En un altre moment, Miquel Pueyo ha dit que, si arriba a l'acaldia, vol "confirmar, amb una auditoria, que el deute és de 151.000 milions d'euros, cosa que suposaria el doble de la mitjana d'endeutament dels municipis catalans". A partir d'aquí, ha destacat que "les prioritats són l'educació tot i les competències municipals limitades, la innovació i la transferència del coneixement, amb el Parc Científic i Tecnològic i la Universitat de Lleida, i l'àmbit dels serveis socials, prioritzant revertir l'impacte de les retallades que han afectat persones de classe mitjana que treballen però viuen en situació molt propera a la pobresa". Sobre les obres d'art reclamades per la diòcesi de Barbastre-Montsó i que han estat conservades durant molt de temps, Pueyo ha dit que "el pecat original del conflicte és el canvi de diòcesi de les parròquies de la Franja, una modificació que és infreqüent en la història de l'Església".
I pel que fa a possibles pactes, el candidat d'ERC ha assegurat que "és molt difícil, per no dir impossible, arribar a pactes amb el PSC, perquè és una força del 155 i perquè l'alcalde Àngel Ros va qualificar de proporcionada l'actuació policial de l'1 d'octubre". Finalment Pueyo ha destacat que "el canvi uneix, com diu el lema d'Esquerra a Lleida", i ha conclòs que aquesta nova majoria que vol es basa "en el desig del 80 per cent dels catalans: que tornin els presos i exiliats i que un dia es pugui decidir el futur del país en un referèndum".
El col·loqui d'aquest dimecres, amb la participació de Joan Pallarès, que ha aportat interessants dades històriques, s'ha completat amb la presència també d'Òscar Ordeig, candidat de Compromís per la Seu (que inclou el PSC) a l'Alcaldia de la Seu d'Urgell. L'aspirant a substituir Albert Batalla, que no es presenta i que té Jordi Fàbrega com a successor a Junts per la Seu, ha explicat que "aquest nou partit, registrat des del 2015, es diu Compromís pel Pirineu i està obert a diferents formacions polítiques fent coalició amb els socialistes". Ordeig ha comentat que "la crisi del 2010 i el desgast polític d'Albert Batalla i d'altres dirigents, juntament amb la pèrdua de població, fa que calgui sumar esforços en la diferència i la pluralitat per iniciar una etapa de canvi". El candidat igualment ha recordat que "la ciutat té grans potencials, amb moltes persones frontereres que treballen a Andorra i viuen a la Seu". Ha comentat que els tres grans eixos del projecte de la seva formació són "fomentar l'ocupació i l'economia local amb noves oportunitats, garantir serveis bàsics i un ajuntament proper als ciutadans i que, encara que augmenti impostos, garanteixi uns serveis".
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimecres 22 de maig.

A Lleida, els republicans volen capitalitzar l’oposició de molts votants al que han estat els acords del PSC amb Ciutadans, sobretot en els tres anys de govern d’Àngel Ros. Esquerra arriba a aquesta cita amb possibilitats de disputar l’alcaldia a Fèlix Larrosa, candidat a la reelecció.
A la Seu d'Urgell, el PSC no es presenta en solitari, sinó integrat en una candidatura anomenada Compromís per la Seu i amb el seu líder, Òscar Ordeig, al capdavant. Els socialistes catalans, de fet, concorren a aquests comicis amb bones perspectives en ciutats mitjanes i grans, especialment a les comarques de Barcelona, on ja porten anys governant en molts dels casos.

Més actualitat

Dolors Sabater: "Són els polítics els qui han de canviar el model policial, no els policies"

Dolors Sabater, presidenta de la CUP al Parlament i de la comissió sobre el model policial dels Mossos d'Esquadra

La presidenta de la CUP al Parlament i presidenta de la Comissió sobre el model policial, acusa el PSC de ser "portaveu del 'lobby' dels sindicats" de la policia

2 desembre 2022

Redacció

"La cultura de la violació està tan arrelada que considerem normals aquestes campanyes"

Moltes mans tapen la cara d'una dona, davant un fons negre.

El principal repte dels moviments feministes és desmuntar aquesta estructura que normalitza i accepta la violència sexual envers les dones

1 desembre 2022

Esquerra reconeix obertament que negocia amb el PSC per l'aprovació dels pressupostos

Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d'ERC, en roda de premsa al Parlament el 15 de novembre de 2022

La portaveu adjunta dels republicans, Marta Vilalta és "optimista" amb les negociacions i veu possible començar el debat parlamentari abans d'acabar l'any"

30 novembre 2022

Redacció