En directe

Laudes

SOCIETAT

Lluís Batlló: "És un avantatge que Torra hagi adquirit vida pròpia"

L'advocat penalista Lluís Batlló, el periodista Oriol Domingo i el president de la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat, el pedagog Carles…

10 juliol 2018

@IgnasiMiranda

Comparteix
L'advocat penalista Lluís Batlló, el periodista Oriol Domingo i el president de la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat, el pedagog Carles Armengol, han analitzat aquest dimarts, des del programa El Mirador de l'actualitat, l'inici del procés de diàleg entre els governs català i espanyol a partir de la reunió de dilluns entre Quim Torra i Pedro Sánchez. Batlló ha dit que "és un encert que dilluns poguessin dialogar dos presidents, el de la Generalitat i el del govern espanyol, i havien de ser persones diferents, que no siguin ni Carles Puigdemont ni Mariano Rajoy". Igualment ha comentat que "és també un avantatge que Torra hagi adquirit vida pròpia, després que es digués que podia ser un àlfil de Carles Puigdemont, i això s'havia de desencallar perquè no es podia estar en una incomunicació permanent".
Armengol ha qualificat de "positiva la celebració de la reunió, tot i que no hi ha gaire expectatives, perquè tots necessiten guanyar temps tenint en compte que trobar respostes al diàleg serà un procés lent". En aquesta línia, ha destacat "la manifestació de Sánchez, en què deia que és un problema polític, fet que va ser un gran avenç perquè fins ara s'havia negat des de les instàncies de l'Estat". El pedagog ha recordat que "el tema judicial, l'opció per aquesta via impulsada pel PP, ha estat un element de complicació addicional, un element pertorbador molt important que, si no es va resolent o aparcant amb una solució satisfactòria, tenim una pedra d'ensopec gran". Ha assegurat, a més, que "Pablo Llarena està tenint una actuació arbitrària, basada en mentides".
I per la seva banda, Oriol Domingo ha destacat que "el diàleg és positiu" i que "s'ha de fer amb respecte per les dues bandes, sense que renuncïin l'un i l'altre a les seves posicions". El periodista igualment ha comentat que "la posició del govern espanyol, com va dir la vicepresidenta, és que l'ordre constitucional no permet l'autodeterminació, mentre la posició del govern de Catalunya és que sí que existeix aquest dret". En aquest context, ha citat Miquel Roca, que "considera que la Constitució dona marge per pactar un referèndum, sempre que sigui autoritzat pel govern espanyol i que no sigui vinculant". Finalment Domingo ha posat els exemples de "Portugal, Canadà, el Regne Unit i Dinamarca, que permeten l'autodeterminació".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimarts 11 de juliol.

Més actualitat

El portaveu de l'associació Pro Drets Humans de Melilla titlla de "neteja ètnica" el que està passant a la frontera

Alguns migrans intenten saltar la tanca entre Melilla i el Marroc

Aquest divendres, centenars de migrants van saltar la tanca de Melilla. Encara no hi ha un recompte oficial dels morts en caure per les agressions de la policia marroquina i espanyola

27 juny 2022

Redacció

Trànsit preveu una sortida complicada "entre les sis i les nou de la nit"

Trànsit a una de les sortides de Barcelona

Ramon Lamiel, director del Servei Català de Trànsit, recomana "anticipar la sortida o fer-la en altres hores"

23 juny 2022

Redacció

Mor l'arquitecte Jordi Bonet, el gran artífex de la Sagrada Família tal com la coneixem

Jordi Bonet, l'arquitecte de la Sagrada Família tal i com la coneixem, davant d'una de les façanes del temple (contrapicat)

Esteve Camps, president de la junta constructora de la Basílica, ha destacat a Ràdio Estel la dedicació en cos i ànima de Bonet, "una dedicació arquitectònica i ideològica"

21 juny 2022

Redacció