En directe

El Matí a Ràdio Estel

RÀDIO ESTEL

Lluís Foix, Arantxa Calvera i Lluís Batlló coincideixen en el desig que el PSOE i el PSC tinguin líders forts

Els socialistes espanyols, com també els catalans, viuen la fase decisiva per a l’elecció dels seus líders. En el cas del PSOE, els gairebé 200.000…

11 juliol 2014

Redacció

Comparteix

Els socialistes espanyols, com també els catalans, viuen la fase decisiva per a l’elecció dels seus líders. En el cas del PSOE, els gairebé 200.000 militants estan cridats a votar aquest diumenge per escollir el substitut d’Alfredo Pérez Rubalcaba a la Secretaria General. Els tres candidats, Pedro Sánchez, Eduardo Madina i José Antonio Pérez Tapias, es comprometien dilluns, en un debat, a fer una direcció integradora, perquè el partit surti fort i unit d’un procés que culminarà d’aquí a poc més de dues setmanes, en el Congrés extraordinari convocat pel secretari general sortint per al 26 i el 27 de juliol, després del fracàs socialista a les eleccions europees del 25 de maig. El periodista Lluís Foix, en el Mirador de l’actualitat dins el programa El primer cafè de Ràdio Estel, ha recordat aquest divendres que totes les forces polítiques tenen discussions internes. “No hi ha cap partit polític que sigui una bassa d’oli. Els partits són una part de la societat, que per això es diuen així, i estan també dividits per dintre”, ha assegurat.

En la mateixa línia, Foix ha dit que “és normal que, en el Partit Socialista Obrer Espanyol hi hagi hagut debats de gran profunditat”, i ha posat “l’exemple d’un congrés del PSOE l’any 1936 a Palau de Cristal de Madrid, on dos membres importants de la formació es van barallar amb cops de puny, cosa que és impensable ara però que demostra sempre hi ha tensions”. A Catalunya, mentrestant, el procés s’haurà completat uns dies abans que el dels socialistes espanyols. Miquel Iceta s’ha convertit en l’únic precandidat, amb 4.000 avals, més del doble dels necessaris, i afronta els últims dies abans que els militants del PSC votin també aquest cap de setmana i l’elecció se sotmeti al congrés del cap de setmana de la setmana vinent.

La viceprimera secretària de les Joventuts Socialistes, Arantxa Calvera, ha recordat que la seva formació està donant exemple d’obertura democràtica des de fa anys, amb sistemes d’elecció directa dels militants i també d’altres ciutadans. Calvera ha comentat que “els possibles votants d’un partit polític, si poden decidir qui serà el seu líder, votaran més en clau presidencial”. En aquest sentit, ha afegit que “potser són més ells, des de fora de l’estructura, els qui passen de dinàmiques internes i poden aglutinar preferències per un determinat lideratge”.

També ha intervingut en el col•loqui d’aquest divendres a Ràdio Estel l’advocat Lluís Batlló, que ha expressat dubtes sobre el carisma dels aspirants a liderar el PSOE. “Els candidats que es presenten a liderar el Partit Socialista tenen allò que en dret romà es diu manca d’autoritas, que és allò que un dirigent té o no té. Malgrat la legitimitat en una força democràtica com aquesta, és difícil que un d’aquests tres tingui allò que tenia, per exemple, Felipe González, és a dir, una popularitat més enllà del mateix partit i que el PSOE necessitaria”, ha explicat Batlló.

La societat catalana i espanyola coincideix a l’hora d’expressar el seu desig que el socialisme surti reforçat de tot aquest procés, després dels fracassos electorals de les últimes convocatòries electorals, tant a Catalunya com a nivell estatal. El PSOE i el PSC s’hi juguen molt, i la gran incògnita és com els ciutadans valoraran el final del procés obert després que els socialistes perdessin el poder tant a la Generalitat com a la Moncloa.

Es pot escoltar aquí tot el col·loqui (a partir del minut 29'00").

Més actualitat

El portaveu de l'associació Pro Drets Humans de Melilla titlla de "neteja ètnica" el que està passant a la frontera

Alguns migrans intenten saltar la tanca entre Melilla i el Marroc

Aquest divendres, centenars de migrants van saltar la tanca de Melilla. Encara no hi ha un recompte oficial dels morts en caure per les agressions de la policia marroquina i espanyola

27 juny 2022

Redacció

Trànsit preveu una sortida complicada "entre les sis i les nou de la nit"

Trànsit a una de les sortides de Barcelona

Ramon Lamiel, director del Servei Català de Trànsit, recomana "anticipar la sortida o fer-la en altres hores"

23 juny 2022

Redacció

Mor l'arquitecte Jordi Bonet, el gran artífex de la Sagrada Família tal com la coneixem

Jordi Bonet, l'arquitecte de la Sagrada Família tal i com la coneixem, davant d'una de les façanes del temple (contrapicat)

Esteve Camps, president de la junta constructora de la Basílica, ha destacat a Ràdio Estel la dedicació en cos i ànima de Bonet, "una dedicació arquitectònica i ideològica"

21 juny 2022

Redacció