En directe

Fórmula Estel

RÀDIO ESTEL

Lluís Foix, Joan Pallarès i Juan Antonio Rueda lamenten la dificultat d'un diàleg eficaç sobre el procés sobiranista català

El periodista Lluís Foix, l’historiador Joan Pallarès i l’advocat Juan Antonio Rueda han coincidit aquest matí a l’hora de destacar la gran dificultat d’un diàleg…

11 abril 2014

Redacció

Comparteix

El periodista Lluís Foix, l’historiador Joan Pallarès i l’advocat Juan Antonio Rueda han coincidit aquest matí a l’hora de destacar la gran dificultat d’un diàleg sobre el procés sobiranista català, sobretot després del “no” majoritari del Congrés dimarts passat a la proposta de cedir competències a la Generalitat per convocar referèndums.  Ha estat en el Mirador de l’actualitat del programa El primer cafè de Ràdio Estel, on Lluís Foix ha dit que el panorama de cara als propers mesos és molt incert, i ha comentat com una qüestió rellevant el fet que el govern català està jugant la carta d’esperar que les coses empitjorin precisament perquè creu que això és el millor. En aquesta línia, en sentit metafòric, Foix ha dit que el conflicte conviu amb els qui el volen i amb els qui voldrien superar-lo. “Si seguim aquest rumb i arribem fins al 9 de novembre, alguna cosa passarà, però cal tenir en compte que l’Estat és molt poderós, encara que sigui fràgil o s’equivoqui, i Catalunya no ha estat mai un estat”, ha explicat. Foix ha afegit que “hi ha gent que intenta evitar que hi hagi una confrontació, que no vol dir necessàriament de força o militar, sinó que pot ser jurídica, econòmica o d’altres tipus”.

Per la seva banda, l’historiador Joan Pallarès ha acusat el govern espanyol de manca de sensibilitat, a diferència del govern britànic, i ha posat l’exemple de “Gandhi, que va assolir la independència de l’Índia a base de vagues de fam”. Pallarès també ha comentat, sobre el líder pacifista, que “si hagués estat català, com que Rajoy i els dirigents polítics de l’Estat espanyol no tenen la sensibilitat dels anglesos o de la reina d’Anglaterra, s’hauria mort de fam". En el mateix sentit, ha conclòs que "el Regne Unit els impressionava, però aquí encara l’hauria rematat i li haurien enviat la parella de la Guàrdia Civil. El problema és que no volen dialogar”.

I l’advocat Juan Antonio Rueda ha dit que el govern català s’ha equivocat a l’hora d’emprendre un camí que no pot arribar, segons ell, al seu destí. Ha destacat que “hi ha hagut un error en la precisió o en les perspectives”, i que “pot haver-hi un diàleg, però ja està clar que el Congrés ha dit que no, i ara tot apunta a unes eleccions plebiscitàries”. Rueda ha argumentat que “una consulta il•legal jurídicament no comptaria amb la participació de dos partits catalans, PP i Ciutadans, i des del punt de vista internacional, aquesta consulta perdria molt de pes”.

Recordem que PP i PSOE intenten refer ponts amb les forces polítiques catalanes que van donar suport dimarts al Congrés a la consulta. El secretari general dels socialistes espanyols, Alfredo Pérez Rubalcaba, i el portaveu de Convergència i Unió al Congrés, Josep-Antoni Duran Lleida, en una conversa que van tenir ahir, es van comprometre a buscar un escenari d’acostament després de les eleccions europees del 25 de maig. Rubalcaba diu que intentarà convèncer el president Mariano Rajoy perquè obri un diàleg a fons amb el president Artur Mas, mentre que Duran farà el mateix amb la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría.

Podeu sentir tot el col·loqui aquí (des del minut 27'00").

Més actualitat

“Els joves ara no són menys igualitaris, però, davant de determinants avenços, el masclisme adopta postures més reaccionàries"

Una nena amb la mà a la finestra, amb un efecte de color lila.

La directora general per l’erradicació de les violències masclistes de la Generalitat critica la idea de “romantitzar” que ara les noves generacions són més masclistes que abans

25 novembre 2022

Redacció

El sector financer creu que el pacte per congelar les hipoteques no pot aspirar a ajudar a tots els deutors

Cartells de venda de pisos en un aparador

En una entrevista a Ràdio Estel, el president de l'Associació Hipotecària Espanyola, Santos González, ha dit que la mesura "és equilibrada" perquè beneficia "tant al client com a la banca"

24 novembre 2022

Redacció

Els consumidors veuen "insuficients" les mesures acordades entre el Govern Espanyol i la banca per la congelació de les quotes hipotecàries

Tres alts edificis al barri de Sants de Barcelona

Les associacions d'usuaris lamenten que no se'ls hagi tingut en compte durant la negociació del pacte

23 novembre 2022

Redacció