Federico Lombardi ha dit aquest dimarts que seguirà servint l’Església, però d’una altra manera. L’endemà de l’anunci del nomenament d’un nou portaveu de la Santa Seu, que serà el nord-americà Greg Burke, el jesuïta italià ha admès que, per a ell, no ha estat cap sorpresa que el Papa Francesc hagi acceptat ara la seva renúncia. Lombardi, director de l'Oficina de Premsa de la Santa Seu els últims 10 anys, deixa el seu càrrec després d'una llarga experiència en comunicació, que inclou, a més, el seu servei a la Ràdio Vaticana com a director general per una dècada i 15 com a director de Programes de l'emissora pontifícia, així com la Direcció del Centre Televisiu Vaticà, exercit durant 12 anys.
L’endemà de l'anunci de la seva renúncia com a director de l'Oficina de Premsa de la Santa Seu, Lombardi ha destacat que el relleu ara no ha estat per a ell "cap sorpresa, ja que semblava molt clar que la tasca havia d'acabar aviat i no és eterna". El jesuïta ha explicat que ja li havia demanat al Papa "el relleu moltes vegades durant aquests tres anys", alhora que ha aclarit que mantenia "la disponibilitat a seguir amb el servei, tenint en compte també que es podia prendre alguna decisió relacinada amb el relleu". Federico Lombardi s’ha referit també a uns comentaris fets pel qui serà el seu successor, Greg Burke, en el sentit que li feia una mica de por por aquesta nova responsabilitat. "És comprensible tenir na mica de por reverencial pensant en aquest servei tan compromès amb la persona del Papa i la vida de l'Església", ha comentat.
El portaveu sortint ha recordat que, en aquesta responsabilitat "s'aprèn molt i es fa camí, sempre des de la confiança en el Senyor, que ens ajuda a desenvolupar aquesta responsabilitat i a tenir confiança i esperança". Federico Lombardi ha destacat que, aquests 10 anys, ha fet "un servei molt profund, molt interessant i molt exigent” en què no han mancat les dificultats, davant de problemes com ara “les tensions internes al Vaticà, el drama dels abusos sexuals comesos per sacerdots i religiosos o la revelació de documents secrets”. Lombardi ha assegurat que també ha trobat molta ajuda i suport, alhora que ha conclòs que seguirà servint l’Església, encara que sigui d’una altra manera. "Canvia el tipus de servei que s'exerceix, però no penso precisament en jubilació. Aquesta paraula no existeix per a un religiós que intenta estar a disposició del servei de Déu i l'Església tota la seva vida, cada dia", ha assegurat. En aquesta línia, ha conclòs que "no hi haurà trucades dels periodistes que demanen una resposta a una determinada qüestió urgent, però probablement hi haurà altres trucades o altres relacions, a les quals caldrà intentar respondre amb tot el cor".
Lombardi, que deixarà de ser formalment portaveu i director de l’Oficina de Premsa de la Santa Seu el proper 31 de juliol, ha subratllat que per a ell l’experiència ha estat privilegiada, amb dos papes i amb grans esdeveniments dins l’Església. Finalment, sobre el seu substitut Greg Burke i la nova sotsdirectora Paloma García Ovejero, Federico Lombardi ha dit que "és molt bo que hi hagi a partir d’ara una dona de llengua espanyola en la direcció de l'Oficina de Premsa de la Santa Seu, perquè així serà més fàcil la comunicació amb tot el món de parla hispana, tenint en compte també que, en la vida central de l'Oficina de Premsa, és present de manera directa aquesta sensibilitat i aquesta cultura".
Viganò elogia Lombardi
Mentrestant, el prefecte de la Secretaria per a la Comunicació de la Santa Seu, Dario Edoardo Viganò, ha dit que Federico Lombardi "deixa una àmplia visió eclesial i una hermenèutica espiritual de l'Església com a herència als nous responsables de l'Oficina de Premsa del Vaticà”. Després de l’anunci del relleu, Viganò ha explicat que "el pare Lombardei ens ha deixat, com a estil de la seva professió, la visió eclesial dels esdeveniments: és a dir, una mirada que sempre ha tingut juntes les diferents sensibilitats, les diferents perspectives, marcades també per les diferents provinences de la cultura a la Església".
Important trobada interreligiosa aquest dimecres a Egipte
I d'altra banda, el Pontifici Consell per al Diàleg Interreligiós ha fet públic aquest dimarts que el secretari d’aquest dicasteri, Miguel Ángel Ayuso Guixot, viatjarà al Caire per visitar la Universitat d’Al-Azhar, després de la històrica trobada, ara fa uns dies, entre el Papa Francesc i el Gran Imam d’Al-Azhar, Ahmad Al-Tayyib, el 23 de maig passat.
Monsenyor Ayuso, acompanyat per Bruno Musarò, nunci apostòlic de la Santa Seu a Egipte, es reunirà aquest dimecres al matí amb Mahmoud Hamdi Zakzouk, membre del Council of Senior Scholars de la Universitat d’Al-Azhar i director del Centre per al Diàleg en aquesta institució acadèmica egípcia. Durant la trobada per a qüestions prèvies, sol·licitada pel Pontifici Consell per desig exprés del Sant Pare, es valorarà com activar la represa del diàleg entre el dicasteri vaticà per al Diàleg Interreligiós i la Universitat d’Al-Azhar.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimarts 12 de juliol.