En directe

La Caravana

RÀDIO ESTEL

López Tena critica la primera pregunta de la consulta, però elogia que s'hi inclogui la independència

El president de Solidaritat Catalana per la Independència, Alfons López Tena, ha dit aquest matí, en el Mirador del programa El primer cafè de Ràdio…

20 desembre 2013

Redacció

Comparteix

El president de Solidaritat Catalana per la Independència, Alfons López Tena, ha dit aquest matí, en el Mirador del programa El primer cafè de Ràdio Estel, que la pregunta de la consulta, convocada pel president Artur Mas per al 9 de novembre, té una cara i una creu, perquè es planteja la independència però no hi ha prou claredat. En aquest sentit, López Tena ha posat els exemples del Timor, Puerto Rico i el Québec per assegurar que “cal una definició clara de tot allò que comporta preguntar als ciutadans què volen per al futur, perquè l’ideal és que, si hi ha dues preguntes, tothom pugui contestar-les totes dues”.

Tot i que Alfons López Tena ha arribat a dir que la pregunta “no és vàlida”, ha aclarit després que l’assumeix per votar un doble “sí”, perquè la pregunta sí que inclou allò que és fonamental segons ell. “El més important és que el poble de Catalunya pugui dir ‘sí’ o ‘no’ a la independència, encara que prèviament es posi com a condició anar vestits de verd, fer una ofrena a la Mare de Déu de la Mercè o treure punts del supermercat”, ha explicat.

En el debat, també ha intervingut el regidor de Ciutadans a Gavà Miquel Àngel Ibáñez, que s’ha mostrat clarament contrari a la data i la pregunta de la consulta. Ha dit que, “quan algú vol convocar un referèndum, primer de tot ha de saber si el pot fer”, i ha assegurat que, “en el cas de Catalunya, es parteix d’una base que no és certa, perquè no hi ha competències per fer-lo”. En aquesta línia, Ibáñez ha vinculat la convocatòria de la consulta “amb el problema que tenia Artur Mas amb els pressupostos, ja que necessitava aconseguir el suport d’Esquerra Republicana”. El regidor de Ciutadans, a més, ha argumentat “la llei i la Constitució” per rebutjar el procés sobiranista. “Si no ens agradem les normes, podem canviar-les encara que sigui difícil, tenint en compte que és un marc legal d’Estat de dret que tots ens hem donat per assegurar una estabilitat i una convivència”, ha conclòs el regidor de Ciutadans.

Recordem que la consulta està convocada per al 9 de novembre i que es plantejarà una doble qüestió: si els ciutadans volen que Catalunya esdevingui un estat i, en cas de resposta afirmativa, si volen que sigui un Estat independent. Les reaccions han aguditzat encara més la gran discrepància entre els qui defensen que els catalans votin sobre la independència i els qui asseguren que la possibilitat que Catalunya decideixi unilateralment si vol formar part o no d’Espanya va contra la Constitució i contra l’Estat de Dret.

Més actualitat

Esquerra reconeix obertament que negocia amb el PSC per l'aprovació dels pressupostos

Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d'ERC, en roda de premsa al Parlament el 15 de novembre de 2022

La portaveu adjunta dels republicans, Marta Vilalta és "optimista" amb les negociacions i veu possible començar el debat parlamentari abans d'acabar l'any"

30 novembre 2022

Redacció

Metges de Catalunya: "El sistema de salut públic té data de caducitat si no es posen solucions"

Els metges de peu en una concentració organitzada per Metges de Catalunya a la plaça de Sant Jaume per reivindicar la dignificació de la medicina familiar i comunitària el 19 de maig de 2021.

Des de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat asseguren que és poc oportú convocar la vaga en aquests moments

29 novembre 2022

Redacció

Col·legi de Metges de Barcelona: "No n'hi ha prou amb els diners. Si tenim més diners, però fem el mateix, no avançarem"

Una infermera camina per la sala d'espera d'Infermeria Familiar i Comunitària del Centre d'Atenció Primària (CAP) Can Bou de Castelldefels, el 15 de novembre de 2021.

El vicepresident del Col·legi, Jaume Sellarès, ha insistit en una entrevista a Ràdio Estel que la solució del sistema sanitari no implica contractar una mútua privada

28 novembre 2022

Redacció