En directe

Vespres

ACTUALITAT

ESGLÉSIA

Manel Gasch, nou abat de Montserrat

La comunitat benedictina l’ha escollit aquest matí per al càrrec com a abat i ja exerceix el govern del monestir

15 setembre 2021

Comparteix
Manel Gasch, nou abat de Montserrat

Manel Gasch i Hurios és el nou abat de Montserrat. La comunitat benedictina del Monestir de Santa Maria l’ha escollit aquest matí per al càrrec com a abat aquest matí i ja exerceix el govern del monestir, a l’espera de la benedicció abacial, que tindrà lloc a la Basílica de Santa Maria d'aquí a uns dies, en una data que encara s'ha de confirmar. L’elecció s'ha fet avui en una reunió capitular a la qual han assistit els monjos professos solemnes de la comunitat, presidits per Guillermo Arboleda, abat president de la Congregació Benedictina Sublacense Cassinesa, que l’ha confirmat en el càrrec.

El nou pare abat ha volgut agrair el servei del seu predecessor Josep Maria Soler, del qual ha destacat que “ha guiat durant vint-i-un anys la comunitat amb esperit de saviesa i generositat”. Manel Gasch ha explicat que posa “el futur de la comunitat i d’aquest abadiat als peus de la Moreneta, juntament amb la terra de Catalunya, de la qual n’és la patrona”, alhora que ha recordat “la importància del ministeri d’intercessió de la comunitat monàstica de Montserrat a favor de l’Església i del món”. Finalment, el nou abat Manel Gasch ha destacat “el repte de la celebració del proper Mil·lenari de la fundació del monestir, l’any 2025, com a una oportunitat d’apropar Montserrat i la vida monàstica a la nostra societat actual; un Mil·lenari que ha de ser un punt de partida per al Montserrat del futur”. L'abat ha demanat que se’l tingui present en les pregàries en el seu nou servei.

Manel Gasch Hurios, nascut a Barcelona el 1970, té 51 anys i és llicenciat en dret i teologia. Va entrar a Montserrat ara fa tot just 25 anys, el 1996; va fer la professió solemne com a monjo el 2002 i es va ordenar diaca el 2006 i prevere el 2011. És professor de teologia dogmàtica a l'Escola Teològica de Montserrat. Se'l considera deixeble del monjo i gran antropòleg Lluís Duch, que va morir el 2018 després d'haver-se consolidat com la figura intel·lectualment més prominent del cenobi dels últims anys. Manel Gasch, fill de la jutgessa Angelina Hurios i d'una família de tradició burgesa i antifranquista a Barcelona, va tenir una infantesa lligada a la parròquia de Sant Ildefons, al barri de Sant Gervasi de Barcelona, i a grups de pregària amb cants de Taizé.

La seva tasca com a administrador ha estat rellevant i, d'entrada, enfocada cap al mil·lenari de l'abadia, fundada per l'abat Oliba al segle XI i que se celebrarà el 2025, tot i que Montserrat, que té en el turisme la seva principal font d'ingressos, ha patit una dràstica davallada de visitants arran de la pandèmia. Manel Gasch, entre altres tasques, també va ser del 2005 al 2010 prefecte de l'Escolania de Montserrat.

Més actualitat

AUDIOS

Miquel Àngel Alegre, cap de projectes de la Fundació Bofill: "Són uns resultats molt dolents"

informe PISA

Alegre valora els darrers resultats de l'informe PISA i alerta que Catalunya suspèn en qualitat del sistema educatiu

5 desembre 2023

POLÍTICA

"Henry Dunant no decideix res, ni tan sols proposa solucions"

El salvadorenc Francisco Galindo Vélez ha estat escollit 'coordinador del mecanisme internacional' que actuarà com a verificador en les reunions bilaterals entre el PSOE i Junts per Catalunya.

El mediador internacional Jordi Palou-Loverdos analitza a Ràdio Estel aquesta figura i la de Henry Dunant, la fundació verificadora entre Junts i el PSOE

5 desembre 2023

Redacció

POLÍTICA

Janet Sanz: "Demanem a Collboni que hi hagi una veritable negociació sobre els pressupostos"

Janet Sanz, regidora i portaveu de Barcelona en Comú, als estudis de Ràdio Estel

La regidora i portaveu de Barcelona en Comú creu que l'alcalde "ha d'endreçar el seu govern" i que "viu de l'herència" dels Comuns.

4 desembre 2023

Redacció