En directe

Fórmula Estel

ACTUALITAT

ESGLÉSIA

Manel Gasch, nou abat de Montserrat

La comunitat benedictina l’ha escollit aquest matí per al càrrec com a abat i ja exerceix el govern del monestir

15 setembre 2021

Comparteix
Manel Gasch, nou abat de Montserrat

Manel Gasch i Hurios és el nou abat de Montserrat. La comunitat benedictina del Monestir de Santa Maria l’ha escollit aquest matí per al càrrec com a abat aquest matí i ja exerceix el govern del monestir, a l’espera de la benedicció abacial, que tindrà lloc a la Basílica de Santa Maria d'aquí a uns dies, en una data que encara s'ha de confirmar. L’elecció s'ha fet avui en una reunió capitular a la qual han assistit els monjos professos solemnes de la comunitat, presidits per Guillermo Arboleda, abat president de la Congregació Benedictina Sublacense Cassinesa, que l’ha confirmat en el càrrec.

El nou pare abat ha volgut agrair el servei del seu predecessor Josep Maria Soler, del qual ha destacat que “ha guiat durant vint-i-un anys la comunitat amb esperit de saviesa i generositat”. Manel Gasch ha explicat que posa “el futur de la comunitat i d’aquest abadiat als peus de la Moreneta, juntament amb la terra de Catalunya, de la qual n’és la patrona”, alhora que ha recordat “la importància del ministeri d’intercessió de la comunitat monàstica de Montserrat a favor de l’Església i del món”. Finalment, el nou abat Manel Gasch ha destacat “el repte de la celebració del proper Mil·lenari de la fundació del monestir, l’any 2025, com a una oportunitat d’apropar Montserrat i la vida monàstica a la nostra societat actual; un Mil·lenari que ha de ser un punt de partida per al Montserrat del futur”. L'abat ha demanat que se’l tingui present en les pregàries en el seu nou servei.

Manel Gasch Hurios, nascut a Barcelona el 1970, té 51 anys i és llicenciat en dret i teologia. Va entrar a Montserrat ara fa tot just 25 anys, el 1996; va fer la professió solemne com a monjo el 2002 i es va ordenar diaca el 2006 i prevere el 2011. És professor de teologia dogmàtica a l'Escola Teològica de Montserrat. Se'l considera deixeble del monjo i gran antropòleg Lluís Duch, que va morir el 2018 després d'haver-se consolidat com la figura intel·lectualment més prominent del cenobi dels últims anys. Manel Gasch, fill de la jutgessa Angelina Hurios i d'una família de tradició burgesa i antifranquista a Barcelona, va tenir una infantesa lligada a la parròquia de Sant Ildefons, al barri de Sant Gervasi de Barcelona, i a grups de pregària amb cants de Taizé.

La seva tasca com a administrador ha estat rellevant i, d'entrada, enfocada cap al mil·lenari de l'abadia, fundada per l'abat Oliba al segle XI i que se celebrarà el 2025, tot i que Montserrat, que té en el turisme la seva principal font d'ingressos, ha patit una dràstica davallada de visitants arran de la pandèmia. Manel Gasch, entre altres tasques, també va ser del 2005 al 2010 prefecte de l'Escolania de Montserrat.

Més actualitat

Metges de Catalunya: "El sistema de salut públic té data de caducitat si no es posen solucions"

Els metges de peu en una concentració organitzada per Metges de Catalunya a la plaça de Sant Jaume per reivindicar la dignificació de la medicina familiar i comunitària el 19 de maig de 2021.

Des de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat asseguren que és poc oportú convocar la vaga en aquests moments

29 novembre 2022

Redacció

Col·legi de Metges de Barcelona: "No n'hi ha prou amb els diners. Si tenim més diners, però fem el mateix, no avançarem"

Una infermera camina per la sala d'espera d'Infermeria Familiar i Comunitària del Centre d'Atenció Primària (CAP) Can Bou de Castelldefels, el 15 de novembre de 2021.

El vicepresident del Col·legi, Jaume Sellarès, ha insistit en una entrevista a Ràdio Estel que la solució del sistema sanitari no implica contractar una mútua privada

28 novembre 2022

Redacció

"Els joves ara no són menys igualitaris, però, davant de determinants avenços, el masclisme adopta postures més reaccionàries"

Una nena amb la mà a la finestra, amb un efecte de color lila.

La directora general per l’erradicació de les violències masclistes de la Generalitat critica la idea de “romantitzar” que ara les noves generacions són més masclistes que abans

25 novembre 2022

Redacció