En directe

Trotamundos

ACTUALITAT

ESGLÉSIA

Manel Gasch, nou abat de Montserrat

La comunitat benedictina l’ha escollit aquest matí per al càrrec com a abat i ja exerceix el govern del monestir

15 setembre 2021

Comparteix
Manel Gasch, nou abat de Montserrat

Manel Gasch i Hurios és el nou abat de Montserrat. La comunitat benedictina del Monestir de Santa Maria l’ha escollit aquest matí per al càrrec com a abat aquest matí i ja exerceix el govern del monestir, a l’espera de la benedicció abacial, que tindrà lloc a la Basílica de Santa Maria d'aquí a uns dies, en una data que encara s'ha de confirmar. L’elecció s'ha fet avui en una reunió capitular a la qual han assistit els monjos professos solemnes de la comunitat, presidits per Guillermo Arboleda, abat president de la Congregació Benedictina Sublacense Cassinesa, que l’ha confirmat en el càrrec.

El nou pare abat ha volgut agrair el servei del seu predecessor Josep Maria Soler, del qual ha destacat que “ha guiat durant vint-i-un anys la comunitat amb esperit de saviesa i generositat”. Manel Gasch ha explicat que posa “el futur de la comunitat i d’aquest abadiat als peus de la Moreneta, juntament amb la terra de Catalunya, de la qual n’és la patrona”, alhora que ha recordat “la importància del ministeri d’intercessió de la comunitat monàstica de Montserrat a favor de l’Església i del món”. Finalment, el nou abat Manel Gasch ha destacat “el repte de la celebració del proper Mil·lenari de la fundació del monestir, l’any 2025, com a una oportunitat d’apropar Montserrat i la vida monàstica a la nostra societat actual; un Mil·lenari que ha de ser un punt de partida per al Montserrat del futur”. L'abat ha demanat que se’l tingui present en les pregàries en el seu nou servei.

Manel Gasch Hurios, nascut a Barcelona el 1970, té 51 anys i és llicenciat en dret i teologia. Va entrar a Montserrat ara fa tot just 25 anys, el 1996; va fer la professió solemne com a monjo el 2002 i es va ordenar diaca el 2006 i prevere el 2011. És professor de teologia dogmàtica a l'Escola Teològica de Montserrat. Se'l considera deixeble del monjo i gran antropòleg Lluís Duch, que va morir el 2018 després d'haver-se consolidat com la figura intel·lectualment més prominent del cenobi dels últims anys. Manel Gasch, fill de la jutgessa Angelina Hurios i d'una família de tradició burgesa i antifranquista a Barcelona, va tenir una infantesa lligada a la parròquia de Sant Ildefons, al barri de Sant Gervasi de Barcelona, i a grups de pregària amb cants de Taizé.

La seva tasca com a administrador ha estat rellevant i, d'entrada, enfocada cap al mil·lenari de l'abadia, fundada per l'abat Oliba al segle XI i que se celebrarà el 2025, tot i que Montserrat, que té en el turisme la seva principal font d'ingressos, ha patit una dràstica davallada de visitants arran de la pandèmia. Manel Gasch, entre altres tasques, també va ser del 2005 al 2010 prefecte de l'Escolania de Montserrat.

Més actualitat

Sense categoria

David Bueno: "La por s'aprofita des de la política per esbiaixar-nos cap a l'autoritarisme"

El neurocientífic i divulgador David Bueno, durant un moment de l'entrevista | RÀDIO ESTEL

El neurocientífic ha actualitzat el seu llibre 'L'art de persistir', creat durant el confinament per enfrontar la por als canvis

21 juny 2024

COVID

"Estem davant d’una nova onada de Covid" 

Una dona gran està sent vacunada per una infermera de grip i Covid.

En una entrevista a Ràdio Estel, el doctor Juan Pablo Horcajada assegura que la nova variant de Covid “no és més virulenta”

20 juny 2024

Redacció

AUDIOS

Les dones són les principals consumidores de True Crime

consumidors True Crime

Diferents estudis asseguren que les dones ocupen entre un 60 o un 70% del total d'espectadors d'aquest gènere

19 juny 2024

Redacció