En directe

Fórmula Estel

ESGLÉSIA CATALUNYA

Marià Mullerat, nou beat màrtir que "respon a l'odi amb amor"

La Catedral de Tarragona, amb més d'un miler de participants, ha acollit aquest dissabte la beatificació de Marià Mullerat, un metge i pare de família…

23 març 2019

@IgnasiMiranda

Comparteix
La Catedral de Tarragona, amb més d'un miler de participants, ha acollit aquest dissabte la beatificació de Marià Mullerat, un metge i pare de família que va morir per odi a la fe l'any 1936, en el context de la persecució religiosa a Espanya. El cardenal Angelo Becciu, que ha presidit l'Eucaristia com a enviat del Papa i prefecte de la Congregació per a les Causes dels Sants, ha assegurat que "impressiona la intensitat de l’amor demostrada pel nou beat, que arriba al gest de perdonar els mateixos botxins, fins al punt d’inclinar-se a guarir la ferida d’un d’ells". En aquesta línia, ha recordat que "respon a l’odi amb amor". En un altre moment de l'homilia, Becciu ha comentat que Marià Mullerat "va ser un home compromès amb la vida social i política per difondre amb coratge el seu compromís cristià", alhora que ha afegit que "es va prendre seriosament el baptisme i va sembrar el llevat en la seva activitat de metge, alcalde i periodista". Finalment, ha expressat el seu desig "que aquesta beatificació sigui una crida incisiva a renovar la fe i una invitació a les famílies, fundades en el matrimoni, perquè siguin santuari del gran do de la vida".
La Missa ha seguit el seu ritme litúrgic habitual. Després dels ritus inicials i la processó d'inici, amb la posterior presentació del candidat a beat, el cardenal Becciu ha llegit la Carta Apostòlica amb què el Sant Pare eleva Marià Mullerat als altars i s'han portat les seves relíquies fins al presbiteri. L'agraïment de l'arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, concelebrant principal, ha donat pas al cant del Glòria a Déu i al desenvolupament normal de la celebració, amb la Litúrgia de la Paraula, on han participat familiars del nou beat actuant de lectors, i la de l'Eucaristia. Ja al final, com a agraïment general, Jaume Pujol ha destacat l'exemple de Marià Mullerat per a tots els creients, alhora que ha dit que "aquesta beatificació és un gran regal en el final del pontificat", referint-se a tots aquests anys com a titular de l'arxidiòcesi primada, des del 2004 fins que va presentar al febrer la renúncia per edat. Aquestes paraules fan pensar que l'acceptació de la renúncia per part del Sant Pare, amb la corresponent substitució, pot ser propera.
La beatificació ha estat un gran esdeveniment a Tarragona, amb una vintena de mitjans de comunicació acreditats, i al conjunt de Catalunya. Amb Angelo Becciu i Jaume Pujol, han concelebrat el cardenal Lluís Martínez Sistach, arquebisbe emèrit de Barcelona i titular a Tarragona quan va començar el procés, el cardenal Joan-Josep Omella, actual arquebisbe de Barcelona, i la resta de pastors de les diòcesis amb seu a Catalunya. També s'hi han sumat l'abat de Poblet, Octavi Vilà, i el de Montserrat, Josep Maria Soler, juntament amb desenes de preveres concelebrants i alguns diaques assistents. D'altra banda, entre les autoritats civils, destaca la presència del director general d'Afers Religiosos de la Generalitat, Marcel·lí Joan, el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, alguns regidors de l'Ajuntament de la capital del Tarragonès i els alcaldes de Santa Coloma de Queralt (on va néixer Marià Mullerat), Magí Trullols, i Arbeca (on va viure bona part de la seva vida), Joan-Miquel Simó, entre d'altres. Aquesta cerimònia, a més, ha comptat amb l'animació musical del Cor de la Catedral de Tarragona, dirigit per Miquel Barbarà, i amb diversos músics que han compartit l'acompanyament i la direcció dels cants.
 
Dins els actes de la beatificació, se celebrava divendres passat, la vigília, un Via Crucis a l'amfiteatre de Tarragona. A més, està programada per a aquest diumenge a les 18.00 hores una Missa d'acció de gràcies a l'església parroquial de Sant Jaume Apòstol d'Arbeca, localitat de la qual el nou beat havia estat alcalde. Les activitats principals es completen el diumenge 31 de març, amb una altra Eucaristia d'acció de gràcies a Santa Coloma de Queralt, on va néixer Marià Mullerat.

Més actualitat

Metges de Catalunya: "El sistema de salut públic té data de caducitat si no es posen solucions"

Els metges de peu en una concentració organitzada per Metges de Catalunya a la plaça de Sant Jaume per reivindicar la dignificació de la medicina familiar i comunitària el 19 de maig de 2021.

Des de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat asseguren que és poc oportú convocar la vaga en aquests moments

29 novembre 2022

Redacció

Col·legi de Metges de Barcelona: "No n'hi ha prou amb els diners. Si tenim més diners, però fem el mateix, no avançarem"

Una infermera camina per la sala d'espera d'Infermeria Familiar i Comunitària del Centre d'Atenció Primària (CAP) Can Bou de Castelldefels, el 15 de novembre de 2021.

El vicepresident del Col·legi, Jaume Sellarès, ha insistit en una entrevista a Ràdio Estel que la solució del sistema sanitari no implica contractar una mútua privada

28 novembre 2022

Redacció

"Els joves ara no són menys igualitaris, però, davant de determinants avenços, el masclisme adopta postures més reaccionàries"

Una nena amb la mà a la finestra, amb un efecte de color lila.

La directora general per l’erradicació de les violències masclistes de la Generalitat critica la idea de “romantitzar” que ara les noves generacions són més masclistes que abans

25 novembre 2022

Redacció