En directe

Fórmula Estel

RÀDIO ESTEL

Martí Bonet recorda que, en els llocs de culte i pregària, "l'important són les persones, reunides en presència de Déu"

Els llocs de pregària i de reunió per als cristians ha estat aquest dilluns el tema de comentari de Josep Maria Martí Bonet a l'espai…

2 març 2015

Redacció

Comparteix
Els llocs de pregària i de reunió per als cristians ha estat aquest dilluns el tema de comentari de Josep Maria Martí Bonet a l'espai Sacràlia, dins la Fórmula Estel de Ràdio Estel. El canonge i delegat de Patrimoni de l'Arquebisbat de Barcelona ha explicat que "de vegades no sabem distingir aquests espais i, per exemple, confonem convent, que és propi dels frares dominics o franciscans, amb monestir, on hi són els benedictins". Martí Bonet ha recordat que "Jesús ens va dir que s'estaria amb nosaltres fins a la fi del món, i que seria present sempre que ens reuníssim dos o més en el seu nom". En aquesta línia, ha assegurat que "el lloc, el temple, no és el més important, sinó la Eklesia, que vol dir reunió, perquè els cristians ens reunim, i la presència de Déu no és literària o simbòlica, sinó autèntica"
La importància del cristianisme, amb tota la seva novetat, és precisament, segons ha recordat el prevere, "la reunió amb la presència divina en una església, que supera l'antic concepte pagà de temple". Això sí, Martí Bonet ha aclarit que la paraula "temple" ha estat exportada al llenguatge religiós, fins i tot com a sinònim d'església. Pel que fa a altres conceptes, Josep Maria Martí Bonet ha explicat que "la basílica, antic lloc de reunió dels romans per reunir-se quan plovia i no podien estar-se a la plaça pública, és ara el que dóna nom a les esglésies amb més importància"
El canonge ha recordat que existeixen les quatre basíliques majors de Roma, Sant Pere del Vaticà, Sant Joan del Laterà, Santa Maria la Major i Sant Pau Extramurs, i moltíssimes menors, entre elles moltes a Catalunya, com és el cas de la Mercè, la Concepció o Sant Josep Oriol a Barcelona, el Santuari de Núria i molts altres. "A l'església, en qualsevol cas, no hauríem de veure només els clatells, sinó també les cares, perquè és molt important el sentit congregacional de veure'ns, entre tots els qui ens reunim en nom de Déu", ha conclòs. Després, segons ha avançat Martí Bonet, hi ha les diferències entre altres tipus d'església, sobretot classificades en les denominacions d'església pública, santuari i parròquia.
Es pot escoltar aquí (des del minut 26'00") tota la conversa amb Josep Martí Bonet.

Més actualitat

Trànsit preveu una sortida complicada "entre les sis i les nou de la nit"

Trànsit a una de les sortides de Barcelona

Ramon Lamiel, director del Servei Català de Trànsit, recomana "anticipar la sortida o fer-la en altres hores"

23 juny 2022

Redacció

Mor l'arquitecte Jordi Bonet, el gran artífex de la Sagrada Família tal com la coneixem

Jordi Bonet, l'arquitecte de la Sagrada Família tal i com la coneixem, davant d'una de les façanes del temple (contrapicat)

Esteve Camps, president de la junta constructora de la Basílica, ha destacat a Ràdio Estel la dedicació en cos i ànima de Bonet, "una dedicació arquitectònica i ideològica"

21 juny 2022

Redacció

L'Agència Catalana de l'Aigua reparteix aigua en hores de ple sol

Veïns de Sarroca de Lleida agafen aigual del camió cisterna a ple sol per la manca d'aigua potable al territori

Ho han denunciat a Ràdio Estel l'alcalde de Vacarisses, Antoni Massana, l'alcalde de Bovera, Òscar Acero, i Anna Feliu, alcaldessa de L'Albi

20 juny 2022

Redacció