En directe

Fórmula Estel

RÀDIO ESTEL

Médicos del Mundo: "Els reptes són molt grans en llocs on no hi ha coses tan comuns com aigua, electricitat o educació"

El 25 de maig és el Dia d'Àfrica. Aquesta setmana a el pitjor del pitjor ens qüestionarem moltes de les coses que coneixem d’aquest continent o…

29 maig 2015

Redacció

Comparteix
El 25 de maig és el Dia d'Àfrica. Aquesta setmana a el pitjor del pitjor ens qüestionarem moltes de les coses que coneixem d’aquest continent o que simplement donem per fet. Valorarem també el paper de la comunitat internacional i la tasca que hi desenvolupen les diferents ONGs.

Per cloure la setmana, ens ha visitat José Félix Hoyo, vocal d'operacions internacionals de Médicos del Mundo
"Es difícil fer-se la idea sense viure a Àfrica, no només de visita, sinó treballant", ha començat dient. "Àfrica és un lloc especial i els africans són persones especials. Són gent molt amable. Una cosa és jutjar sobre els països, i l'altra sobre la gent", apuntava Hoyo. Entre els esterotipis, ha mencionat pobresa, conflices i immigració.
Aquesta setmana ens hem qüestionant la feina de les ONG's a Àfrica: "Fem una tasca molt important, però moltes vegades els reptes són molt grans, en llocs on no hi ha coses tan comuns com aigua, electricitat o educació. Les ONG's treballem des d'un estil que ens inclou en la societat, i això fa que tinguem un coneixement molt ampli".
Médicos del Mundo treballa en prevenció de malalties, salud sexual i reproductiva i problemes de gènere. Han signat amb altres ONG's un codi de conducta per no fer servir imatges d'infants desnutrits per captar diners: "Els missatges negatius en el fons calen menys. Intentem no transmetre'ls, que no significa que no ho visquem amb ells. Transmetre la idea que hi ha molta gent, homes, persones, que tenen els seus problemes i pateixen igual que nosaltres". 
Entre les situacions més complicades, José Félix Hoyo destacava viure amb tanta pobresa, el camp de refugiats i l'epidèmia d'ebòla: "La situació és dramàtica i ho hem d'explicar de la millor manera possible".
Escola José Félix Hoyo - minut 30

Dijous era Ana Henríquez, periodista, comunicadora audiovisual i subdirectora de Guinguinbali, ens atenia des de Les Canàries. 

Guinguinbali va ser fundat fa 5 anys per Txema Santana i Pepe Naranjo, periodistes de El País, i Laura Gallego. Guinguilbali significa sense fronteres: "És un mitjà de comunicació que pretén informar en castellà sobre Àfrica. Sembla normal i lògic, però abans de nosaltres no hi havia molta informació. No pretenem ser un mitjà alternatiu, sinó complementari. Es parla d'Àfrica als mitjans, però d'una manera puntual, i volem centrar-nos en els drets humans".
Laura Aznar ha preguntat sobre la feina de les ONG's a Àfrica: "És molt ampli, hi ha moltes ONG's amb actituts molt distintes. N'hi ha que van a solucionar problemes més urgents sense preguntar a la població, hi ha que s'impliquen més i fan més feina sobre el terreny. En el món de les ONG's hi ha gent que fa bé la seva tasca i gent que no ho fa. Médicos sin Fronteras fan una tasca bastant bastant lloable", ha conclos Henríquez.
A més d'informar, Guinginbali també fa didàctica per a nens i adults: "Dilluns, pel Dia d'Àfrica, vam anar a un col·legi, i els nens van relacionar Àfrica amb "pobresa" i "desert", i si preguntem als adults diran "corrupció" i "violència", relatava Ana Henríquez.
"Parlem d'Àfrica com si fos un país, i és un continent", clamava la subdirectora de Guinguinbali.
Escolta Ana Henríquez - minut 30
Dimecres hem entrevistat Carlos Bajo, periodista i fundador de Wiriko, associació per la divulgació de les arts i les cultures africanes: "Wiriko mostres les manifestacions artístiques i culturals africanes. Volem mostrar aquí el què es fa a l'Àfrica i demostrar que es fan moltes més coses del què ens pensem".
La realitat africana és molt diferent a les imatges que rebem: "Si fem una ullada als mitjans de comunicació només veurem guerres, dictadures, malalties... sempre que es parla d'Àfrica es parla de caos... I si no, els documentals de La 2, però és evident que això no és una imatge real d'una societat actual, viva. Hi ha gent a la societat civil que està construint coses. Artistes amb creacions per nosaltres al·lucionants". És a través de la informació i la cultura que volen canviar la visió que tenim de l'Àfrica.
Bajo veu que així es pot millorar la situació al continent: "Com passa a tot arreu, l'art s'està utilitzant per transformar la societat".
Escolta Carlos Bajo - minut 30
Dimarts el convidat ha estat Santi Fernández, responsable de comunicació d'Acció contra la Fam: "Tots tenim la mateixa idea: que hi ha pobresa, guerres... tenim una imatge diferent del què hi ha allà". Com Fernando Díaz, politòleg que ens va visitar dilluns, el tècnic de comunicació d'Acció contra la Fam també destaca la "felicitat" dels africans. 
Ganes no en falten, pero les ONG's necessiten el recolzament de l'Estat, les empreses i de tota la societat per acabar amb la fam al món: "Nosaltres som la primera generació que podem acabar amb la fam al món". Fernández ha insistit en que "la fam té solució, no és una fatalitat. És una enfermetat, que com qualsevol altre té tractament i et cures".
Sobre les imatges de nens desnutrits, Fernández ha exposat: "Nosaltres cada cop estem parlant d'un enfoc més alegre. A vegades fins i tot des del sentit de l'humor. No treu que fem servir imatges, que és la realitat d'allà".
Escolta Santi Fernández - minut 30
Dilluns ha vingut Fernando Díaz, politòleg especialista en Àfica i cooperació: "Associacem Àfica a pobresa, malalties com la sida o l'ebola, la guerra, o estereotips positius com el somriure i la felicitat". Una realitat, l'africana, de la qual no tenim coneixament.
Per Díaz, "hi ha ONG's de caràcter existencialista i altres que donen suport. Les primeres ho estan fent més per ells que per la realitat local. Les segones estan fent una feina excel·lent". Fernando Díaz, que també escriu al blog Africaye juntament a 7 persones més , ha insistit: "L'ONG ajuda, però la cooperació important es fa des dels Estats, de les comunitats autònomes".
Escolta Fernando Díaz - minut 40

Més actualitat

ESGLÉSIA CATALUNYA

Sense categoria

Josep-Lluís Serrano Pentinat, nomenat bisbe coadjutor d’Urgell

Bisbe coadjutor d'Urgell

El Papa ha nomenat aquest sacerdot de la diòcesi de Tortosa, conseller de la Secretaria d’Estat de la Santa Seu, com a futur successor de Joan-Enric Vives

12 juliol 2024

Ignasi Miranda

SOCIETAT

Els socorristes avisen de l’exposició solar: "Se’ns en va la pell"

En una entrevista a Ràdio Estel, Nacho Ibáñez, portaveu de Sos Socorristes, critica que les cadires de vigilància "són precàries".

12 juliol 2024

Redacció

AUDIOS

CULTURA

Sense categoria

Rutes originals per Barcelona

Rutes originals per Barcelona

Totes les propostes amaguen històries curioses i llegendes antigues de la capital catalana

11 juliol 2024