En el marc de la Setmana de la Bíblia, proposada pels bisbes catalans, la basílica de la Sagrada Família ha acollit un dels actes de més ressò entre el públic general. Fins a 600 persones s'han aplegat el vespre del 24 de novembre per escoltar la meditació bíblica d'Armand Puig al voltant de la façana del Naixement de la Sagrada Família, acompanyat per l'organista titular de la basílica, Juan de la Rubia. Una simbiosi de paraula i música, completada per les imatges espectaculars d'alguns detalls que fan de la façana del Naixement (l'única que Antoni Gaudí va veure acabada) la plasmació en pedra del misteri de l'encarnació de Jesús.
"Gaudí és l'arquitecte que plasma el misteri del Déu fet home amb la fe senzilla i profunda del poble que creu que Jesús és el Salvador del món", ha dit Armand Puig. I així, a un mes vista de la celebració del Nadal, la meditació bíblica ha estat una autèntica immersió en tots els elements iconogràfics i simbòlics que Antoni Gaudí, "el teòleg de la pedra", ha deixat plasmats a la façana del Naixement.
"Si algú vol comprendre el Nadal català, si vol entendre el misteri que l'Església celebra, que miri la façana del Naixement", ha dit Armand Puig. En primer lloc Jesús, "el Déu que s'encarna, el Déu que es fa infant en un poble de Judea". Després, Maria i Josep, "que han estat els primers testimonis d'una omnipotència que accepta la feblesa, d'una divinitat que accepta la humanitat nua i real de l'establia". En tercer lloc, el bou i la mula, "que representen el món mancat de raó i de paraula, però ple d'intuïció per les coses de Déu". Seguidament, els pastors, que "semblen extrets dels Pastorets de Folch i Torres", i que són "els pobres del Senyor, els anavim, els homes de la fe i de l'adoració". I en cinquè lloc, els tres reis, homes de cultura i saber, "que busquen quan troben i que encara que de moment no trobin continuen buscant, que viuen l'esperit del temps i ajuden a construir-lo, que raonen des de la crítica i creen pensament". I hi afegiríem també l'estrella, que "no és un simple ornament que pengem al portal de Betlem dels nostres pessebres", sinó que "l'estrella de al Sagrada Família és una columna impressionant que relliga les escenes del naixement i de l'anunciació". I també els àngels: "servidors de Déu i executors dels seus designis en el món, personatges propers als homes que garanteixen la comunicació entre el cel i la terra".
La simbologia de la façana del Naixement de la Sagrada Família, però, no comença ni acaba amb el fet històric del plor de l'infant que ha trencat el silenci de la nit, sinó que s'inscriu en la història de la salvació. "No n'hi ha prou de representar l'encarnació del Verb de Déu, és a dir, les escenes que configuren històricament el naixement i la infància de Jesús", explica Armand Puig, "sinó que cal continuar més enllà i preguntar-se pels mitjans, la significació, i l'objectiu de la salvació". És així com Antoni Gaudí, "que no havia estudiat teologia, dóna una resposta extraordinària al què i al com de la salvació".
"En la part superior de la façana es perfila l'itinerari de la salvació", expressa Armand Puig. Els elements d'aquest itinerari són tres: "primerament, la confessió del nom de Jesús com a Salvador del món; en segon lloc, el sagrament de l'eucaristia com a memorial del Crist mort i ressuscita i sagrament de vida eterna; finalment, l'arbre de la vida com a símbol del paradís on habiten els salvats a la presència de la Santa Trinitat".
La Setmana de la Bíblia se celebra del 21 al 27 de novembre a les deu diòcesis catalanes. El 27 de novembre, primer Diumenge d'Advent, se celebra el Diumenge de la Paraula. Proposada pels bisbes catalans, la Setmana de la Bíblia ha estat promoguda per l'abadia de Montserrat, l'Associació Bíblica de Catalunya, el Centre de Pastoral Litúrgica, l'Editorial Claret i Ràdio Estel - Catalunya Cristiana.