En directe

Fórmula Estel

Sense categoria

Meditació bíblica sobre la façana del Naixement de la Sagrada Família

En el marc de la Setmana de la Bíblia, proposada pels bisbes catalans, la basílica de la Sagrada Família ha acollit un dels actes de…

25 novembre 2016

Comparteix

En el marc de la Setmana de la Bíblia, proposada pels bisbes catalans, la basílica de la Sagrada Família ha acollit un dels actes de més ressò entre el públic general. Fins a 600 persones s'han aplegat el vespre del 24 de novembre per escoltar la meditació bíblica d'Armand Puig al voltant de la façana del Naixement de la Sagrada Família, acompanyat per l'organista titular de la basílica, Juan de la Rubia. Una simbiosi de paraula i música, completada per les imatges espectaculars d'alguns detalls que fan de la façana del Naixement (l'única que Antoni Gaudí va veure acabada) la plasmació en pedra del misteri de l'encarnació de Jesús.

"Gaudí és l'arquitecte que plasma el misteri del Déu fet home amb la fe senzilla i profunda del poble que creu que Jesús és el Salvador del món", ha dit Armand Puig. I així, a un mes vista de la celebració del Nadal, la meditació bíblica ha estat una autèntica immersió en tots els elements iconogràfics i simbòlics que Antoni Gaudí, "el teòleg de la pedra", ha deixat plasmats a la façana del Naixement.

"Si algú vol comprendre el Nadal català, si vol entendre el misteri que l'Església celebra, que miri la façana del Naixement", ha dit Armand Puig. En primer lloc Jesús, "el Déu que s'encarna, el Déu que es fa infant en un poble de Judea". Després, Maria i Josep, "que han estat els primers testimonis d'una omnipotència que accepta la feblesa, d'una divinitat que accepta la humanitat nua i real de l'establia". En tercer lloc, el bou i la mula, "que representen el món mancat de raó i de paraula, però ple d'intuïció per les coses de Déu". Seguidament, els pastors, que "semblen extrets dels Pastorets de Folch i Torres", i que són "els pobres del Senyor, els anavim, els homes de la fe i de l'adoració". I en cinquè lloc, els tres reis, homes de cultura i saber, "que busquen quan troben i que encara que de moment no trobin continuen buscant, que viuen l'esperit del temps i ajuden a construir-lo, que raonen des de la crítica i creen pensament". I hi afegiríem també l'estrella, que "no és un simple ornament que pengem al portal de Betlem dels nostres pessebres", sinó que "l'estrella de al Sagrada Família és una columna impressionant que relliga les escenes del naixement i de l'anunciació". I també els àngels: "servidors de Déu i executors dels seus designis en el món, personatges propers als homes que garanteixen la comunicació entre el cel i la terra".

La simbologia de la façana del Naixement de la Sagrada Família, però, no comença ni acaba amb el fet històric del plor de l'infant que ha trencat el silenci de la nit, sinó que s'inscriu en la història de la salvació. "No n'hi ha prou de representar l'encarnació del Verb de Déu, és a dir, les escenes que configuren històricament el naixement i la infància de Jesús", explica Armand Puig, "sinó que cal continuar més enllà i preguntar-se pels mitjans, la significació, i l'objectiu de la salvació". És així com Antoni Gaudí, "que no havia estudiat teologia, dóna una resposta extraordinària al què i al com de la salvació".

"En la part superior de la façana es perfila l'itinerari de la salvació", expressa Armand Puig. Els elements d'aquest itinerari són tres: "primerament, la confessió del nom de Jesús com a Salvador del món; en segon lloc, el sagrament de l'eucaristia com a memorial del Crist mort i ressuscita i sagrament de vida eterna; finalment, l'arbre de la vida com a símbol del paradís on habiten els salvats a la presència de la Santa Trinitat".

La Setmana de la Bíblia se celebra del 21 al 27 de novembre a les deu diòcesis catalanes. El 27 de novembre, primer Diumenge d'Advent, se celebra el Diumenge de la Paraula. Proposada pels bisbes catalans, la Setmana de la Bíblia ha estat promoguda per l'abadia de Montserrat, l'Associació Bíblica de Catalunya, el Centre de Pastoral Litúrgica, l'Editorial Claret i Ràdio Estel - Catalunya Cristiana.

Més actualitat

AUDIOS

Sense categoria

"Moltes vides es van quedar a la comissaria de Via Laietana"

"Moltes vides es van quedar a la comissaria de Via Laietana"

El president de l'Associació Catalana d'expresos polítics del Franquisme, Carles Vallejo, celebra que la comissaria de Via Laietana es converteixi en un lloc de memòria

17 abril 2024

Infraestructures

POLÍTICA

Alícia Romero respon a Lluís Mijoler: "L'ampliació de l'aeroport del Prat no ha de venir condicionada pel que pensi un únic municipi"

La portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, intervé al debat de pressupostos amb Jéssica Albiach al fons | ACN

En una entrevista a Ràdio Estel, la número 2 del PSC a les eleccions catalanes del 12 de maig no veu la proposta d'ERC "una solució" per ampliar l'aeroport del Prat

17 abril 2024

Redacció

Infraestructures

POLÍTICA

Lluís Mijoler: "El govern espanyol fa propostes per a l'aeroport, però encara no he vist Óscar Puente trepitjar el Prat"

Lluís Mijoler, número 2 de Comuns-Sumar el 12M, als estudis de Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

El número 2 dels Comuns-Sumar a les eleccions catalanes del 12 de maig manté que el PSC és un soci prioritari, però aposta per un tripartit a la Generalitat

16 abril 2024

Redacció