En directe

Sense distància

SOCIETAT

Més del 40% dels usuaris de programes d’intercanvi de xeringues i medicació per sobredosi estan al Raval i Ciutat Vella

El consum de droga als carrers del barri del Raval de Barcelona està convertint la convivència en un problema

25 octubre 2022

Redacció

Comparteix

El consum de droga als carrers del barri del Raval de Barcelona està convertint la convivència en un problema. Els veïns, farts, denuncien que cada vegada és més fàcil i habitual veure gent consumint o punxar-se al carrer. Una situació derivada del narcotràfic que genera inseguretat, malestar i problemes de convivència. 

Un drogoaddicte al Raval, d'esquenes sobre una cadira

La secretària de la Federació Catalana de Drogodependències, Maite Tudela, ha exposat en una entrevista al programa 'El Matí a Ràdio Estel' que a Catalunya hi ha unes 6.000 persones en tractament de reducció de dany (programa d’intercanvi de xeringues i medicació per sobredosi), dels quals entre 2.500 i 2.600 persones es troben als barris barcelonins de Ciutat Vella i al Raval. El 2021, Salut va comptabilitzar 13.423 inicis de tractament per addiccions, dels quals un 24% dels casos van ser per cocaïna i un 9% per heroïna. “La majoria de les persones que veiem en aquests barris són gent amb una llarga trajectòria a l’hora de consumir”, ha apuntat Tudela. 

"La majoria de les persones que veiem en aquests barris (Ciutat Vella i el Raval) són gent amb una llarga trajectòria a l'hora de consumir"

També ha afegit que una actuació policial no tindria un impacte imminent, ja que aquest només desplaçaria el problema. “El que podria tenir un impacte més efectiu seria l’obertura o l’ampliació de recursos assistencials com ara incrementar places residencials pensades per persones que consumeixen al carrer, perquè no tenen altres espais per fer-ho en la intimitat”. 

En declaracions a Ràdio Estel, Miquel Borràs, vocal de la comissió de seguretat i convivència de Xarxa Veïnal del Raval, demana més recursos i espais per als drogodependents i un canvi legislatiu perquè la policia pugui intervenir a un narcopís sense la denúncia del propietari. Borràs insisteix que per abordar el consum de drogues al carrer cal abordar el narcotràfic que s'ha instaurat al Raval. 

Per la seva banda, Yolanda Vierbücher, membre de l’Associació de veïns i comerciants del carrer Nou de la Rambla i Rodalies i veïna del raval, ha assegurat en aquesta emissora que en els últims 10 anys no havien viscut una situació tan greu com la d’ara. Ha explicat que veure gent punxant-se al barri s’ha convertit en un fet usual. “Tinc una botiga i he vist gent preparant-se la dosi o inclús punxant-se davant de l’establiment a les 12 del migdia. És una situació que no es pot permetre”, ha sentenciat la comerciant. 

Entrevistes a Maite Tudela, secretària de la Federació Catalana de Drogodependències, i a Yolanda Vierbücher, membre de la Junta de l'Associació de Veïns i Comerciants de Nou de la Rambla i Rodalies

0:00 / 0:00

Escolta la crònica de Sílvia Muñoz a l'informatiu matinal

0:00 / 0:00

Més actualitat

AUDIOS

Sense categoria

Pol Izquierdo: "Carles Porta és un gran seductor"

Carles Porta a Tor Pol Izquierdo

El periodista és coautor del reportatge 'Tor: La muntanya maleïda', que va fer al costat de Carles Porta

23 maig 2024

Redacció

AUDIOS

Isaki Lacuesta: "Jo no sé per què els vaig descobrir tan tard"

Segundo premio d'Isaki Lacuesta

El director de cinema estrena 'Segundo premio', una pel·lícula sobre el grup 'Los Planetas'

22 maig 2024

Redacció

MEDI AMBIENT

L’aigua s’encarirà a Catalunya per poder pagar la seva producció  

Veïns de Sarroca de Lleida agafen aigua del camió cisterna a ple sol per la manca d'aigua potable al territori

Ana García, presidenta de la Comissió d'Economia i Sostenibilitat i membre de l'Observatori Intercol·legial de l'Aigua, exigeix una nova política de la gestió de l’aigua i no fragmentar-la per sectors

22 maig 2024

Redacció