En directe

Fabricació Pròpia

SOCIETAT

"Mesures com el doble preu en el lloguer d'un pis són immorals"

La nova llei de lloguers que va entrar en vigor a principis de setembre ha sacsejat el dia a dia tant de les immobiliàries, que…

14 gener 2021

@IgnasiMiranda

Comparteix
La nova llei de lloguers que va entrar en vigor a principis de setembre ha sacsejat el dia a dia tant de les immobiliàries, que han d'aplicar la norma, com dels llogaters, que s'han de llegir fins a l'última coma per saber si es compleix tot. Però la sorpresa d'alguns, quan signen un contracte de lloguer havent trobat el pis desitjat, és topar-se amb dos preus diferents. El contracte inclou una clàusula en què el preu actual s'ajusta als topalls legals que diu la llei, però també n'hi ha un altre de més alt que es pot activar si la llei catalana queda suspesa pel Constitucional. I és que la llei està pendent de si el Tribunal Constitucional accepta el recurs del Partit Popular. Si tingués recorregut i finalment quedés suspesa,  clàusules com aquesta podrien activar-se. El procediment es coneix dins el sector com a "clàusula Berlín", segons expliquen diverses fonts, ja que s'ha copiat del que es fa allà. És una pràctica reconeguda per la mateixa Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona. En canvi, el Sindicat de Llogateres denuncia que és "una pràctica il·legal més" i que, "si s'està incomplint la llei, és per la inacció de la Generalitat, que no ha posat cap expedient ni multa". Josep Babot, de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca a Barcelona (PAH), ha analitzat aquesta problemàtica aquest dijous en el programa El Mirador de l'actualitat.
 
Quina opinió té la PAH sobre aquest doble preu inclòs en els contractes de lloguer?
De la mateixa manera que ho ha manifestat el Sindicat de Llogateres, amb el qual compartim lluites i la defensa del dret a l'habitatge, pensem que mesures com aquesta del doble preu en els lloguers són immorals, perquè intenten forçar els ciutadans i ciutadanes, veïns i veïnes, amb preus molt elevats, fora del nivell d'ingressos de la ciutadania. Entenc que els grans poders econòmics defensen la seva legalitat. Mentrestant, no veurem si això és cert fins que no arribi algun cas al jutjat i no s'hagi de dirimir si la clàusula és nul·la. Posar aquesta clàusula buscar escanyar els llogaters i pressionar la ciutadania, quan s'hauria de pressionar els lobbies immobiliaris. L'única forma perquè una norma estigui suspesa és que presenti recurs el president del govern espanyol, cosa que no ha passat, cosa que fa que la llei sigui vigent i s'hagi d'aplicar amb tot el seu pes.
Quina alternativa hi hauria, segons vostès, a aquest doble preu? I si no s’hi inclou, què es faria en el cas que el Tribunal Constitucional obligués a tornar al sistema anterior?

Des d'un àmbit purament català, cal reforçar la idea que la llei segueix vigent i, per tant, s'han de marcar els preus que marca l'índex de referència, com també el contracte anterior si aquest preu és inferior. Cal que no intentin enganyar, amb preus més alts, els qui volen signar contractes. És un tema competencial que utilitza el PP per presentar el recurs. Però nosaltres entenem que Catalunya podria regular els lloguers, amb les seves competències en habitatge, consum i fins i tot dret civil. Però la pressió està, de fet, sobre el govern català. Cal recordar que el preu no pot superar l'índex de referència i, en el cas que el contracte anterior fos amb una renda inferior a aquesta quantitat, cal mantenir el preu anterior per sota.
L’habitatge, i concretament el de lloguer, té un problema de fons, que és la dificultat que tenen milers de famílies a casa nostra per accedir-hi en condicions adequades i raonables. Per on passaria un canvi que permeti a les persones i famílies amb pocs recursos o en situació vulnerable accedir-hi a un habitatge digne?

Calen decisions a gran termini, estructurals, així com ampliar el parc d'habitatge públic, que és ínfim al nostre país. A més, cal després fer una reflexió general i entendre que l'habitatge no pot ser concebut com un bé mercantil més per especular, sinó un bé necessari per a la vida. El marge de benefici de propietaris ha de ser, per tant, limitat. És important, en definitiva, que l'administració, l'Agència Catalana i els ajuntaments, imposi sancions per incompliments, d'acord amb el que preveu una llei emanada de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que vam presentar.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dijous 14 de gener.

Més actualitat

AUDIOS

Sense categoria

Lluís Canut demostra que és "molt imitador" imitant a Franco!

Lluís Canut demostra que és "molt imitador" imitant a Franco als estudis de Ràdio Estel / Ràdio Estel

Lluís Canut no només és una de les persones més imitades sinó que també és "molt imitador"! Ho descobrim al 'Fabricació Pròpia'

16 maig 2024

AUDIOS

Edificis viatgers de Barcelona

edificis viatgers de Barcelona

Descobrim els edificis de Barcelona que van ser desmuntats i muntats de nou a d'altres punts de la ciutat

16 maig 2024

POLÍTICA

Manuel Reyes: "L'independentisme encara té molta força a Madrid"

Manuel Reyes, alcalde de Castelldefels i membre de l'executiva del PP | ACN

El president del PP a Barcelona nega que el procés català "s'hagi acabat", tot i la falta de majoria absoluta al 12-M dels independentistes: "Ja ens agradaria"

16 maig 2024

Redacció