En directe

La Caravana

AUDIOS

Sense categoria

Un metge em va dir: "No passa res, per sort, els pits els portes tapats"

L'actriu Clara Moraleda codirigeix 'Adéu, Jane!', una autoficció d'una noia que va perdre un pit amb 17 anys per un càncer

13 novembre 2023

Redacció

Comparteix
Imatge promocional de l'obra de teatre Adéu, Jane! de Clara Moraleda, que explica la seva història personal quan, amb 17 anys, va perdre un pit.
Imatge promocional de l'obra de teatre 'Adéu, Jane!', on Clara Moraleda explica la seva història personal quan, amb 17 anys, va perdre un pit.

Clara Moraleda és actriu, però s'ha posat, juntament amb Juanjo Marín, a la direcció d''Adéu, Jane!, una obra d'autoficció en què explica els sentiments d'una noia -ella- a qui han d'extirpar un pit malalt amb només 17 anys.

Mariona, que així es diu la noia a l'obra, és l'alter ego de Clara Moraleda i de fet, l'interpreta ella. "Quan va començar tot no ho explicava gaire, però per fer una autoficció has de trencar el silenci i haver-ho paït, perquè l'obra no sigui una teràpia", ha dit en una entrevista amb Núria Ros al programa La Caravana de Ràdio Estel.

Moraleda reconeix que l'extirpació d'un pit és un tema de salut tan vinculat al físic, la imatge i la pressió estètica que encara és tabú. De fet, ella va viure comentaris inapropiats fins i tot de la comunitat mèdica. "Un metge em va dir: "No passa res, per sort, els pits els portes tapats". En aquell moment, no va saber reaccionar, però ara ja està curada, "físicament i mentalment", i "sabria què dir-li".

'Adéu, Jane!', nominada als Premis Butaca

'Adéu, Jane!' ha estat nominada als Premis Butaca en la categoria de millor espectacle en petit format. Els premis es lliuren el 20 de novembre al Pavelló d'Esports de Premià de Mar i el dia 13 de novembre, una setmana abans, es tanquen les votacions.

El 17 de novembre, l'obra, que ja ha passat per diversos teatres, es representa a l'Espai Dona Crea - Crea Mujer 2023, al centre cívic Besòs-Maresme, un festival que acull obres teatrals de creació amb visió de dona. Una bona iniciativa, més ara quan, alerta Moraleda, encara hi ha desigualtat al món de la interpretació. "Es respira certa por al sector. Les dones ens preguntem: d'aquí a deu anys, podré treballar d'això? Hi haurà papers per a dones grans?" Per sort, assegura, ara tenim més armes per no callar.

Clara Moraleda codirigeix 'Adéu, Jane!': "Un metge em va dir que no passava res per perdre un pit, que els porto tapats"

0:00 / 0:00

Més actualitat

POLÍTICA

Janet Sanz: "Demanem a Collboni que hi hagi una veritable negociació sobre els pressupostos"

Janet Sanz, regidora i portaveu de Barcelona en Comú, als estudis de Ràdio Estel

La regidora i portaveu de Barcelona en Comú creu que l'alcalde "ha d'endreçar el seu govern" i que "viu de l'herència" dels Comuns.

4 desembre 2023

Redacció

MEDICINA

"Els nostres ulls no estan preparats pel canvi digital que ha fet la societat"

El 62% dels adolescents reconeix veure-hi malament

6 de cada 10 joves catalans afirmen no veure-hi bé i l'Associació Visión y Vida alerta: està avançant l'edat d'aparició de vista cansada

1 desembre 2023

Redacció

ABUSOS SEXUALS

"Podria ser que estiguéssim només en la pell del fenomen i que aflorin més casos"

assetjament sexual a les universitats

El conseller d’Universitats, Joaquim Nadal, no descarta que es facin públics més casos d'abús als centres universitaris

30 novembre 2023

Redacció