En directe

Fabricació Pròpia

AUDIOS

Sense categoria

Un metge em va dir: "No passa res, per sort, els pits els portes tapats"

L'actriu Clara Moraleda codirigeix 'Adéu, Jane!', una autoficció d'una noia que va perdre un pit amb 17 anys per un càncer

13 novembre 2023

Redacció

Comparteix
Imatge promocional de l'obra de teatre Adéu, Jane! de Clara Moraleda, que explica la seva història personal quan, amb 17 anys, va perdre un pit.
Imatge promocional de l'obra de teatre 'Adéu, Jane!', on Clara Moraleda explica la seva història personal quan, amb 17 anys, va perdre un pit.

Clara Moraleda és actriu, però s'ha posat, juntament amb Juanjo Marín, a la direcció d''Adéu, Jane!, una obra d'autoficció en què explica els sentiments d'una noia -ella- a qui han d'extirpar un pit malalt amb només 17 anys.

Mariona, que així es diu la noia a l'obra, és l'alter ego de Clara Moraleda i de fet, l'interpreta ella. "Quan va començar tot no ho explicava gaire, però per fer una autoficció has de trencar el silenci i haver-ho paït, perquè l'obra no sigui una teràpia", ha dit en una entrevista amb Núria Ros al programa La Caravana de Ràdio Estel.

Moraleda reconeix que l'extirpació d'un pit és un tema de salut tan vinculat al físic, la imatge i la pressió estètica que encara és tabú. De fet, ella va viure comentaris inapropiats fins i tot de la comunitat mèdica. "Un metge em va dir: "No passa res, per sort, els pits els portes tapats". En aquell moment, no va saber reaccionar, però ara ja està curada, "físicament i mentalment", i "sabria què dir-li".

'Adéu, Jane!', nominada als Premis Butaca

'Adéu, Jane!' ha estat nominada als Premis Butaca en la categoria de millor espectacle en petit format. Els premis es lliuren el 20 de novembre al Pavelló d'Esports de Premià de Mar i el dia 13 de novembre, una setmana abans, es tanquen les votacions.

El 17 de novembre, l'obra, que ja ha passat per diversos teatres, es representa a l'Espai Dona Crea - Crea Mujer 2023, al centre cívic Besòs-Maresme, un festival que acull obres teatrals de creació amb visió de dona. Una bona iniciativa, més ara quan, alerta Moraleda, encara hi ha desigualtat al món de la interpretació. "Es respira certa por al sector. Les dones ens preguntem: d'aquí a deu anys, podré treballar d'això? Hi haurà papers per a dones grans?" Per sort, assegura, ara tenim més armes per no callar.

Clara Moraleda codirigeix 'Adéu, Jane!': "Un metge em va dir que no passava res per perdre un pit, que els porto tapats"

0:00 / 0:00

Més actualitat

AUDIOS

CULTURA

EXCLUSIVA! Jordi Sierra i Fabra: "Les meves memòries musicals surten al setembre"

Jordi Sierra i Fabra als estudis de Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

Jordi Sierra i Fabra ve a Ràdio Estel a presentar la novel·la 'La verdad oculta' i deixa anar una exclusiva: les seves memòries musicals, 'Mis años rockeros', surten després de l'estiu

24 maig 2024

HABITATGE

Jaime Palomera: "Hi ha interessos perquè Barcelona es converteixi en Londres, que està en mans de magnats i fons d’inversió" 

història dels noms dels carrers de Barcelona

L’investigador de l’IDRA alerta que les grans consultores immobiliàries que assessoren fons d’inversió i també d’una part del sector immobiliari volen que Barcelona sigui “només pels rics”

24 maig 2024

Redacció

AUDIOS

Sense categoria

Pol Izquierdo: "Carles Porta és un gran seductor"

Carles Porta a Tor Pol Izquierdo

El periodista és coautor del reportatge 'Tor: La muntanya maleïda', que va fer al costat de Carles Porta

23 maig 2024

Redacció