En directe

Fórmula Estel

ACTUALITAT

MEDICINA

Metges de Catalunya: "El sistema de salut públic té data de caducitat si no es posen solucions"

Des de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat asseguren que és poc oportú convocar la vaga en aquests moments

29 novembre 2022

Redacció

Comparteix

Ahir, el sindicat Metges de Catalunya va anunciar una vaga el 25 i 26 de gener si no arriben a acords amb el departament de Salut per millorar les seves condicions laborals i retenir el talent. Avui, el vicesecretari general de Metges de Catalunya, David Arribas, ha apuntat a Ràdio Estel que una que les prioritats perquè no s'acabi convocant la vaga és, precisament, "millorar les condicions laborals i retenir el talent".

Els metges de peu en una concentració organitzada per Metges de Catalunya a la plaça de Sant Jaume per reivindicar la dignificació de la medicina familiar i comunitària el 19 de maig de 2021.
Metges a la concentració organitzada per Metges de Catalunya a la Plaça de Sant Jaume per reivindicar la dignificació de la medicina familiar i comunitària. Imatge del 19 de maig de 2021. ACN

En una entrevista al programa 'El Matí a Ràdio Estel', ha assegurat que "la sanitat pública ha deixat de ser atractiva pels nous professionals" i apunta que ara "et pots desenvolupar plenament tant en el sistema privat com en el públic, amb la diferència que en el públic hi ha un maltractament crònic". En aquest sentit, Arribas ha assegurat que "el sistema de salut públic té data de caducitat si no es posen solucions que reverteixin i reorientin les males condicions laborals dels facultatius".

"Ara et pots desenvolupar plenament en el sistema privat i en el públic, amb la diferència que en el públic hi ha un maltractament crònic"

D'altra banda, el vicesecretari de Metges de Catalunya ha assegurat que si no hi hagués hagut un canvi de carteres a la conselleria de Salut, ja estarien "al carrer". Arribas ha detallat que les solucions de l'exconseller Argimon no els convencien i que "les seves accions els van portar a la desesperança". Des del sindicat demanen "mesures concretes" al nou conseller Manel Balcells i apunten que el pressupost de Sanitat hauria de ser de 15 milions d'euros.

"Si no hi hagués hagut un canvi de carteres a la conselleria de Salut, ja estaríem al carrer"


Amb tot, David Arribas ha reiterat que la vaga mai ha estat el seu desig, i que "la seva professió es basa a ajudar i cuidar els altres, però que també s'han de cuidar ells mateixos".

Des de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat asseguren que és poc oportú convocar la vaga en aquests moments. La seva presidenta, Mari Carme Sabater, també en una entrevista a Ràdio Estel, ha demanat que les reivindicacions dels facultatius "no recaiguin en la ciutadania". Sabater ha insistit en que el fet que el sistema no funcioni és responsabilitat dels metges i el departament i no de la gent que va el metge. De totes maneres, la presidenta de la coordinadora s'ha mostrat "optimista" i creu que la vaga no s'acabarà convocant.

"Les reivindicacions dels facultatius no han de recaure en la ciutadania", diu Mari Carme Sabater, presidenta de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat

Entrevista a David Arribas (Metges de Catalunya) i Mari Carme Sabater (Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat)

0:00 / 0:00

Més actualitat

ACTUALITAT

MEDICINA

Col·legi de Metges de Barcelona: "No n'hi ha prou amb els diners. Si tenim més diners, però fem el mateix, no avançarem"

Una infermera camina per la sala d'espera d'Infermeria Familiar i Comunitària del Centre d'Atenció Primària (CAP) Can Bou de Castelldefels, el 15 de novembre de 2021.

El vicepresident del Col·legi, Jaume Sellarès, ha insistit en una entrevista a Ràdio Estel que la solució del sistema sanitari no implica contractar una mútua privada

28 novembre 2022

Redacció