En directe

La Caravana

ESGLÉSIA CATALUNYA

Misses públiques suprimides a les diòcesis amb seu a Catalunya

Els bisbats de Terrassa, Sant Feliu de Llobregat, Tortosa, Vic i Solsona i els arquebisbats de Barcelona i Tarragona han decidit suprimir les celebracions litúrgiques…

14 març 2020

Carme Munté i Ignasi Miranda

Comparteix

Els bisbats de Terrassa, Sant Feliu de Llobregat, Tortosa, Vic i Solsona i els arquebisbats de Barcelona i Tarragona han decidit suprimir les celebracions litúrgiques públiques com són misses i altres devocions ateses les mesures sanitàries i en estricte compliment de les recomanacions anunciades pels governs català i espanyol per tal d'evitar el contagi del coronavirus, i ja ho han anunciat per escrit en respectius comunicats. 

La Conferencia Episcopal Tarraconense ha publicat una nota en què recorda que "tos els fidels de les deu diòcesis amb seu a Catalunya queden dispensats del precepte dominical mentre duri la situació de greu crisi sanitària actual". Pel que fa a les exèquies, s'indica que "en diàleg amb les famílies, se celebrin de forma simplificada i els funerals es posposin per més endavant". Alhora, es recomana "mantenir les esglésies obertes, en la mesura del possible, i que s'atengui amb caritat pastoral els malalts i les persones angoixades".

En el cas de Tortosa, el bisbe demana als preveres que celebrin l'Eucaristia igualment i, al conjunt dels creients, que "preguin amb la Paraula de Déu i a nivell personal". Per la seva banda, en el comunicat del bisbe de Vic, a banda del seguiment de les indicacions de les autoritats, es demana que "les esglésies es mantinguin obertes i que "els preveres i diaques atenguin les necessitats espirituals dels fidels". En la mateixa línia, expressen els comunicats de Barcelona, Tarragona, Terrassa i Lleida signats pels respectius titulars.

En aquest sentit, els bisbes recorden la dispensa, de caràcter general, del precepte dominical, seguint la normativa prevista per l'Església. És una nova mesura davant la situació excepcional que s'està vivint provocada per la pandèmia del Covid-19. El comunicat del bisbat de Sant Feliu matisa que "allà on sigui possible es procurarà tenir oberts els temples per a la pregària, sempre que es respectin les indicacions de les autoritats civils competents. Els centres de culte que no compleixin aquestes indicacions restaran tancats".


També es recomana intensificar la pregària i aprofitar aquest temps de veritable desert per llegir la Paraula de Déu. Les comunitats parroquials també recorden que cal pregar molt especialment per les persones que pateixen i el personal mèdic i d'infermeria que les atén. Novament, es fa un recordatori de la possibilitat de seguir la missa dominical i altres pregàries litúrgiques a través dels mitjans de comunicació.


Ràdio Estel et porta la missa a casa

Ràdio Estel emet els diumenges i festius de precepte dues misses: a les onze del matí des de la basílica de Santa Maria de Montserrat i a les set de la tarda des de la catedral de Barcelona. Especialment en aquests moments de dificultats que estem vivint a causa de la pandèmia del Covid-19, val la pena recordar aquest servei religiós que permet seguir la missa dominical a les persones que per motius diversos no poden acudir a l’església. 

Altres serveis religiosos, en aquest cas diaris, que ofereix Ràdio Estel són el Rosari, a les 7 h; el res de Laudes (7.30 h) i Vespres (18.45 h) des de Montserrat; i de Completes (23 h) des de Santa Maria de Solius. De dilluns a divendres també es pot seguir el cant de La Salve de l’Escolania de Montserrat a les 13 h (amb l’excepció del període comprès del 13 al 27 de març, en què l’Escolania estarà tancada seguint les instruccions del Departament d’Educació). I finalment, la lectura i el comentari de l’Evangeli del dia a les 0.00, a les 7.25 i 18.40.

Una altra manera de seguir la missa és connectant amb TVE-Catalunya des del monestir de Sant Domènec de Sant Cugat del Vallès. Cada diumenge, a les 10.30 h, s’ofereix la celebració de l’Eucaristia presidida per Mn. Carles Cahuana. Emès per primera vegada el 1982, ha esdevingut el programa més antic de la televisió en català.

Més actualitat

EDUCACIÓ

"El val escolar impulsat pel Govern no serveix perquè les famílies estalviïn diners"

Una mare fent la compra de material escolar pel nou curs, a la botiga Abacus de Barcelona

Així ho creuen des de les Associacions Federades de Famílies, (aFFaC) que opinen que el curs escolar ha començat "sense avançar en temes importants com l'educació inclusiva".

27 setembre 2023

Redacció

ABUSOS SEXUALS

Els criminòlegs calculen que només es denuncien un 5% dels casos d'agressió sexuals entre menors

Manifestació a Sant Vicenç de Castellet per denunciar la violació a una menor

El catedràtic en psicologia forense de la UB, Antonio Andrés Pueyo, creu que un càstig generalitzat "no és la millor solució" per reduir les agressions sexuals entre menors

26 setembre 2023

Redacció

Sense categoria

Santi Rodríguez: "Feijóo continuarà passi el que passi"

Santi Rodríguez: “Feijóo continuarà passi el que passi”

El secretari general del PP català admet que si la investidura de Feijóo no prospera, el millor seria una repetició electoral

25 setembre 2023

Redacció