En directe

Laudes

ESGLÉSIA MÓN

"Molts webs, a partir de qualsevol cosa, ataquen el Papa"

Quique Fernández, coordinador de l'Escola d'Animació Bíblica de Barcelona, i Josep Maria Martí Bonet, director de l'Arxiu Diocesà, han analitzat aquest divendres, des del programa…

17 gener 2020

@IgnasiMiranda

Comparteix
Quique Fernández, coordinador de l'Escola d'Animació Bíblica de Barcelona, i Josep Maria Martí Bonet, director de l'Arxiu Diocesà, han analitzat aquest divendres, des del programa 'El Mirador de l'actualitat', tot el que és la reflexió interna de l'Església catòlica sobre el celibat en un context en què el Papa Francesc, després d'haver obert la porta a revisar aquesta disciplina, conviu ara amb discrepàncies a l'hora d'afrontar-lo. El llibre del cardenal Robert Sarah, que incloïa inicialment Benet XVI com a coautor, n'és una mostra. Quique Fernández ha recordat que "el Papa Francesc ja ha parlat moltes vegades a favor del celibat", cosa que fa concloure que "al final el tema del celibat és de fons, però el que ha passat amb el llibre no és només d'aquesta discipina, perquè el llibre defensa positivament la bondat del celibat". Igualment ha assegurat que "tot el que ha envoltat el llibre fa pensar a la gent que l'Església està discernint sobre la possibilitat de treure el celibat arreu del món". El coordinador de l'Esola d'Animació bíblica ha lamentat finalment que l'onada contrària al Papa "es veu en molts webs que, a partir de qualsevol cosa, ataquen el Sant Pare".
Per la seva banda, Martí Bonet ha destacat que "el celibat no és una cosa negativa, de no casar-se, sinó unir-se plenament amb Jesús", i l'ha definit com "un valor de l'Església, de la qual prové".  En aquesta línia, ha afegit que "el Papa Francesc té un pensament molt ric i molt obert, en 4 paraules: alegria, misericòrdia i missió". El canonge ha recordat, a més, que "el celibat és un mandat eclesiàstic, de tradició ben fonamentada, però no pas diví". I ha conclòs que, "tot i que té un valor místic, es pot revisar i canviar". El director de l'Arxiu Diocesà ha rebutjat que es comparin contraposadament els dos papes. "Tots dos tenen ganes de seguir endavant", ha comentat.
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest divendres 17 de gener.
Georg Gänswein, prefecte de la Casa Pontifícia i secretari particular del Papa emèrit, ha assegurat, en una declaració a les agències KNA i ANSA, que el volum, en venda a França des d'aquest dimecres, no es correspon a cap autoria conjunta. Gänswein ha confirmat que "per indicació de Joseph Ratziner”, ha demanat “al cardenal Sarah que es posi en contacte amb els editors del llibre i els demani que retirin el nom de Benet XVI com a coautor, i també que retirin la seva signatura de la introducció i les conclusions".
El prefecte de la Casa Pontifícia ha explicat que "Benet XVI, de fet, sabia que el cardenal Sarah estava preparant un llibre, i havia enviat un breu text seu sobre el sacerdoci que va autoritzar a utilitzar-lo com ell desitgés”. Aclareix, això sí, que el Papa emèrit no havia aprovat cap projecte per a un llibre de doble signatura, de la mateixa manera que no havia vist ni autoritzat la portada. Georg Gänswein ha afirmat que va ser un malentès i que, per tant, “no s’ha de qüestionar la bona fe del cardenal Sarah", que ha defensat el seu posicionament inicial d'implicar Joseph Ratzinger en l'obra, tot i que ja ha retirat el nom com a coautor.
Més enllà d'aquest concret, i amb el ressò mediàtic i social d'una pel·lícula de Netflix sobre la convivència dels dos papes, l'Església afronta i viu un temps de reformes no exempt de dificultats. Les crítiques d'alguns sectors a la línia de Francesc són una realitat davant la qual caldrà molta feina de diàleg però, sobretot, de comunió. De la mateixa manera que Pau VI, Joan Pau II i altres pontífexs contemporanis van rebre moviments interns d'oposició que van fer mal a la mateixa Església i al seu missatge de pau i amor enmig del món, ara Francesc en rep més aviat de signe contrari, perquè qüestionen el seu esperit reformador i, d'alguna manera, trencador. L'actual Sant Pare no és de cap ideologia, sinó simplement de l'Església del nostre temps. És el signe que toca viure en un temps convuls i alhora apassionant.

Més actualitat

"La cultura de la violació està tan arrelada que considerem normals aquestes campanyes"

Moltes mans tapen la cara d'una dona, davant un fons negre.

El principal repte dels moviments feministes és desmuntar aquesta estructura que normalitza i accepta la violència sexual envers les dones

1 desembre 2022

Esquerra reconeix obertament que negocia amb el PSC per l'aprovació dels pressupostos

Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d'ERC, en roda de premsa al Parlament el 15 de novembre de 2022

La portaveu adjunta dels republicans, Marta Vilalta és "optimista" amb les negociacions i veu possible començar el debat parlamentari abans d'acabar l'any"

30 novembre 2022

Redacció

Metges de Catalunya: "El sistema de salut públic té data de caducitat si no es posen solucions"

Els metges de peu en una concentració organitzada per Metges de Catalunya a la plaça de Sant Jaume per reivindicar la dignificació de la medicina familiar i comunitària el 19 de maig de 2021.

Des de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat asseguren que és poc oportú convocar la vaga en aquests moments

29 novembre 2022

Redacció