En directe

Fabricació pròpia

COVID

MEDICINA

SOCIETAT

Mònica Solanes Cabús, metgessa de família i membre de la CAMFiC: "Els professionals dels CAP ja estan deixant de fer la seva feina dins el sistema sanitari per atendre casos de covid"

La Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària ha rebut aquest dilluns la Creu de Sant Jordi per ser un dels pilars de l'estructura assistencial sanitària del país.

14 desembre 2021

Redacció

Comparteix

Mònica Solanes Cabús, vocal de la junta de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària i metgessa de família al CAP 11 de Setembre de Lleida, ha exposat en una entrevista a 'El Matí de Ràdio Estel' que ja fa setmanes que els Centres d'Atenció Primària estan notant un augment d'atenció per casos de coronavirus, així com malalties respiratòries. En aquest sentit, ha apuntat que ja s'estan percebent els contagis del pont de la Puríssima i que, enmig d'una onada, "els professionals dels CAP deixen de fer la seva feina dintre el sistema sanitari, i ara està passant". Una situació que provoca desplaçaments de diagnòstics de patologia, segons apunten diversos estudis del doctor Antoni Sisó.

A aquesta casuística se li suma l'augment de feina als CAP a causa de l'expedició de certificats covid, de vacunació i de consultes als pediatres ara que els infants de 5 a 11 anys ja es poden vacunar a partir de dimecres. En xifres, aquest dilluns la secretària de Salut Pública del Departament de SalutCarmen Cabezas, ha apuntat que els CAP estan rebent unes 15.000 visites diàries.

Pel que fa al certificat covid, la metgessa Solanes ha defensat que "dona seguretat, però no tanta com per pensar que es poden ajuntar persones sense mascareta". Ha afegit que "potser hauran d'arribar restriccions més severes perquè individualment no hem estat capaços d'assumir la responsabilitat que ens pertoca".

"El certificat covid dona seguretat però no tanta com per pensar que es poden ajuntar persones sense mascareta."

La vocal de la junta de la Societat Catalana de Medicina ha recordat que "el col·lectiu mèdic i d'infermeria no es troba en bones condicions, que hi ha molts companys que estan de baixa i n'hi ha que encara aguanten", però assegura que "estan tocats". Solanes ha reiterat que "per afrontar els problemes dels altres de forma òptima, s'ha de tenir bona capacitat de gestió pròpia". La metgessa ha recordat que els Centres d'Atenció Primària són la porta d'entrada dels ciutadans al sistema de salut, i que "la feina que es fa als CAP passa desapercebuda, però acaba tenint un fort impacte".

La Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària ha rebut aquest dilluns la Creu de Sant Jordi "per ser un dels pilars de l'estructura assistencial sanitària del país".

Entrevista a Mònica Solanes Cabús, vocal de la junta de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària

0:00 / 0:00

Més actualitat

POLÍTICA

Janet Sanz: "Demanem a Collboni que hi hagi una veritable negociació sobre els pressupostos"

Janet Sanz, regidora i portaveu de Barcelona en Comú, als estudis de Ràdio Estel

La regidora i portaveu de Barcelona en Comú creu que l'alcalde "ha d'endreçar el seu govern" i que "viu de l'herència" dels Comuns.

4 desembre 2023

Redacció

MEDICINA

"Els nostres ulls no estan preparats pel canvi digital que ha fet la societat"

El 62% dels adolescents reconeix veure-hi malament

6 de cada 10 joves catalans afirmen no veure-hi bé i l'Associació Visión y Vida alerta: està avançant l'edat d'aparició de vista cansada

1 desembre 2023

Redacció

ABUSOS SEXUALS

"Podria ser que estiguéssim només en la pell del fenomen i que aflorin més casos"

assetjament sexual a les universitats

El conseller d’Universitats, Joaquim Nadal, no descarta que es facin públics més casos d'abús als centres universitaris

30 novembre 2023

Redacció