En directe

Fórmula Estel

COVID

MEDICINA

SOCIETAT

Mònica Solanes Cabús, metgessa de família i membre de la CAMFiC: "Els professionals dels CAP ja estan deixant de fer la seva feina dins el sistema sanitari per atendre casos de covid"

La Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària ha rebut aquest dilluns la Creu de Sant Jordi per ser un dels pilars de l'estructura assistencial sanitària del país.

14 desembre 2021

Redacció

Comparteix

Mònica Solanes Cabús, vocal de la junta de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària i metgessa de família al CAP 11 de Setembre de Lleida, ha exposat en una entrevista a 'El Matí de Ràdio Estel' que ja fa setmanes que els Centres d'Atenció Primària estan notant un augment d'atenció per casos de coronavirus, així com malalties respiratòries. En aquest sentit, ha apuntat que ja s'estan percebent els contagis del pont de la Puríssima i que, enmig d'una onada, "els professionals dels CAP deixen de fer la seva feina dintre el sistema sanitari, i ara està passant". Una situació que provoca desplaçaments de diagnòstics de patologia, segons apunten diversos estudis del doctor Antoni Sisó.

A aquesta casuística se li suma l'augment de feina als CAP a causa de l'expedició de certificats covid, de vacunació i de consultes als pediatres ara que els infants de 5 a 11 anys ja es poden vacunar a partir de dimecres. En xifres, aquest dilluns la secretària de Salut Pública del Departament de SalutCarmen Cabezas, ha apuntat que els CAP estan rebent unes 15.000 visites diàries.

Pel que fa al certificat covid, la metgessa Solanes ha defensat que "dona seguretat, però no tanta com per pensar que es poden ajuntar persones sense mascareta". Ha afegit que "potser hauran d'arribar restriccions més severes perquè individualment no hem estat capaços d'assumir la responsabilitat que ens pertoca".

"El certificat covid dona seguretat però no tanta com per pensar que es poden ajuntar persones sense mascareta."

La vocal de la junta de la Societat Catalana de Medicina ha recordat que "el col·lectiu mèdic i d'infermeria no es troba en bones condicions, que hi ha molts companys que estan de baixa i n'hi ha que encara aguanten", però assegura que "estan tocats". Solanes ha reiterat que "per afrontar els problemes dels altres de forma òptima, s'ha de tenir bona capacitat de gestió pròpia". La metgessa ha recordat que els Centres d'Atenció Primària són la porta d'entrada dels ciutadans al sistema de salut, i que "la feina que es fa als CAP passa desapercebuda, però acaba tenint un fort impacte".

La Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària ha rebut aquest dilluns la Creu de Sant Jordi "per ser un dels pilars de l'estructura assistencial sanitària del país".

Entrevista a Mònica Solanes Cabús, vocal de la junta de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària

0:00 / 0:00

Més actualitat

Els experts alerten que falten diners i recursos per aplicar la reforma del Codi Civil Espanyol que elimina la incapacitació de les persones

Una tutora amb una persona amb discapacitat, ensenyant-li com llegir i interpretar les factures.

Xavier Puigdollers, membre de la Càtedra UNESCO en Pau, Solidaritat i Diàleg Intercultural, avisa que les institucions tutelars hauran de refundar-se

5 desembre 2022

Redacció

Dolors Sabater: "Són els polítics els qui han de canviar el model policial, no els policies"

Dolors Sabater, presidenta de la CUP al Parlament i de la comissió sobre el model policial dels Mossos d'Esquadra

La presidenta de la CUP al Parlament i presidenta de la Comissió sobre el model policial, acusa el PSC de ser "portaveu del 'lobby' dels sindicats" de la policia

2 desembre 2022

Redacció

"La cultura de la violació està tan arrelada que considerem normals aquestes campanyes"

Moltes mans tapen la cara d'una dona, davant un fons negre.

El principal repte dels moviments feministes és desmuntar aquesta estructura que normalitza i accepta la violència sexual envers les dones

1 desembre 2022