En directe

Vespres

VATICÀ

Mons. Scicluna: “El silenci i la complicitat són inacceptables”

“La negació és un mecanisme primitiu, però ens hem d’allunyar del codi de silenci, trencar la complicitat perquè el silenci no és acceptable.” Així de…

19 febrer 2019

Redacció

Comparteix

“La negació és un mecanisme primitiu, però ens hem d’allunyar del codi de silenci, trencar la complicitat perquè el silenci no és acceptable.” Així de clar s’ha manifestat l’arquebisbe de Malta i sotssecretari de la Congregació per a la Doctrina de la Fe, Mons. Charles J. Scicluna, en la presentació de la cimera vaticana La protecció dels menors en l’Església, que tindrà lloc del 21 al 24 de febrer. En aquesta reunió participaran els presidents de les conferències episcopals d’arreu del món.

Segons Mons. Scicluna, aquesta cimera és part d’un viatge començat pel Vaticà des de fa temps i que ara vol crear les condicions adients perquè hi hagi un seguiment concret dels bisbes quan tornin a les seves diòcesis.

Quan es tracta de la “protecció de la innocència”, ha dit, “no hem de rendir-nos. Necessitem trobar solucions que siguin cada vegada més apropiades per al problema” perquè “l’Església és un lloc segur per a tothom, especialment per als nens”.

L’arquebisbe de Chicago, el cardenal Blase J. Cupich, també ha participat en la presentació de la cimera vaticana i ha apuntat a “una nova albada pel que fa a la transparència”. Per al purpurat, els bisbes participants han d’entendre clarament quines són les seves responsabilitats.

Molts dels participants en la reunió, ha destacat el cardenal Cupich, s’han trobat amb les víctimes, tal com va demanar el papa Francesc, i cadascú “té les ferides al seu cor” dels qui van ser maltractats per alguns membres de l’Església.

Pel que fa a la possible publicació de dades i estadístiques sobre les víctimes d’abús i el comportament adoptat per membres de l’Església per afrontar el problema, Mons. Scicluna ha comentat que “no n’hi ha prou amb publicar les xifres, cal un estudi exhaustiu per donar-hi un context”.

Resposta global

Cadascun dels tres dies de discussió es dedicaran a un tema específic: la responsabilitat dels bisbes; la “rendició de comptes”, és a dir, a qui han de retre comptes els bisbes i els superiors majors dels ordes religiosos, i la transparència.

Els 190 participants escoltaran de dijous a dissabte tres informes diaris, seguits de preguntes i respostes, i treball en grup. Després hi haurà testimonis de supervivents i moments de pregària, en l’obertura i cloenda del dia.

El Papa obrirà els treballs amb una introducció i les tancarà diumenge amb un discurs després de la missa.

També s’ha activat una pàgina web (www.pbc2019.org) per desenvolupar iniciatives futures que s’anirà actualitzant periòdicament.

Més actualitat

Educació acusa USTEC d'actuar en interès propi en l'última vaga de mestres

Manifestants amb pancartes

La secretària general del departament, Patrícia Gomà, assegura que la convocatòria d'ajudes per als alumnes vulnerables de les escoles concertades arribarà al març

27 gener 2023

Redacció

La Generalitat va gestionar malament les ajudes Covid a les escoles, amb greus errades que van suposar perjudicis a milers de famílies

Motxilles i bates penjades en un passadís de l'institut escola Montsant, a Cornudella.

Ho denuncia un informe de la Sindicatura de Comptes al que ha tingut accés Ràdio Estel, on també detalla que algunes escoles van haver de renunciar a les ajudes

26 gener 2023

Redacció

Les llistes d'espera als hospitals catalans han augmentat

Professionals de l'hospital Santa Maria de Lleida fan una intervenció amb un nou robot per a cirurgies de pròtesis de genoll.

Tal com reconeixen des del Servei Català de Salut a Ràdio Estel, la gent s'està més temps esperant per rebre la visita o el tractament que necessita

26 gener 2023

Redacció