En directe

Fórmula Estel

SOCIETAT

Montse Llopis: "Les residències vam patir un abandonament"

Les  residències de gent gran s'han convertit, des de l'inici de la pandèmia, en un dels principals focus del coronavirus. El seu personal es va…

9 juny 2020

@rafasanahuja

Comparteix
Les  residències de gent gran s'han convertit, des de l'inici de la pandèmia, en un dels principals focus del coronavirus. El seu personal es va veure sobrepassat, sense recursos per a l'atenció mèdica en els centres. El nombre de víctimes mortals que el coronavirus ha deixat en aquestes cases se situen en 19.440 a Espanya, segons les dades proporcionades per les comunitats autònomes, un 71,6% del total notificat oficialment pel Ministeri de Sanitat. Montse Llopis, directora general de l'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), ha lamentat que "es va actuar tard amb les residències". En una entrevista al programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel, ha dit que les autoritats no van tenir presents aquests llocs. “La realitat és que vam patir un abandonament que ha quedat demostrat”, ha denunciat. Llopis ha explicat que “les residències van ser les ultimes entitats que van rebre material sanitari i que van ser considerats serveis essencials, tot i que ja s'havia avisat que la situació que venia era greu”. Igualment ha afegit que “la responsabilitat de les situacions viscudes no és de les residències”.
D'altra banda, Montse Llopis ha defensat els diferents models de residèncie. En aquest sentit, ha explicat que “no va ser problema de gestió ni de model, sinó de l'arribada sobtada d’una crisi sanitària i de la manca de recursos materials i humans”. La directora general d'ACRA ha comentat que els primers dies de la pandèmia van ser especialment complicats “perquè els professionals es posaven malalts, i era molt complicat substituir-los”. Pel que fa a la gestió de les llars per a gent gran realitzada des del govern català, ha lamentat que “van passar moltes setmanes sense que les residències fossin prioritàries, fins que Salut assumeix la gestió a principis d'abril”. Llopis ha afirmat que, en aquest temps, el sector “va patir molt, i es va actuar tard, sens dubte”.

En un altre moment, la directora general d’ACRA ha valorat les noves mesures del govern per coordinar de manera més clara les residències amb el sistema sanitari. Ha dit que “els centres no han de convertir-se en hospitals, però si que es necessària aquesta atenció sanitària a la que tothom te dret” i “que caldrà llegir la lletra petita de les resolucions i com es desenvolupa en les diferents autonomies”. Llopis també ha explicat que “cal més finançament per part de l’administració”.

En relació amb possibles auditories per valorar mancances als centres, ha assegurat que “no hi cap sector que estigui més inspeccionat que les residències, però estem d’acord amb col·laborar al màxim”.
Montse Llopis ha explicat, referint-se a la tasca d’ACRA, que l'entitat “ha estat en tot moment al costat de les residències i centres, lluitant davant de l’administració per aconseguir ajuts, fent formació per explicar mesures de prevenció i gestionant el material que rebut". També ha destacat que “la situació ara ja no és critica, ja que estem en procés de tornar a la normalitat, perquè ja es permeten les visites i l'obertura dels centres de dia amb certa tranquil·litat”. Finalment la responsable de l'Associació Catalana de Recursos Assistencials ha fet una crida a l’esperança per assegurar que “s’han d’enfortir les residències entre tothom, perquè es tracta d’un servei essencial”. Igualment Llopis ha demanat confiança i ha recordat que, “a les residències, es fa una gran feina que hem de posar en valor”.
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimarts 9 de juny.

Més actualitat

Trànsit preveu una sortida complicada "entre les sis i les nou de la nit"

Trànsit a una de les sortides de Barcelona

Ramon Lamiel, director del Servei Català de Trànsit, recomana "anticipar la sortida o fer-la en altres hores"

23 juny 2022

Redacció

Mor l'arquitecte Jordi Bonet, el gran artífex de la Sagrada Família tal com la coneixem

Jordi Bonet, l'arquitecte de la Sagrada Família tal i com la coneixem, davant d'una de les façanes del temple (contrapicat)

Esteve Camps, president de la junta constructora de la Basílica, ha destacat a Ràdio Estel la dedicació en cos i ànima de Bonet, "una dedicació arquitectònica i ideològica"

21 juny 2022

Redacció

L'Agència Catalana de l'Aigua reparteix aigua en hores de ple sol

Veïns de Sarroca de Lleida agafen aigual del camió cisterna a ple sol per la manca d'aigua potable al territori

Ho han denunciat a Ràdio Estel l'alcalde de Vacarisses, Antoni Massana, l'alcalde de Bovera, Òscar Acero, i Anna Feliu, alcaldessa de L'Albi

20 juny 2022

Redacció