En directe

El diumenge a Montserrat

SOCIETAT

Montse Llopis: "Les residències vam patir un abandonament"

Les  residències de gent gran s'han convertit, des de l'inici de la pandèmia, en un dels principals focus del coronavirus. El seu personal es va…

9 juny 2020

@rafasanahuja

Comparteix
Les  residències de gent gran s'han convertit, des de l'inici de la pandèmia, en un dels principals focus del coronavirus. El seu personal es va veure sobrepassat, sense recursos per a l'atenció mèdica en els centres. El nombre de víctimes mortals que el coronavirus ha deixat en aquestes cases se situen en 19.440 a Espanya, segons les dades proporcionades per les comunitats autònomes, un 71,6% del total notificat oficialment pel Ministeri de Sanitat. Montse Llopis, directora general de l'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), ha lamentat que "es va actuar tard amb les residències". En una entrevista al programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel, ha dit que les autoritats no van tenir presents aquests llocs. “La realitat és que vam patir un abandonament que ha quedat demostrat”, ha denunciat. Llopis ha explicat que “les residències van ser les ultimes entitats que van rebre material sanitari i que van ser considerats serveis essencials, tot i que ja s'havia avisat que la situació que venia era greu”. Igualment ha afegit que “la responsabilitat de les situacions viscudes no és de les residències”.
D'altra banda, Montse Llopis ha defensat els diferents models de residèncie. En aquest sentit, ha explicat que “no va ser problema de gestió ni de model, sinó de l'arribada sobtada d’una crisi sanitària i de la manca de recursos materials i humans”. La directora general d'ACRA ha comentat que els primers dies de la pandèmia van ser especialment complicats “perquè els professionals es posaven malalts, i era molt complicat substituir-los”. Pel que fa a la gestió de les llars per a gent gran realitzada des del govern català, ha lamentat que “van passar moltes setmanes sense que les residències fossin prioritàries, fins que Salut assumeix la gestió a principis d'abril”. Llopis ha afirmat que, en aquest temps, el sector “va patir molt, i es va actuar tard, sens dubte”.

En un altre moment, la directora general d’ACRA ha valorat les noves mesures del govern per coordinar de manera més clara les residències amb el sistema sanitari. Ha dit que “els centres no han de convertir-se en hospitals, però si que es necessària aquesta atenció sanitària a la que tothom te dret” i “que caldrà llegir la lletra petita de les resolucions i com es desenvolupa en les diferents autonomies”. Llopis també ha explicat que “cal més finançament per part de l’administració”.

En relació amb possibles auditories per valorar mancances als centres, ha assegurat que “no hi cap sector que estigui més inspeccionat que les residències, però estem d’acord amb col·laborar al màxim”.
Montse Llopis ha explicat, referint-se a la tasca d’ACRA, que l'entitat “ha estat en tot moment al costat de les residències i centres, lluitant davant de l’administració per aconseguir ajuts, fent formació per explicar mesures de prevenció i gestionant el material que rebut". També ha destacat que “la situació ara ja no és critica, ja que estem en procés de tornar a la normalitat, perquè ja es permeten les visites i l'obertura dels centres de dia amb certa tranquil·litat”. Finalment la responsable de l'Associació Catalana de Recursos Assistencials ha fet una crida a l’esperança per assegurar que “s’han d’enfortir les residències entre tothom, perquè es tracta d’un servei essencial”. Igualment Llopis ha demanat confiança i ha recordat que, “a les residències, es fa una gran feina que hem de posar en valor”.
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimarts 9 de juny.

Més actualitat

RELIGIÓ

El responsable del Sosteniment de l'Església anima tothom a "conèixer la feina de l'Església i marcar la X a la Declaració de la Renda

marcar la x a la declaració de la renda

Vicente Rebollo, també bisbe de Tarassona, recorda que els contribuents poden destinar un 0,7 % dels impostos a l'Església i un altre 0,7 a altres finalitats d'interès social

19 abril 2024

Redacció

AUDIOS

Sense categoria

Carme Riera: "Em fa ràbia veure anuncis de la Generalitat en anglès"

Carme Riera: "Em fa ràbia veure anuncis de la Generalitat en anglès"

‘Una ombra blanca’ és la nova novel·la de Carme Riera, escriptora, membre de la Reial Acadèmia Espanyola i Premi Nacional de Cultura

19 abril 2024

ECONOMIA I FINANCES

El comitè d’empresa de l’antiga Nissan dona per fet que el miler d’exempleats seran contractats 

acord entre Chery i Ebro

En una entrevista a Ràdio Estel, Miguel Ruiz, membre del comitè i secretari general de SIGEN-USOC de Nissan a Barcelona ha valorat la reindustrialització de “titànica”

19 abril 2024

Redacció